Szállítás 17.000 Ft felett ingyenes!

Láttad már legújabb termékeinket? Kattints ide.

Mivel sózzak? Úgy be vagyok sózva!

Mivel sózzak? Úgy be vagyok sózva!

Régen, amikor a vasárnapi ebéd készítése közben azt konstatálta a szakács, hogy elfogyott a só, nem kellett sokat gondolkozni a következő műveleten. Az ember bement a boltba, odament a polchoz és levette a sót. Mert csak egyféle volt. Manapság annyi fajta közül lehet választani, hogy sokan alig tudják eldönteni, melyiket is érdemes használni. Megkülönböztethetjük őket a származási hely, textúra alapján vagy hogy finomítják-e. Egyáltalán létezik olyan, hogy bizonyos ételekhez az egyik, bizonyos ételekhez inkább a másik só illik?

Igen, kibővült a kínálat, igen, nehéz dönteni, de az alábbi írásunk segít egy kicsit kiigazodni a „sórengetegben”. Cikkünkben szót ejtünk egy pár sófajtáról.  Először is két alapvető fajtát lehet megkülönböztetni: tengeri sót és kősót.  A tengeri sót lepárlással nyerik általában ki, a kősót pedig sóbányákban bányásszák. Állagát tekintve létezik finom szemcsés, durva szemcsés, pehely só, de akár sóvirág is.

Mivel sózzak

Konyhasó

Ez a legelterjedtebb sófajta. A polcra kerülés előtt átesik egy finomítási eljáráson, gyakran fehérítik is. Származhat tengerből, vagy pedig sóbányából. Gyakran adnak hozzá olyan adalékanyagot, ami megakadályozza a szemcsék összetapadását.

Mivel sózzak?

Parajdi só

A mai Románia területén található hatalmas sóbányából származó kősó. Őstengeri iszaptartalma révén szürkés színezetű és változó szemcseméretű. Ezt a sófajtát nem finomítják, ezért ízre is sósabb érzetet kelt.

Mivel sózzak?

Fekete só

A fekete só egyfajta indiai vulkáni kőzet, amelyet az ázsiai konyhában előszeretettel használnak fel. A fekete sót más néven Kala namak is nevezik.  A vas és egyéb ásványi anyagok miatt csak a nevében fekete, egyébként inkább sötétszürke, egy kis rózsaszínes árnyalattal.  Jellegzetes kénes íze a főtt tojás sárgájára emlékeztet.  A tojás ízen túl enyhén füstös beütése is jól érezhető, amely segít az ételek ízét kiemelni.

Mivel sózzak?

Himalája só

Az évmilliókkal ezelőtt kiszáradt tengerből, sós tavak vizéből visszamaradt só a Himalája-hegység mélyére került és sok évig érintetlen maradt. Ennek okán egyesek a legegészségesebb sófajtának tartják. Nem finomítják, nem fehérítik. Színe rózsaszínes árnyalatú, egyes szemcsék pedig akár átlátszóak is lehetnek. Textúrája a durva szemcsés, akár tömb, vagy finom is lehet.

Mivel sózzak?

Nem ismerted eddig a fekete sót? Nem tudod, pontosan hogyan használd fel? Íme egy recept, amibe tökéletesen beleillesztheted ezt a különlegességet:

Sodó

 Shodo

Hozzávalók:

Elkészítés:

A kölesliszten és az eritriten kívül keverjük el az összes hozzávalót és szedjünk ki egy kis tálba kb 1,5 dl-t. A többiben keverjük el az eritritet és tegyük fel főni. Amikor felforrt a kis tálban keverjük össze a köles lisztet a hideg folyadékkal csomómentesre, majd öntsük a többihez és folyamatos kevergetés mellett főzzük sűrűre.

Az egész adag átlagos tápértéke:
285 kcal, 24,4 g zsír, 52,8 g szénhidrát amelyből poliolok 39,9 g, 0,6 g rost, 1 g fehérje

Az egész adag átlagos felszívódó szénhidráttartalma: 12,9 g

Megjegyzés írása

Kérjük vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket megjelenés előtt jóvá kell hagyjuk