Barackos kókuszos szivacssüti (sponge cake)

Barackos kókuszos szivacssüti (sponge cake)

Persze, hogy nekem is ki kellett próbálnom a japán konyha egyik ikonikus desszertjét a -magyarul- szivacssüteményt. Ennek a piskótának az a lényege, hogy olyan, mint a memóriamatrac, vagy szivacs, ugyanis ahogy nyomkodod, utána egyből visszaveszi az eredeti formáját, annyira rugalmas. És most jön a szokásos szövegem, mindenmentesen -főleg tojás nélkül- soha nem lesz olyan, mint az eredeti, szóval ne várjatok most sem csodát, viszont ez brutál jól sikerült. Az eddigi legpuhább Bake-Free piskóta receptjét olvassátok most, amit egy kis gőzpárával értem el. Érdemes használni ezt a módszert, döbbenetes eredményt tud produkálni, majd meglátjátok. Én odáig meg vissza vagyok érte, magas is levegős is puha is, omlós is.

 

HOZZÁVALÓK 16 KOCKÁHOZ:

A piskótához:

A töltelékhez:

A díszítéshez:

  • 5 g kókuszreszelék

 

ELKÉSZÍTÉS:

A piskótához keverjük össze a hozzávalókat (először nemük szerint), majd öntsük szilikonos sütőpapírral bélelt formába (én 24x24 cm-eset használtam). Érdemes előtte a kókuszkrémet alaposan elkeverni a vízzel és ha hideg, akkor felmelegíteni szobahőmérsékletűre (de nem langyosra!). Máskülönben nem fog működni a recept! Egy nagyobb tepsibe öntsünk forrásban lévő vizet (körülbelül félmagasságig) és ebbe tegyük a tésztával teli formát, majd előmelegített 180 fokos sütőben süssük 40 percig, alsó-felső sütéssel.
A töltelékhez készítsük el a baracklekvárt a leírtak alapján (én az eritvia MAX-os változatot csináltam meg). A krémhez keverjük össze az eritvia MAX-ot a konjac liszttel és alaposan dolgozzuk össze a kókuszkrémmel. Hagyjuk hűtőben állni legalább egy órát, de néha kukkantsunk rá és kevergessük meg, mert csomósodhat.
Amint kihűlt a piskóta szeljük 3 lappá (óvatosan, mert nagyon törékeny, omlós!) és kenjük meg az első réteget a kókuszkrém felével, majd a lekvár 1/3-adával. Borítsuk be a középső lappal, kenjük meg a kókuszkrém másik felével, ezt pedig a lekvár másik 1/3-ával. Tegyük rá a piskóta tetejét, kenjük meg a maradék lekvárral és szórjuk meg kókuszreszelékkel. Hagyjuk egy kicsit összeérni (persze nekem nem volt türelmem) és vágjuk fel 16 darab egyforma szeletre.

1 szelet barackos kókuszos gőzsüti átlagos tápértéke:
108 kcal, 4,3 g zsír, 23 g szénhidrát amelyből poliolok 8,4 g, 2,2 g rost, 1,8 g fehérje

1 szelet barackos kókuszos gőzsüti átlagos felszívódó szénhidráttartalma:
14,6 g

Barackos kókuszos szivacssüti (sponge cake)
Barackos kókuszos szivacssüti (sponge cake)Barackos kókuszos szivacssüti (sponge cake) táblázat

A tápértékek az adott alapanyagból, a receptben leírt mennyiségű hozzávalókból lettek kiszámolva. Mivel minden alapanyagnak eltérő lehet a pontos tápértéke, ezért az általunk közzétett adatok tájékoztató jellegűek.

Az árak az Eden Premium webáruházában feltüntetett összegekből kerülnek kalkulációra, melyek a recept megjelenésének időpontjában érvényesek. Az egyéb hozzávalókhoz az adott időpont átlagárai kerülnek kalkulációra, ezért a feltüntetett összegek csak iránymutató jellegűek, felelősséget értük nem vállalunk és minden esetben magyar forintban értendőek.

Megjegyzés írása

Kérjük vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket megjelenés előtt jóvá kell hagyjuk

Ezt a webhelyet a reCAPTCHA rendszer védi, és a Google adatvédelmi szabályzata, valamint szolgáltatási feltételei vonatkoznak rá.


Ezek is érdekelhetnek Megnézem mind