Szállítás 17.000 Ft felett ingyenes!

Láttad már legújabb termékeinket? Kattints ide.

4 tipp, hogy a gluténérzékenység ne keserítse meg a nyaralást

4 tipp, hogy a gluténérzékenység ne keserítse meg a nyaralást

Kár tagadni, az evés fontos része a nyaralásnak. Az ember jókat eszik a strandon, szuper éttermekben, út menti büfékben, a szállodai svédasztalnál vagy akár egy rögtönzött grillpartin az újdonsült szomszédaival az apartmanban. Kivéve, ha ételérzékenységgel él, mert akkor – mondjuk ki – az evésből gyakran probléma lesz, a nyaralásból pedig kíntorna. Ételérzékenység esetén egy csomó lakomából kényszerűségből kimaradunk. Vagy mégsem? Szerintem nem kell, hogy így legyen. Íme néhány kipróbált tipp, ami megmenti a nyaralást:

1. Tervezz!

Semmi ne legyen ad hoc. Persze mondhatod, hogy milyen nyaralás az, amiben nincs semmi spontaneitás, de én visszakérdezek: melyik a jobb, ha bármikor ehetsz egy jót, vagy ha menet közben szembesülsz vele, hogy kénytelen vagy natúr zöldségeket majszolni, mert nincs más az étlapon, amit megehetnél?! Tehát fogj hozzá máris! Nézd meg, hogy milyen éttermek, büfék, boltok esnek útba menet közben és mi a helyzet a várossal, ahol majd megszálltok. Ha repülővel mentek, győződj meg róla, hogy a reptéri ellátás tartalmaz-e az étrendedbe illeszthető lehetőségeket. Ha nem, derítsd ki, hogy felvihetsz-e a repülőre pár saját szendvicset. Életmentő lehet!

2. Csomagolj!

Ha hosszú útra készültök, mindenképp csomagolj a kedvenc mentes ropogtatnivalóidból! Legyen nálad minél több könnyen szállítható és azonnal fogyasztható (vagy könnyen elkészíthető) élelmiszer. Az útra vigyél nassolni valót, szendvicset, energiaszeletet és ha olyan helyen szálltok meg, ahol lehetőségetek van főzni, akkor érdemes akár száraztésztákkal és néhány jó tésztaszósszal is készülni. Én az Eden Premium megújult gluténmentes kölestésztáit például nagyon ajánlom: 3-4 perc alatt elkészülnek és többféle ízesítéssel is kaphatók, így ha viszel belőlük pár csomaggal, nem lesz gond egy gyors vacsora összedobása.

3. Kérdezz!

A szállodában, az étteremben, a repülőn. . . Az ételérzékenység nem szégyen és nem valami úri hóbort. Tudom, mert tapasztaltam, hogy sok helyen azzal szembesülsz majd, hogy nem vesznek komolyan vagy egyszerűen a szemedbe hazudnak. De te csak kérdezz! Hívd fel az éttermet, mielőtt odamentek. Nézd meg a weboldalukat. Olvasd el a róluk írt értékeléseket. Keress olyan csoportokat a közösségi oldalakon, ahol az emberek megosztják egymással a tapasztalataikat a témában.

4. Ne kockáztass!

Ha kicsit is bizonytalannak érzed a dolgot, inkább ne kockáztass!
Sajnos még akkor sincsen semmi garancia, hogy egy-egy helyen nem futsz bele például egy jó kis keresztszennyeződésbe, ha ezt a 4 szabályt maradéktalanul betartod, de máris sokat tettél azért, hogy ne kelljen kivonni magad a gyertyafényes esti vacsorákból. Jó nyaralást!

Ha neked is van tipped, oszd meg hozzászólásban facebook oldalunkon a cikk alatt! 

Megjegyzés írása

Kérjük vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket megjelenés előtt jóvá kell hagyjuk