Mi is lehetne jobb illat a konyhában, mint a frissen sült kenyérillat. Ugye, hogy semmi?! A Basic lisztkeverékkel azoknak a mindennapjait szeretnénk könnyebbé tenni, akik egy megbízható, alap és sokoldalú gluténmentes keveréket keresnek. Miben is más az új, Basic nevet viselő lisztünk a Bake-Free termékcsaládtól?
A leglényegesebb és legfontosabb különbség, hogy a Basic lisztkeverék burgonyakeményítő alapú, ezenkívül rizs- és köleslisztet is tartalmaz, de az útifű maghéjat és az almarostot sem hagytuk ki az összetevők közül. Rosttartalma jóval alacsonyabb, mint a Bake-Free lisztkeveréknek, ezért jó választás lehet azok számára, akik nehezen emésztik a magas rosttartalmú élelmiszereket, vagy bármilyen oknál fogva rostcsökkentetten táplálkoznak. Ki kell azonban emeljük, hogy az alacsony rosttartalom miatt ez a lisztkeverék gyors felszívódású szénhidrátnak számít.
A Basic lisztkeverék glutén-, tej-, tojás-, szója-, kukoricamentes, így bátran fogyaszthatják azok, akik ezen alapanyagok valamelyikére érzékenyek. 2 kiszerelésben ; 500, illetve 1000 grammos változatban tudod megvásárolni a webshopban.
Fontos, hogy ehhez a lisztkeverékhez elengedhetetlen az élesztő használata, ugyanis a tészta igényli a kelesztést. Hozzáadott cukrot nem tartalmaz, így Te döntheted el, hogy milyen fajta cukrot használsz fel ahhoz, hogy az élesztő „dolgozni” tudjon.
A Bake-Free-hez hasonlóan ebből a lisztkeverékből is isteni finom kenyeret tudsz majd sütni, de bármilyen „házi kenyér tésztás” pékterméket elkészíthetsz belőle. Hamarosan érkezünk jobbnál jobb receptekkel, hogy inspirációt nyújtsunk a használatához. Alább pedig bemutatjuk a Basic alap formakenyér receptjét, melyet a hátsó címkén is megtalálsz.
Elkészítési javaslat formakenyérhez:
Hozzávalók:
- 500 g Eden Premium Basic kenyér lisztkeverék
- 16 g cukor
- 14 g Himalája só
- 1 csomag porélesztő (7 g)
- 460 g langyos víz
- 20 g olaj
Elkészítés:
Keverjük össze a száraz hozzávalókat majd adjuk hozzá a langyos vizet és az olajat is. Robotgéppel közepes fokozaton dolgozzuk össze 5-8 perc alatt, amíg teljesen egynemű és sima nem lesz.
Kanalazzuk (nedves kanállal) szilikonos sütőpapírral bélelt, vékony falú, minimum 2 literes kenyérformába és egyengessük el. Közben folyamatosan nedvesítsük a kanalat, mert ragadós a tészta. Lisztezzük le picit tetejét és lefedve meleg helyen kelesszük meg 45 perc alatt, közben melegítsük elő a sütőt alsó-felső sütéssel 200 fokra.
Amint megkelt a kenyér spricceljük le langyos vízzel és tegyük a sütőbe 40 percig, majd vegyük ki a formából a sütőpapírral együtt és tegyük vissza a rácsra még 20 percig. Amint elkészült óvatosan húzzuk le róla a sütőpapírt és rácson hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután lehet szeletelni, de igazán másnap lesz a legjobb. A kész kenyér amint kihűlt azonnal fagyasztható (szeletelve, adagonként). Kiolvasztva, visszanyerik eredeti, friss állagukat és ízüket.
Eltarthatóságuk mélyhűtés nélkül, szobahőmérsékleten, lezárt nejlontasakban 3 nap. Hűtőben is lehet tárolni, de fogyasztás előtt érdemes kenyérpirítóban vagy mikróban langyosítani.
|
Átlagos tápérték 100 g lisztkeverékeben:
|
Átlagos tápérték 100 g az elkészítési javaslat alapján elkészített kész kenyérben:
|
Energia |
1346 kJ / 317 kcal
|
940 kJ / 221 kcal
|
Zsír: |
0,1 g |
1,3 g |
-Amelyből telített zsírsavak: |
<0,1 g |
0,2 g
|
Szénhidrát: |
76 g |
51 g |
-Amelyből cukrok: |
0,3 g |
2,2 g |
Rost: |
3,2 g |
2 g |
Fehérje: |
1 g |
0,6 g |
Só: |
0,04 g |
1,8 g |