Szállítás 17.000 Ft felett ingyenes!

Láttad már legújabb termékeinket? Kattints ide.

Kenyér kenyérsütő gépben

Kenyér kenyérsütő gépben

Kerezsiné Kovács Erika Rozália egy szuper receptet készített kenyérsütő gépekhez, a házi kenyér lisztkeverék segítségével.

Szeretném Veletek megosztani a kenyérsütő gépben készült házikenyér receptemet, hátha más is nagy hasznát veszi.

Nekünk egy régi Karancs gáztűzhelyünk van, aminek már nem a legjobb a sütő része, ezért már elsőre is kenyérsütő gépben készítettem a kenyerem, más kenyér recepteket is végignézve.
IR-es is vagyok, valamint a glutén mellett tejfehérje intoleranciám is van, nem bírom a gyors felszívódású ch-ot tartalmazó liszteket/lisztkeverékeket (különösen rosszul vagyok a kukoricaliszttől ???? , ezért a Bake Free házikenyér és a szénhidrátcsökkentett lisztkeverékeket különösen ajánlom a hozzám hasonló "sorstársaknak", mert azon túl, hogy finomak, lassú felszívódású ch-t tartalmaznak ????

A zacskón lévő receptet annyiban módosítottam, hogy tettem bele élesztőt is és annak megfelelően cukrot (IR-esek is fogyaszthatják, a cukrot az élesztő "eszi meg", a kész kenyérben ez már nem lesz benne.), valamint ha instant élesztőt használok, akkor egy kis citromlét is. Próbáltam már kenyérsütőben élesztő nélkül is, de akkor sajnos más állaga lett, kicsit számomra "gumis-szerű" és nem is lett ekkora a kenyér. Teljesen ehető volt az is, de élesztővel még inkább hasonlít a "hagyományos" kenyérre ????

És íme a recept a praktikumok után, ahogyan sorban teszem a kenyérsütőbe ???? :
  • 310 g langyos víz,
  • 2 ek étolaj,
  • 250 g házikenyér lisztkeverék,
  • Az egyik sarokba 4g só,
  • A másik sarokba beletördelem egy fél budafoki élesztő harmadát (vagy porból egy egészet teszek) és erre teszek 1 ek cukrot (ha porélesztő, akkor egy tk citromlevet is).

A gépben a Basic (3 órás) programon sütöm tetszés szerint beállítva a színt. Egy LFG, "no name" márkájú, talán valamelyik szupermarketben sok-sok éve vásárolt kenyérsütőm van, amit anyukám barátnőjétől ajándékba kaptam 3-4 éve (és ők is eleinte sokat használták). Ezen még nincs gluténmentes kenyér program sem, mint sok mai gépben. Előtte párszor sütöttem benne teljes kiőrlésű kenyeret (még amikor csak az IR-t tudtam), de december óta hű társam heti szinten a gluténmentes kenyér sütésében.

Fontos, hogy én eleinte egyből kivettem a gépből egy rácsra hűlni a kenyeret és így gyakran "összeesett". Amióta hagyom, hogy a gépben teljesen kihűljön, ilyen gondom nem volt vele. Utána egy papírtörlőre teszem, mert az alja még nedves, vizes. Télen, hidegebb időben egyébként 1 hétig is elállt kenyértartóban (heti 1x sütök alapból kenyeret), mostanában inkább a párás levegő miatt beteszem a hűtőbe és úgy is jól bírja.

Kb 450-500 g-os kenyerem lesz így (csináltam már kilósat is, az arányok növelésével (az élesztőt nem nagyon kell növelni, mert ha túl sok kerül bele, akkor inkább kemény lesz a kenyér!) de nálunk csak én fogyasztom, így az nem fogyott el időben).
Kenyér kenyérsütő gépben
A képen egy "félbarna" kenyérke látható, mert elfelejtettem visszavenni a színt ???? Ettől világosabb szokott lenni, de ízben ez is ugyan olyan finom lett.
A szénhidrátcsökkentett kenyér lisztkeverékkel is sütöttem már, ott annyi a szembeötlő változtatás a receptben, hogy több víz kell az alaprecept szerint is hozzá.
Jó étvágyat!

Megjegyzés írása

Kérjük vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket megjelenés előtt jóvá kell hagyjuk