Szállítás 17.000 Ft felett ingyenes!

Láttad már legújabb termékeinket? Kattints ide.

Iskolakezdés környezetkímélően

Iskolakezdés környezetkímélően

A nyár úgy elhúzott mellettünk, hogy alig vettük észre és már lassacskán az iskola is megnyitja kapuit gyerekeink előtt. Vannak, akik ezt jobban, míg mások kevésbé várják (ez jellemzően inkább a lurkókra igaz), de ettől függetlenül fel kell készülni az új tanévre. Így hát arra gondoltunk segítünk nektek abban, hogyan lehet megoldani kicsit környezetkímélőbben az iskolakezdést. Feltehetjük a kérdést, hogy lehetséges-e egyáltalán a környezetkímélőbb iskolakezdés? A válaszunk rá, hogy persze. Egy kis odafigyeléssel sokat tehetünk a zöldebb a beiskolázás. Nem kell rögtön zero waste iskolakezdésben gondolkodnunk. Az azért már egy sokkal nagyobb szervezést igényel, de ha pár apróságra már odafigyelünk sokat tettünk környezetünkért.

Újrahasznosított papír

A beiskolázáshoz sok minden elengedhetetlen, de talán az egyik legfontosabbnak a füzetek és írószerek számítanak. Így hát mikor a füzetek között válogatunk, részesítsük előnyben azokat a papírtermékeket, amiket már újrahasznosított papírból készítenek. Már egyre több helyen, egyre több ilyen terméket találhatunk a polcokon. Keressük azokat a termékeket, amelyeken szerepelnek olyan jelzések, mint például hogy újrahasznosított papírból készült vagy, hogy fenntartható erdőgazdaságból származik a fa, amiből készítették.

Amellett, hogy az újrahasznosított papírokat választjuk, igyekezzünk csökkenteni is a papírhasználatunkat. Így csak a legfontosabb iratokat nyomtassuk vagy fénymásoljuk, valamint törekedjünk arra, hogy a papír mindkét oldalára nyomtassunk szöveget. Ha csak egy oldalasan nyomtatunk, abban az esetben fel tudjuk újból használni azt a papírt például jegyzetelés céljára.

Iskolakezdés környezet kímélően

Ne halmozzunk feleslegesen készleteket

Teljesen szükségtelen megvenni a sokadik filctollat, ha még tavalyról is van egy egész tolltartónyi. Nézzük át az előző tanévben használt tolltartót és iskolatáskát; egész biztos találunk néhány használható holmit lapulóban. A ki nem pakolt táskák sokszor rejthetnek kincseket, de nem csak a táskákban, a fiókokban is megbújhatnak értékes tárgyak, füzetek – tollak – eszközök stb. formájában, amik az új tanévben is hasznosíthatóak lesznek.

A műanyag termékek helyett inkább válasszunk olyanokat, amik sokkal tartósabbak. Mit értünk ez alatt? Például a műanyag hegyező helyett vegyünk fém vagy fa ceruzahegyezőt.

Készítsünk listát

A listák jó dolgok. Összeszedettebbé teszik az embert, valamint átláthatóbbá és könnyebbé a bevásárlást, hisz nem kell az üzletben körözni órákat miközben azon agyalunk vajon mit felejtettünk el belerakni a bevásárlókosárba. Az iskolai nagy bevásárlás előtt is érdemes összeírnunk, hogy miből mennyire lesz szüksége a gyereknek. Ezzel ugyanis rengeteg időt megspórolhatsz, hiszen így elkerülheted például, hogy a bolt közepén kelljen fejben számolgatnod, hogy melyik tantárgyra milyen és hány darab füzetre lesz szükség.

A nagy bevásárlás előtt érdemes átnéznünk a gyerkőc íróasztalának fiókjait, hogy ellenőrizzük, hogy a tavalyi tanévből maradtak-e felhasználható füzetek és eszközök. A megmaradt tanszereket, pedig ha tudjuk, újból használjuk fel, vagy ha van a közvetlen közelünkben olyasvalaki, akiről tudjuk, hogy szüksége lehet, akár át adhatjuk neki is. Vagy akár tarthatunk gyerekünk osztálytársai körében egy tanszercsere délutánt, amikor is a már nem szükséges eszközöket elcseréljük valami olyan iskolai eszközre, ami gyerekünknek hasznosabb lehet, mint a sokadik négyzetrácsos füzet.

Iskolakezdés környezet kímélően

Táskák – tolltartók – sulis eszközök

Ha már úgyis a felesleges vásárlásokról beszéltünk, akkor álljunk meg egy pillanatra és fogadjunk meg magunknak, hogy, csak azért mert már nem pókember a menő még nem veszünk új iskolatáskát a gyerekünknek, ha még teljesen használható állapotban van a tavalyi. Ugyanez a helyzet a tolltartókkal és tornazsákokkal is. Abban az esetben, ha mindenképpen újat kell vásárolnunk, inkább válasszunk, olyan hátizsákot, ami inkább semlegesebb színvilágú, így kevésbé megy ki, olyan hamar a divatból és sokkal strapabíróbb is. Ha nem szeretnénk újat venni, de mégis szükség van táskára az iskolakezdéshez lehetőségünk van a különböző adok-veszek csoportokban is böngészgetni. A használt, de jó állapotban lévő holmikkal sokat csökkenthetünk még az iskolakezdési büdzsén is.

+1 tipp tőlünk: Ha akad a családban idősebb rokon gyerkőc, érdemes megkérdezni, hogy neki nincs-e felesleges iskolás holmija, amit „megörökölhetnénk” tőle.

Evés a suliban

Nem megoldhatatlan feladat, hogy környezetkímélőbb megoldásokra cseréljük le a már megszokott technikáinkat. Az odafigyelés a kulcs, mint minden esetben, ha kicsit az életmódváltás felé kacsingatunk. Azok a szülők, akinek a gyermekük valamilyen ételérzékenységgel él, már rutinosabb csomagolónak számíthatnak.

Na, de lássuk csak, mit tudunk tenni, abban az esetben, ha szeretnénk csökkenteni a kidobásra ítélt, egyszer használatos csomagolást gyerekünk uzsonnáján:

Iskolakezdés környezet kímélően

Dobozos üdítő – PET palack

Ezek helyett a palackok helyett válasszunk inkább valami strapabíróbb, tartósabb tároló eszközt. Ezek az újratölthető kulacsok és/ vagy hőtartó fém termoszok jó szolgálatot tehetnek hosszú éveken keresztül. Vannak már akár PBA mentes műanyag vagy üveg kulacsok is, így mindenki megtalálhatja a kedvére valót.

Folpak

Ma már egyre több helyen lehet beszerezni újraszalvétákat és újratasakokat. De akár használhatunk uzsonnás dobozokat is. Ezek szuper kedves kis mintákkal vannak ellátva, így a lurkó is talán szívesebben kapja elő és falatozza el belőle a szendvicsét, mint egy unalmas, szomorú fóliából.

Elő a biciklikkel 

Az autóval való utazás helyett ha tehetjük, részesítsük inkább előnyben a biciklit vagy a rollert. Sokkal környezetkímélőbb és egészségesebb is. A kerékpár mellett a séta is szóba jöhet természetesen, de akár a tömegközlekedést is számításba vehetjük, ha kicsit messzebb lakunk a gyerek iskolájától. Abban az esetben, ha nem megoldható az autó mellőzése, akkor beszéljünk össze a környéken lakó szülőkkel és szervezzük úgy, hogy több gyereket is el tudjuk vinni hatékonyság szempontjából.

Reméljük, cikkünkkel hasznos tippeket tudtuk adni. Oszd meg velünk, ha van valami saját praktikád a környezetkímélőbb sulikezdésre! Írd meg kommentben itt vagy a facebookon a bejegyzés alatt.

Kellemes iskolakezdést kívánunk!

Megjegyzés írása

Kérjük vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket megjelenés előtt jóvá kell hagyjuk