Lehet, hogy még nem említettem elégszer, de a marketingvezetőnknek (Zsuzsi) hatalmas ötletei vannak, ha édességről (is) van szó, hisz’ igazán kedveli az ínyenc fogásokat. Persze mi többiek is, de Neki tényleg kivételes érzéke van hozzá, hogy különlegességeket találjon ki. A mostani desszert flash is neki villant be és szerintem zseniális lett, ahogyan a mézeskalács fűszer aromája egybeolvad a finom, tiramisu krémmel. Hát még, amikor színre lép a karamell is, komolyan mondom őrületes lett a kollaboráció.
A keksznél ne számítsatok igazi roppanós, omlós élményre, de nagyon közel áll hozzá. A krémhez pedig érdemes elolvasni az információkat (főleg az IR-eseknek, cukorbetegeknek), melyeket a Tiramisu receptnél tüntettem fel és ha már ott vagytok, próbáljátok ki azt is, nem fogjátok megbánni.
IR-esek, cukorbetegek a karamellát hagyják ki, mert a datolya miatt tilos a diétában és mérlegeljék a tejszínhab felhasználását is! A karamelláról annyit, hogy így néz ki a cukormentes növényi karamella és pont. Egyébként irtó finom.
Persze ez is, mint az összes habos-krémes nyalánkság bűnös élvezet. Én három kehelybe szortíroztam szét, de, ha figyelsz a vonalaidra, használj jóval több kisebb poharat (minimum dupla mennyiségűt, így 6 adagot fogsz kapni), mert még egy férfi sem tudná megenni ezt a hatalmas kalóriamennyiséget. Vagy, ha mégis, akkor garantáltan kifekszik tőle, csak szóltam.
HOZZÁVALÓK 3 DARAB 4 DL-ES KEHELYHEZ, VAGY 6 ADAGHOZ:
A spekulatius kekszhez:
- 125 g Bake-Free linzer lisztkeverék + 2 g a szóráshoz
- mázeskalács fűszerkeverék ízlés szetint
- 5 g Eden Premium eritvia MAX
- 80 g hideg, növényi margarin + 10 g a kenéshez
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 5 g instant kávé
- 30 g forró víz
- 1 teáskanál rumaroma
- pár csepp karamell aroma
- mézeskalács fűszerkeverék ízlés szerint
A karamellához:
- 150 g friss datolya (mag nélkül mérve)
- 135 g víz
- 1 csepp karamell aroma
A krémhez:
- 150 g növényi mascarpone (VegArt)
- 10 g Eden Premium eritvia Max
- 150 g növényi habtejszín
- pár csepp citromlé
A mártogatáshoz:
- cukormentes mandula ital (Joya) nekem 13 grammot vettek fel a kekszek belőle
- vanília aroma
A díszítéshez:
- fahéj
- liofilizát tőzegáfonya
- friss mentalevél
ELKÉSZÍTÉS:
A kekszhez keverjük össze a hozzávalókat és pihentessük hűtőben 20-30 percig. Enyhén lisztes felületen szaggassuk ki és pecsételjük tetszőleges formájúra (picit ragacsos tészta lesz) és tegyük szilikonos sütőpapírral bélelt, margarinnal vékonyan megkent tepsire (érdemes egy spatulával alájuk nyúlni és úgy mozgatni őket). Kenjük meg alaposan olvasztott margarinnal és előmelegített 180 fokos sütőben süssük készre 15 perc alatt. Nekem 18 darab kekszem lett.
A karamellához csak dolgozzuk krémesre a hozzávalókat késes aprítóban.
A krémhez (akár robotgéppel) dolgozzuk össze mascarponeval a citromevet és az eritvia MAX-ot, majd verjük kemény habbá a habtejszínt is, amit óvatosan forgassunk a mascarponeba.
A mandula italt keverjük össze a vanília aromával.
Rétegezzük a kelyhekbe a hozzávalókat. Nálam ez volt a sorrend: krém, mandulaitalba mártott, összetördelt keksz, karamella, krém és így tovább. A rétegek közé fahéjat szórtam. Díszítsük ízlés szerint. Az én kelyheim 4 dl-esek.
A tápértékek az adott alapanyagból, a receptben leírt mennyiségű hozzávalókból lettek kiszámolva. Mivel minden alapanyagnak eltérő lehet a pontos tápértéke, ezért az általunk közzétett adatok tájékoztató jellegűek.
@edenpremium_hu Készítsünk karamellás tiramisut házi spekutatius keksszel 🤩 #edenpremium #vegan #veganrecipes #tiramisu #glutenmentes #cukormentessüti ♬ eredeti hang - edenpremium_hu