Injera, azaz etióp lapkenyér

Ezúttal egy különlegességet szerettem volna kipróbálni, ezért egy hagyományos nemzeti ételre esett választásom, az injerára, azaz az etiópiai lepénykenyérre. Az injera teff lisztből készül több napos erjesztéssel (fermentációval). Azonban a türelmetlenség nagy úr nálam, így egy gyorsított verzióval próbálkoztam.
Hozzávalók 2 adaghoz
- 40 g Eden Premium teff liszt
- 40 g Eden Premium hajdinaliszt
- csipet só
- csipet Eden Premium szódabikarbóna
- pár csepp citromlé
-
Eden Premium kókuszolaj
A zöldségkrémhez
- 100 g Eden Premium csicseriborsó liszt
- 4 dl víz
- 1 teáskanál Eden Premium Himalaya só ízlés szerint
- 1 kávéskanál őrölt fekete bors ízlés szerint
- 20 ml olivaolaj ízlés szerint
- 1 gerezd fokhagyma ízlés szerint
- 1 teáskanál mustár ízlés szerint
- fél citrom leve ízlés szerint
- 1-2 evőkanál tahini (elhagyható, de kár lenne)
- 1-2 teáskanál füstölt őrölt pirospaprika
- némi zöldség apró kockára vágva: uborka, zöldborsó, paprika
- víz
Elkészítés:
Keverjük össze a liszteket a szódabikarbónával és a sóval, majd öntsük fel a vízzel. Csepegtessük bele a citromlevet is. Alaposan dolgozzuk össze. Felmelegített kiolajazott edényben süssük át mindkét oldalát, mint ahogy a palacsintát.
A zöldségkrém elkészítése:
Keverjük el a csicseriborsó lisztet és a vizet, majd folyamatos keverés mellett főzzük sűrűre. Ha összecsomósodik, nem baj, mert úgyis megy a turmixba. A lényeg, hogy hőkezeljük. Amint kihűlt, turmixoljuk össze a többi hozzávalóval, majd keverjük bele az apróra vágott zöldségeket is.
1 db injera átlagos tápértéke:
Energia 626 Kj / 150 kcal, Zsír 1,8 g, Szénhidrát 27 g, Rost 3,4 g, Fehérje 5,5 g
A tápértékek az adott alapanyagból, a receptben leírt mennyiségű hozzávalókból lettek kiszámolva. Mivel minden alapanyagnak eltérő lehet a pontos tápértéke, ezért az általunk közzétett adatok tájékoztató jellegűek.
Jó étvágyat kívánok!
Megjegyzés írása