Mentes karácsony

Mentes karácsony

A hagyományos karácsonyi menü, mindenki emlékében ott él. A konyhába sürgés-forgás, az ételekkel teli asztal, a sütemények édes illata, ahogy betölti a konyhát. Az ünnepi menüsor kitalálása minden háziasszonynak fejtörést okoz, azoknak, akiknek valamilyen speciális étrendet követ a családja, még nagyobb kihívást jelenthet a karácsonyi forgatag.

A jól bevált receptek, sok bosszúságtól megmenthetnek minket, ezért érdemes már hetekkel előtte kipróbálni azokat. Ezzel megkíméljük magunkat a felesleges idegeskedéstől a vendégek érkezése előtt. Az ünnepi fogások megreformálása nem kis feladat, ezért úgy gondoltunk segítünk ebben egy kicsit és elhozzuk nektek a mi kedvenc menüsorunkat, amit többször is kipróbáltunk, hogy neked már ne kelljen, azon idegeskednek, hogy jók-e a receptek. És egyből három variációval is készültünk, hogy könnyebb legyen a választás.

Itthon a legnépszerűbb receptek közé tartoznak, ilyenkor karácsonykor és nem hiányozhat az asztalról a töltött káposzta, a halászlé, a bejgli, a mákos guba vagy a zserbó.

Az egyik legjobb dolog a Karácsonyban, hogy ilyenkor tömérdek mennyiségű édesség várja, hogy elfogyasszák. Egy kis csalás, azért belefér az évvége közeledtével, persze szem előtt tartva speciális étrendünket. Egy jó karácsonyi buli, pedig nem lehet az igazi a bejgli és a zserbó valamelyike nélkül. Így nem is volt kérdés, hogy kikísérletezzük nektek ezeket a finomságokat.

3 teljes karácsonyi menüt készítettünk Nektek. 
Első menü:
Előétel

Tárkonyosragu leves

Tárkonyos tejszínes raguleves

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 1 kisebb darab zeller (tisztítva 170 g)
  • 1 teáskanál Eden Premium kókuszolaj (4 g)
  • 1 darab répa (tisztítva 178 g)
  • 2 szál újhagyma (tisztítva 30 g)
  • 2 szál zellerszár (126 g)
  • 2 gerezd fokhagyma (tisztítva 11 g)
  • 5 darab kelbimbó (73 g)
  • 1 evőkanál Eden Premium sómentes ételízesítő (4,5 g)
  • 25 g Eden Premium borsófehérje kocka
  • 20 g sűrű kókusztej (Aldis konzerves)
  • 20 cukormentes kókuszjoghurt
  • 20 Eden Premium kölesliszt
  • Eden Premium Himalája só, bors, babérlevél, tárkony, ízlés szerint
  • 1 darab citromkarika
  • 1 liter víz

Elkészítés:

Tisztítsuk meg a zöldségeket és daraboljuk apróra (a répát karikákra) őket. A répákat kapassuk meg a kókuszolajon (ez adja meg a szép színt), majd tegyük hozzá a többi zöldséget is. Öntsük fel vízzel és fűszerezzük sómentes ételízesítővel, sóval, borssal, babérlevéllel ízlés szerint. Amikor megpuhultak a zöldségek keverjük össze a kókuszjoghurtot, a kókusztejet, a köleslisztet és a tárkonyt, erre szedjünk egy kis levest és alaposan keverjük össze csomómentesre, majd borítsuk a levesbe. Keverjük el benne. Tegyük hozzá a citromkarikát és forraljuk össze pár perc alatt. Vegyük le a tűzről, tegyük bele a borsófehérje kockákat és fedjük le 10 percre, hogy megpuhuljanak a kockák (számoljuk bele, hogy a kockák háromszoros mennyiségű folyadékot szívnak magukba, így lehet, hogy pótolni kell majd a vizet ízlés szerint).
Főfogás
Töltött káposzta

Töltött káposzta

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 1 kg apró savanyú káposzta
  • 5 darab savanyú káposztalevél (torzsái nélkül 330 g)
  • 6 gerezd fokhagyma (tisztítva 23,8 g)
  • 80 g Eden Premium barnarizs
  • 2 evőkanál Eden Premium arany lenmagliszt (16 g) tojás helyett
  • 100 g Eden Premium borsófehérje granulátum
  • 300 g meleg/forró víz
  • 3 evőkanál Eden Premium sómentes ételízesítő (13,5 g)
  • 35 g Bake-Free zsemlemorzsa
  • 3 evőkanál Eden Premium barna rizsliszt (25 g)
  • Eden Premium Himalája só, babérlevél, egész tarkabors, őrölt feketebors, fokhagyma granulátum,  bükkfán füstölt fűszerpaprika, kömény ízlés szerint

Elkészítés:

Áztassuk be a cserépedényt tiszta vízbe legalább 2 óra hosszára. A barnarizst öblítsük át folyóvíz alatt, majd dupla mennyiségű vízben (tegyünk bele egy pici sót és 1 evőkanál sómentes ételízesítőt), lassú tűzön, résnyire nyitott fedő alatt főzzük meg körülbelül 30 perc alatt roppanósra (tehát nem kell teljesen készre főzni, mert sok időt fog még a sütőben tölteni) és csepegtessük le róla a levet egy edénybe (szükségünk lesz még rá). A káposztákat öblítsük át alaposan folyóvíz alatt, majd csepegtessük le. A granulátumot öntsük fel a meleg vízzel, keverjünk bele sót és 2 evőkanál sómentes ételízesítőt, majd fedjük le 5 percre. Keverjük össze a rizzsel, arany lenmagliszttel, fűszerezzük ízlés szerint, lehet kóstolgatni is (füstölt paprika, só, bors, kömény, fokhagyma granulátum) és szórjunk hozzá zsemlemorzsát. Gyúrjuk át alaposan. Masszív állaga lesz, kiválóan formázható (picit sűrűbb, mint, ha darált húsos lenne). Töltsük meg a leveleket vele (nekem 6 darab lett, mert az egyik levél hatalmas volt, elfeleztem). A maradékból formázzunk golyókat (nekem 4 darab lett). Terítsük el a káposzta felét az edény alján, szórjuk meg egész színes borssal, barna rizsliszttel, füstölt paprikával, egész fokhagyma gerezdekkel, babérlevéllel, erre jönnek a töltött káposzták és a golyók szépen elrendezve, majd újra liszt, füstölt paprika és a maradék apró káposzta. Erre még szórjuk egy kis paprikát és borsot.  Öntsük fel 3/4-ig a rizs főzőlevével (ha nem elég pótoljuk vízzel). Tegyük be a hideg sütőbe és csak ezután kapcsoljuk be 180 fokos alsó-felső sütésre (ha meleg sütőbe tesszük, megrepedhet a tál, ezért fontos, hogy TÉNYLEG HIDEG LEGYEN A SÜTŐ és a tállal együtt melegedjen fel). Én 2 óráig sütöttem. Tálaljuk kókusztejföllel és Bake-Free házikenyérrel.

Desszert
Mákosguba torta

Mákosguba torta

Hozzávalók (12 szelethez):

A kiflikhez:

A baracklekvárhoz:

  • 100 g aszalt sárgabarack
  • 55 g eritrit
  • 90 g víz

A köleskrémhez:

  • 100 g köles
  • 200 g kókuszkrém (Aldi, Asia)
  • 100 g víz
  • 25 g Eden Premium eritvia MAX
  • fél kezeletlen citrom reszelt héja
  • 3 teáskanál vanília aroma

A mákos részhez:

  • 200 g kókuszkrém (Aldi, Asia)
  • 550 g víz (vagy cukormentes mandula ital)
  • 15 g Eden Premium eritvia MAX
  • 100 g darált mák
  •  fél kezeletlen citrom reszelt héja
  • (5 g) Eden Premium útifű maghéj liszt (tojás helye

Egyéb hozzávaló:

Elkészítés:

A kiflikhez keverjük össze a hozzávalókat, majd gyúrjuk át alaposan. Osszuk 4 részre és száraz felületen formázzunk belőlük kifliket, majd pihentessük 10 percig. Előmelegített 190 fokos sütőben szilikonos sütőpapírral bélelt tepsin süssük készre 50 percig alsó-felső sütéssel. Rácson hagyjuk kihűlni. Amint kihűltek szeleteljük karikákra (vagy apró kockákra, ki hogyan szereti) és szárítsuk ki 10-15 perc alatt 200 fokon, légkeveréssel. (Elkészíthetjük előző nap is. Ez esetben karikára szeletelve hagyjuk éjszakára szabad levegőn.)
A lekvárhoz daraboljuk fel a barackokat apróra, majd tegyük egy lábasba a többi hozzávalóval és lassú tűzön melegítsük addig, amíg teljesen felolvad az eritrit. Amint kihűlt késes aprítóval dolgozzuk krémesre.
A köleskrémhez öblítsük át a kölest alaposan forró folyóvíz alatt, majd keverjük össze a többi hozzávalóval. Lassú tűzön, résnyire nyitott fedő alatt, alacsony fokozaton főzzük készre 10-15 perc alatt. Amint langyosra hűlt késes aprítóval dolgozzuk krémesre. Erős gép kell hozzá, ha nem bírja hígíthatjuk pici vízzel, vagy használhatunk botmixert is. Nagyon sűrű, masszív krém lesz. Itt még kóstolhattok és korrigálhatjátok ízlés szerint az édességét.
A mákos részhez keverjük össze a kókuszkrémet a vízzel (vagy cukormentes mandula itallal) és az eritvia MAX-szal, majd tegyük fel melegedni. Amit egyneművé vált tegyük hozzá a mákot és a citromhéjat is. Várjuk meg míg rottyan egyet. A tortaformát (26 cm D, lecsatolható oldalú) kenjük ki kókuszolajjal. A mákos folyadékban amint kihűlt, keverjük el az útifű maghéjat (kézi habverővel), majd gyors mozdulatokkal forgassuk össze a kifli karikákkal. Ügyeljünk rá, hogy minden kiflidarabka körül legyen mákos rész, mert ez fogja összetartani az egész tortát. Itt is kóstolhattok és korrigálhattok ízlés szerint. Öntsük a formába, és süssük össze előmelegített 180 fokos sütőben 15 perc alatt alsó felső sütéssel.
Amint kihűlt kenjük meg a lekvárral, majd nedves kanállal egyengessük rá szépen a köleskrémet is. Tegyük hűvös helyre pár óráig, majd vágjuk 12 darab egyforma szeletre.

 

Az elengedhetetlen étel, ami mindenki karácsonyi asztalán megtalálható és egy ország vitatja, hogy a bajai vagy szegedi a jobb. Gondolom, már sejtitek, hogy miről is van szó. 

Hát persze, hogy a halászléről van szó.

A hal ízét a növényi étrendbe az algákkal lehet elérni. Hiszen a „rendes” hal íze is az algáktól lesz hal ízű. A nori algát már több helyről is be lehet szerezni, de másfajta alga is megfelelő lehet. Ebben a receptben mi nori algát használtunk.

Második menü:

Főfogás

Halászlé

Halászlé

Hozzávalók 6 adaghoz:

  • 20 g nori alga lap
  • 1 fej vöröshagyma (tisztítva 199 g)
  • 2 fej fokhagyma (tisztítva 12 g)
  • 1 db paprika (tisztítva 83 g)
  • 1 db paradicsom (tisztítva 71 g)
  • 1 db padlizsán (eleje-vége nélkül 196 g)
  • Eden Premium Himalája só ízlés szerint
  • őrölt fekete bors ízlés szerint
  • 2 evőkanál őrölt fűszerpaprika
  • 1 evőkanál Eden Premium kókuszolaj

Elkészítés:

Készítsünk egy pörkölt alapot: Vágjuk apróra a zöldségeket. Pirítsuk meg a hagymát a kókuszolajon, majd a paprikát is. Szórjuk rá az őrölt paprikát, keverjük el, majd tegyük hozzá a paradicsomot és a fokhagymát is. Öntsük fel 1-2 dl vízzel és fedjük le. Sózzuk, borsozzuk. Áztassuk be k.b. 2-3 dl meleg vízbe az alga lapokat, a padlizsánt vágjuk félbe, magozzuk ki és daraboljuk apróra a belsejét. A belsejét tegyük a levesbe. A többi padlizsánt szeleteljük csíkokra. Amikor besűrűsödött a pörköltalap, öntsük fel körülbelül 8-dl vízzel és főzzük 10 percig. Tegyük hozzá az algás vizet és a padlizsán csíkokat is. Főzzük addig, amíg a padlizsán meg nem puhul teljesen. Ekkor halásszuk ki és a levest botmixerrel pürésítsük.

Desszert

Diós,mákos bejgli

Bejgli

Hozzávalók 2 darab bejglihez:

A tésztához:

A diós töltelékhez:

  • 160 g darált dió
  • 13 g Eden Premium eritvia MAX  
  • 70 g víz
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • fél kezeletlen citrom reszelt héja

A mákos töltelékhez:

  • 160 g darált mák
  • 13 g Eden Premium eritritvia MAX
  • 70 g víz
  • 20 g mazsola (elhagyható)
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 1 teáskanál rum aroma

A kenéshez:

  • 4 g cukormentes baracklekvár (Helios)

Elkészítés:

Keverjük össze a tészta hozzávalóit és meleg helyen kelesszük 45-60 percig. Osszuk 2 egyforma részre és nyújtsuk ki 26x28 cm-es téglalapokra. A töltelékek hozzávalóit csak egyszerűen keverjük össze, kenjük rá a tésztára, tekerjük fel és nyomogassuk össze a végeiket és szurkáljuk meg villával. Kenjük le baracklekvárral, majd szilikonos sütőpapírral bélelt tepsin előmelegített 210 fokos sütőben alsó-felső sütéssel süssük 10 percig, majd további 30 percig 180 fokon szintén alsó-felső sütéssel. Várjuk meg míg kihűl és szeleteljük kedvünkre. Nekem 14 szelet lett egy darab bejgliből.

Harmadik menü:

Előétel

 Csicseriborsókrém leves

Csicseriborsó krémleves

Hozzávalók 6 adaghoz:

A leveshez:

A díszítéshez:

Elkészítés:

Előző éjszakára áztassuk be a csicseriborsót. Főzés előtt öntsük le róla a vizet és mossuk át. Főzzük meg tiszta vízben félig, majd öblítsük át folyó víz alatt. Pirítsuk meg a hagymát kókuszolajon, majd tegyük hozzá a csicseriborsót, fűszereket, fokhagymát és öntsük fel annyi vízzel, hogy 2-3 centivel ellepje. Főzzük puhára, majd botmixerrel pépesítsük. Ha esetleg túl sűrű hígítsuk fel vízzel. Tálaláskor öntözzük meg tökmagolajjal és szórjuk meg kókusz chipssel.

Főfogás

Wellington

Ha kicsit magabiztosabbnak érezzük magunkat a konyhába és szeretnénk kicsit mást is készíteni, mint a tipikus karácsonyi fogások, akár egy vegán wellingtont is elkészíthetünk. Kristóf és Orsi a videóban megmutatja, hogyan készítsd el te is ezt az isteni receptet.

 Desszert

 Zserbó

Zserbó

Hozzávalók:

Tészta:

Töltelék:

Máz:

  • 60 g mindenmentes étcsokoládé
  • 1 evőkanál Eden Premium kókuszolaj (8 g)

Elkészítés:

Töltelék:

Keverjük össze a diót az eritrittel és aprítsuk durvára.

Tészta:

Keverjük össze a hozzávalókat és pihentessük, amíg elkészítjük a töltelékeket, majd osszuk 4 egyforma részre. A formát (24x24 cm) béleljük ki szilikonos sütőpapírral. Nyújtsuk méretre a tésztát száraz felületen, majd rétegezzük a következő sorrendben: tészta, lekvár, dió. A legfelső réteg tésztát kenjük meg vékonyan még a maradék lekvárral. Amikor elkészült szurkáljuk meg villával és előmelegített 180 fokos sütőben, alsó-felső sütéssel süssük készre 50 perc alatt. Amikor kihűlt vágjuk 21 darab egyforma szeletre.

Máz:

Vízgőz felett olvasszuk fel a csokoládé-olaj keveréket és egyenletesen oszlassuk el a kihűlt sütemény  tetején.

Egy extra receptet is hozzácsaptunk a listához, mert a desszertekből sosem elég.

Gyümölcskenyér

Gyümölcskenyér

Hozzávalók:

  • 250 g Bake-Free piskóta-muffin lisztkeverék
  • 7 g Eden Premium eritvia MAX
  • 75 g aszalvány és magmix gyümölcskenyerekhez
  •  ízlés szerint mézeskalács fűszerkeverék
  • 350 g szobahőmérsékletű víz
  • 1 tasak bourbon vanília aroma

Elkészítés:

Keverjük össze nagyon alaposan a lisztet az eritvia MAX-szal, majd dolgozzuk hozzá a fűszert és az aszalvány-, és magmix keveréket is. Keverjük el a vízzel és a vanília aromával is. Nagyon sűrű tésztát fogunk kapni. Kanalazzuk egy szilikonos sütőpapírral bélelt formába (9x23 cm), igazítsuk szép egyenletesre és előmelegített 180 fokos sütőben süssük készre 45 perc alatt alsó-felső sütéssel. Rácson hagyjuk teljesen kihűlni, majd szórjuk meg porrá őrölt eritrittel.

Ha megjött a kedved a gyümölcskenyér elkészítéséhez, most limitált kiadásban elérhető a webshopban a Gyümikenyér csomag, amibe Piskóta-Muffin liszt- és aszalványkeveréket tettünk.

 Gyümölcskenyér csomag

A receptekhez szükséges alapanyagokat könnyedén beszerezheted a webshopunkból, ami karácsonyig még oda is érhet a konyhádba. Így a bevásárláson már nem kell idegeskedned.

Irány a webshop! 


Megjegyzés írása

Kérjük vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket megjelenés előtt jóvá kell hagyjuk

Ezt a webhelyet a reCAPTCHA rendszer védi, és a Google adatvédelmi szabályzata, valamint szolgáltatási feltételei vonatkoznak rá.


Ezek is érdekelhetnek Megnézem mind

Kürtőskalács
Kürtőskalács
Mangócurry-s szendvics
Mangócurry-s szendvics