Húsvétkor már megosztottunk kettő isteni finom bejgli receptet is. Én azóta rengetegszer elkészítettem már, ugyanis annyira ízlik, hogy azt el sem tudom mondani. "Előző életemben" nem voltam valami nagy bejgli ”fan”, mert általában száraznak véltem. Azonban az én bejglim a hagyományoshoz képest sokkal puhább és napokig megőrzi ezt a tulajdonságát (persze nejlontasakban tárolva). Komolyan mondom, volt olyan (ráadásul nem is egyszer), hogy sima egyszerű hétköznapokra megsütöttem reggelinek, vagy vacsorának. Ki gondolta volna, hogy az allergiáim bejglirajongóvá tesznek? Azóta fejlesztettem is a tésztáján, sikerült elérni, hogy kevesebb cukor és élesztő is elég legyen hozzá. Hát nem szuper?
Így még több kedvet kaptam a további kísérletezéshez és különböző töltelékekkel is kipróbáltam. Most a gesztenyés és a kókuszos verziót osztom meg Veletek, mert ezek is nagy kedvencekké váltak nálunk.
TIPP: Én egyszerre készítettem el a kétféle bejglit, a tészta mennyisége is így van megadva. Ha egyet szeretnél csak készíteni, felezd meg a tészta hozzávalóit, de a kelesztés, sütés ideje és hőfoka maradjon az eredeti.
Hozzávalók
A tésztához:
- 300 g Bake-Free kelt tészta lisztkeverék
- 3 g Eden Premium fekete só
- 3 g Eden Premium kókuszvirág cukor
- 70 g Eden Premium porrá őrölt eritrit
- 7 g porélesztő (1 csomag)
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 300 g langyos víz
A kókuszos töltelékhez:
- 100 g kókuszreszelék
- 100 ml kókuszkrém
- 100 g víz
- 80 g Eden Premium porrá őrölt eritrit
- 1 teáskanál vanília aroma
- 4 g Eden Premium arany lenmagliszt
- 4 g Bake-Free kelt tészta lisztkeverék
A gesztenyés töltelékhez:
- 250 g cukormentes gesztenyemassza
- 80 g Eden Premium porrá őrölt eritrit
- 1 teáskanál rumaroma
- 20 g kókuszkrém
Egyéb hozzávaló:
- 2 g cukormentes lekvár a kenéshez
Elkészítés
Tészta:
Keverjük össze a tészta hozzávalóit és lefedve, meleg helyen kelesszük egy óráig.
Kókuszos töltelék:
Az arany lenmaglisztet keverjük össze a lisztkeverékkel. A többi hozzávalót állandó kevergetés közben főzzük sűrűbbre, majd keverjük hozzá a liszt-lenmagliszt kombót is. Főzzük még sűrűbbre.
Gesztenyés töltelék:
Egyszerűen csak keverjük össze alaposan a hozzávalókat.
Összeállítás:
A megkelt tésztát osszuk pontosan 2 egyforma részre és száraz felületen nyújtsuk 26x28 cm-es téglalapokra. A töltelékeket kenjük rá a tésztákra, tekerjük fel őket, majd nyomogassuk össze a végeiket és szurkáljukmeg a tetejüket villával. Kenjük le vízzel hígított baracklekvárral majd szilikonos sütőpapírral bélelt tepsin előmelegített 210 fokos sütőben alsó-felső sütéssel süssük 10 percig, majd további 30 percig 180 fokon szintén alsó-felső sütéssel. Várjuk meg míg kihűlnek és szeleteljük kedvünkre. Nekem 14 szelet lett egy darab bejgliből.
Jó étvágyat!
A tápértékek az adott alapanyagból, a receptben leírt mennyiségű hozzávalókból lettek kiszámolva. Mivel minden alapanyagnak eltérő lehet a pontos tápértéke, ezért az általunk közzétett adatok tájékoztató jellegűek.