Szállítás 17.000 Ft felett ingyenes!

Láttad már legújabb termékeinket? Kattints ide.

Allergia és intolerancia. Mi a különbség?

Allergia és intolerancia. Mi a különbség?

Ugyan manapság már nagyon sokan tájékozottak a témát illetően, én még mindig gyakran találkozom olyan kérdésekkel, mint: Az intolerancia, az nem ugyanaz, mint az allergia? Még mindig sokszor kell elmagyaráznom, hogy miért is nem ehetek semmilyen tejszármazékot vagy például, hogy mit jelent az, ha valaki ételérzékeny. Az allergia és az intolerancia tünetei sok esetben hasonlóak, azonban más a kiváltó ok, ég és föld a kettő.

Röviden: az ételallergia esetén jelentkező tünetek hátterében egy téves immunreakció áll, az intolerancia tüneteit viszont az emésztőrendszer számlájára írhatjuk. A tünetek szerteágazóak lehetnek, a leggyakoribbak a tanulási nehézség, hiperaktivitás, ekcéma, hasi fájdalmak és diszkomfort érzet, depresszió, szorongás, elhízás, bőrproblémák, emésztési zavarok, álmatlanság, migrén, menstruációs zavarok, izületi gyulladások, súlyproblémák, fáradékonyság, szívdobogás, pánikroham és még sorolhatnám.

Az ételallergia:

az immunrendszer téves válasza egy adott élelmiszerre (pontosabban annak a fehérjéjére), mely súlyosabb esetben anafilaxiás sokkot, akár halált is okozhat, már minimális allergén étel elfogyasztása esetén is. Elvileg a tünetek szinte azonnal jelentkezhetnek.

Az intoleranciánál:

az immunrendszer nem érintett. Oka egy adott emésztő enzim csökkent mennyisége, vagy annak teljes hiánya és a hivatalos források szerint a tünetek az adott étel elfogyasztása után nem feltétlen azonnal, hanem órákkal, napokkal később is jelentkezhetnek és nem biztos, hogy már kis mennyiség fogyasztása esetén is tünetel a szervezet. 

Ilyen például a hisztamin intolerancia (DAO: deamino-oxidáz enzim), vagy a laktóz intolerancia (laktáz enzim).

Utóbbit gyakran összetévesztik a tejfehérje allergiával, ugyanis a laktóz intolerancia némileg elterjedtebb a köztudatban. Laktóz intoleranciával lehet fogyasztani laktózmentes tejtermékeket, melyek laktáz enzimmel vannak dúsítva, így azok nem, vagy kevésbé okoznak tüneteket. Az ilyen terméket viszont egy tejfehérje allergiás nem fogyaszthatja, mivel rajta nem segít a laktáz enzim és a laktózmentes (laktáz enzimmel dúsított) tejtermékek, mert az ugyanúgy tartalmazza az allergént; azaz a tejfehérjét, ráadásul egy pici mennyiségtől is súlyos (ritkább, szélsőségesebb esetben akár halált okozó) tünetek alakulhatnak ki.
Említést kell tennem arról is, hogy az intoleranciával járó tünetek is nagyon komolyak és súlyosak, nem érdemes őket félvállról venni, sőt. Egyik sem jobb állapot, mint a másik, az érintettek nagyon meg tudják szenvedni a tüneteket, főleg, ha egy gyermekről van szó, de felnőttként sem egyszerű fájdalmakkal teli éjszakákat tölteni a mosdóban, vagy vérző kiütésekkel borított bőrre akár csak egy ruhát felhúzni.

Mindkét esetben egy jól megtervezett és körültekintő diéta segítséget nyújthat a panaszok megszüntetésében. Mára már szerencsére egyre nagyobb a választék a különböző diétákba illeszthető termékekből.

 

Allergia és intolerancia

 

„Egyed nyugodtan, ez laktózmentes”. „Kivettem a levesből a tésztát, nincsen glutén már benne.”

Amikor még csak a tejfehérje allergiámról volt tudomásom, volt rá példa, hogy bántásnak vették az elutasításomat, pedig a vendéglátó mindent megtett, hogy mentes ételt varázsoljon elém, annak ellenére, hogy szóltam, hogy nem fogok enni, ne fáradjon. De ő mindenképpen le akart nyűgözni - mert nehogy már én ne egyek a főztjéből (ami egyébként jól esik, de nagyon szépen kértem, hogy NE!), és megvette a drágább, laktózmentes tejterméket, időt és energiát szánt arra, hogy a kérésem ellenére külön készítsen nekem finomságokat. Lelki katasztrófa lett a vége. Számára és számomra is. Idő kellett hozzá, amíg ezeket feldolgoztam. Nemcsak én, hanem a környezetem is. Nem elég, hogy le kellett mondanom egy halom ételről, amiket imádtam, nem elég, hogy mindent nekem kell megfőzni, elkészíteni, ezt is fel kellett dolgozni. Én teljes mértékben megértem a másik oldal hozzáállását, én is szinte megbolondulnék, ha nem tudnám semmivel megkínálni a vendégemet, de ebben az esetben a legjobb, ha a házigazda elfogadja, hogy nincs szükség ételre, mert az allergiás vinni fog magával. Ha mégis ragaszkodik hozzá, akkor alaposan egyeztessenek minden részletet és végezzen kutatómunkát az interneten, vagy nyerjen tudást hivatalos forrásokból, tudjon meg mindent pontosan, mik az adott allergén szinonimái, mely termékekben fordulhatnak elő, miben van rejtett formában. Olvassa el a termékeken a hozzávalókat, ha nem talál megfelelőt, menjen át másik boltba, ha ott sem, menjen el egy harmadikba. Csak ezek után álljon neki egy allergiásnak főzni (miután meggyőződött róla, hogy minden főzőeszköze steril, allergénmentes) mert ez nagy felelősség, mint ahogy említettem szélsőséges esetben egy minimális allergén elfogyasztása is, akár halálhoz vezethet. Igen, tudom, ez ritkán fordul elő, de honnan tudod, hogy éppen kivel? Vállalnád a felelősséget? Ennek ellenére becsületre méltó a szándék és a törekvés és minden tiszteletem azoké a családtagoké, nagyiké, akik mindezeket alaposan megtanulva, kitapasztalva allergiás szeretteiknek főznek.

Mint ahogyan a saját, személyes példámon keresztül némi betekintést nyerhettetek a témába, láthatjátok, hogy nem egyszerű dolog egyik sem.  Sem fizikailag, sem lelkileg. Ezért arra kérlek Titeket, hogy vigyázzatok egymásra és tartsátok tiszteletben a szeretteitek, barátaitok döntését, kérését, ezzel is segítve és támogatva őket a rögös úton. Néha elég, ha csak csendben mellette vagy, van, amikor ez többet ér, mint a cselekedet, vagy a szó.

Megjegyzés írása

Kérjük vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket megjelenés előtt jóvá kell hagyjuk