Borsófőzelék batátás fasírttal

Na, de most komolyan… ránézésre megmondta volna bárki is erről az ételről, hogy gluténmentes, vegán és cukormentes is? Szavamra mondom, totál, teljesen úgy néz ki, mint az eredeti, pedig csak egyetlen eleme egyezik, az pedig a borsó. És, hát jajj, de finom is lett, szó szerint nosztalgiázok! A főzelék édes, a fasírt kívül ropogós, belül pihe-puha, szellős, tényleg a menzán érzem magam, vagy a Mamánál, de Anya főzte a legleslegfinomabbra. Na, olyan finom azért nem lett, olyan finom sosem lesz, mint anyáé, de azért közel áll hozzá.
Hozzávalók:
A fasírthoz:
- 50 g Bake-Free füstös magyaros fasírtkeverék köleses
- 200 g batáta (tisztítva mérve)
- babérlevél
- 40 g langyos víz
- 1 gerezd fokhagyma (tisztítva mérve 6 g) préselve
- negyed csomag sütőpor (3 g)
- 20 g Bake-Free házi zsemlemorzsa
- Eden Premium Himalája só ízlés szerint
- 1 evőkanál Eden Premium kókuszolaj (8 g)
A főzelékhez:
- 260 g mirelit zöldborsó
- 1 teáskanál Eden Premium kókuszolaj (4 g)
- 6 dl cukormentes mandulaital (Joya)
- 4 dl víz
- késhegynyi Eden Premium stevia por
- 40 g Eden Premium borsókeményítő
- Eden Premium Himalája só ízlés szerint
Elkészítés:
A fasírthoz főzzük meg a batátát sós, babérleveles vízben, majd szűrjük le és villával törjük pépesre (nem baj, ha maradnak benne darabkák). Keverjük össze a kókuszolajon kívül a többi hozzávalóval (puha, de formázható állaga lesz). Hagyjuk állni 10 percig, majd nedves kézzel formázzunk belőle golyókat (nekem 17 darab lett). Tegyük szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire. Kenjük meg vékonyan kókuszolajjal és süssük készre előmelegített 200 fokos sütőben, alsó-felső sütéssel 40 perc alatt. Az utolsó 10 percben emeljük a főfokot 220-ra és kapcsoljuk át a sütőt légkeverésre, hogy szépen megpiruljanak a fasírtok.
A főzelékhez pirítsuk meg a borsót kókuszolajon, majd öntsük fel a vízzel és 5 dl mandulaitallal. Fűszerezzük ízlés szerint. Amikor megpuhult a borsó, keverjük össze a maradék mandulaitalt a borsókeményítővel és öntsük a borsóhoz. Folyamatos kevergetés mellett főzzük sűrűre.


Megjegyzés írása