Ez az a desszert, aminek, annak ellenére, hogy egy teljes regényt képzelnénk a háta mögé, nincs külön érdekes, különleges, eget rengető, izgalmas sztorija. Egyszerűen csak szerettem volna kiegészíteni a szuper kis vaníliás krémemet valami más színnel is és csak zöldborsó volt a mélyhűtőben. Jóóó, volt áfonya is, de csak annyi, amennyi a díszítéshez épp elég lett. Én, ha ránézek egy ilyen képre, mindig azt gondolom, hogy alapos, minden részletre kiterjedő tervezés előzi meg, erre fel én készítek egy ilyet, úgymond a semmiből, szimplán a „no, mit találok a hűtőben?” alapján. Mind ezek ellenére annyira áldom az eszemet, hogy képes vagyok ilyen abszurd receptekre, mert szuper variációk születnek ezen alkalmakkor. Egyszóval: TÖKJÓ LETT! Annyit még el kell mondanom, hogy elég tömény édességről beszélünk. Én 2 pohárba tálaltam, de ember legyen a talpán, aki megeszik egy egész ilyen pohárral. Ez körülbelül 4 adagnyi mennyiség.
Hozzávalók:
A vaníliás krémhez:
- 100 ml kókuszkrém
- 300 g víz
- 70 g négyszeres édesítő
- 1 csomag bourbon vanília aroma (5 g)
- 50 g Eden Premium kölesliszt
- 3 g Eden Premium agar-agar
- 50 g blansírozott mandula + 100 g víz
- fél kezeletlen citrom leve és reszelt héja
A borsókrémhez:
- 200 g mirelit zöldborsó
- 30 g kókuszkrém
- 35 g négyszeres édesítő
- 1 teáskanál vanília aroma
- pár csepp citromlé
- pár levél friss bazsalikom (én 4-et használtam)
A díszítéshez:
- 10 g mirelit zöldborsó
- bazsalikom
- 6 g mirelit áfonya
- 2 darab aszalt sárgabarack (10 g)
Elkészítés:
Vaníliás krém:
A mandulát áztassuk be éjszakára, legalább 6 órára, vagy főzzük tiszta vízben pár percig. Késes aprítóban dolgozzuk 100 g vízzel krémesre. Keverjük össze a nedves és a száraz hozzávalókat (a mandulakrémet kivéve), öntsük egybe és folyamatosan kevergetve főzzük sűrűre (forraljunk rajta legalább egyet). Amikor elég sűrű, keverjük hozzá a mandulakrémet is és vegyük le a tűzről.
Borsókrém:
Főzzük, vagy pároljuk puhára a borsót, majd szűrjük le és turmixoljuk össze a többi hozzávalóval.
Összeállítás:
Amint picit hűlt a vaníliás krém öntsük szét poharakba. Várjunk, amíg dermed egy picit és kanalazzuk rá a borsókrémet is. Díszítsük ízlés szerint, fogyasszuk lehűtve.
488 kcal, 28,3 g zsír, 92,3 g szénhidrát amelyből poliolok 52,4 g, 12,4 g rost, 15,5 g fehérje