Kedves Vásárlónk,
eritvia nevű termékünk helyett új édesítőszert, az eritvia MAX-ot forgalmazzuk, mely körülbelül 10 x édesebb, mint a hagyományos cukor. Blogunkon található új, eritvia MAX-szal működő új recepteknél az édesítő eritvia MAX-ként került feltűntetésre. Ezek tökéletesen működnek.  A  régebbi eritviával készült receptek nem működnek eritvia MAX-szal. Nem lehet arányosan helyettesíteni a régit az újjal, mert a receptek folyadékigényei is eltérően változnak az édesítő cseréjével.  A régebbi recepteknél az édesítő eritviaként van feltüntetve és az arányok még akkor sem működnek, ha a link az eritviaMAX-ra visz. Ezeket a recepteket folyamatosan újítjuk és feltöltésre fognak kerülni a friss, működő eritva MAX-szal édesített receptek, addig is szíves türelmeteket kérjük.

Perec receptválogatás

Perec receptválogatás

A perec világnapja alkalmából egy kis összeállítással készültünk néhány ínycsiklandó recepttel. De még mielőtt a receptekre terelődne a téma, néhány szót érdemes magáról a perecekről, annak legendájáról és történetéről említést tenni.

A perec készítésének legendája szerint egy bajor asszony hibájából született meg az eredeti recept. A történet szerint az asszonynak volt egy férje, aki pékként dolgozott a saját pékségükben. A nő segített neki a takarításban, amikor véletlenül belelökött a lúgos felmosó vízbe az asztalra kipakolt tészták közül egyet. A nagy riadalomban kikapta gyorsan a vízből és arra kérte férjét, hogy azonnal süsse ki, hogy ne vesszen kárba a tészta. Így született meg a perec, egy véletlen tévedésből a monda szerint.

A perec története

A pereckészítés azonban a középkori szerzetesrendekig nyúlik vissza. A 600-as évekből fennmaradt francia írásokból tudhatjuk, hogy egy szerzetes kenyértésztából készítette el a süteményt, aminek a formáját úgy alakította ki, hogy azok imára kulcsolt kezeket szimbolizáljanak. A perec eredeti neve a „pretiola”, ami kis jutalmat jelent, ezt azok a gyerekek kapták, akik helyesen megtanulták az imádságokat. A pretiola szép lassan kezdett elterjedni Európában is. A recept hamarosan Németországba is eljutott, ahol először „bretzel”, majd később „pretzel” néven vált közismerté.

Itt van hát az első recept, ami a hagyományos sós perec egyik alternatívája lehet, ha mindenmentesen étkezel.

Sós perec

Sós perec

Hozzávalók 3 darab perechez:

A perecekhez:

A kenéshez:

A mázhoz:

Elkészítés:

Keverjük össze a perec hozzávalóit és formázzunk belőle 3 egyforma kukacot úgy, hogy a végeik keskenyebbek legyenek (tehát a közepük legyen a legszélesebb), majd alakítsunk belőlük pereceket. Tegyük szilikonos sütőpapíros tepsire, kenjük meg vékonyan kókuszolajjal és szurkáljuk meg pár helyen villával. Pihentessük 10 percig, majd süssük 45 percig 180 fokon alsó-felső sütéssel. Közben keverjük ki a máz hozzávalóit. Vegyük ki a sütőből a pereceket, csorgassuk meg a mázzal és tegyük vissza további 5 percre.

Sajtos perec

Sajtos perec

HOZZÁVALÓK:

A tésztához:

A tetejére:

  • 25 g Eden Premium paradicsomszósz olívás
  • 5 g cukormentes szilvalekvár (Szatmári Lidl)
  • 5 g növényi margarin (Liga)
  • pici füstölt fűszerpaprika
  • 10 g szezámmag

ELKÉSZÍTÉS:

A tésztához keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd reszeljük hozzá a sajtot. A mandula italt melegítsük össze a margarinnal és dolgozzuk a liszthez alaposan. Meleg helyen lefedve kelesszük 30 percig (én 50 fokos sütőben). Osszuk 16 darab egyforma részre és sodorjunk belőlük vékony kukacokat (35-40 cm), majd formázzunk belőlük perecet. A paradicsomszószt keverjük össze az olvasztott margarinnal és szilvalekvárral, majd kenjük meg vele a pereceket és szórjuk meg szezámmaggal. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsin, előmelegített 210 fokos sütőben süssük 5 percig alsó-felső sütéssel, majd vegyük vissza a hőfokot 180 fokra további 15 percig.

Csokis perec

Csokis perec

HOZZÁVALÓK:

Perec:

  • 125 g Bake-Free linzer lisztkeverék
  • 5 g Eden Premium eritvia MAX
  • 30 g Eden Premium mandulaliszt
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja
  • 20 g növényi margarin olvasztva (Liga)
  • 1 tasak bourbon vanília aroma
  • 90 g meleg, cukormentes mandula ital (Joya)

Csokimáz:

  • 60 g vegán, cukormentes csokoládé (Aldi, Choceur)
  • 20 g Eden Premium kókuszolaj

ELKÉSZÍTÉS:

Melegítsük össze a margarint a mandula itallal és keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd dolgozzuk össze alaposan a kettőt. Pihentessük 15 percig. Száraz felületen nyújtsuk ki 1 cm vastagra, majd szaggassuk perecformákra az összes tésztát (nekem 23 darab lett). Előmelegített 180 fokos sütőben szilikonos sütőpapíros tepsin süssük készre 13 perc alatt alsó-felső sütéssel. Várjuk meg míg kihűlnek. A csokit olvasszuk össze a kókuszolajjal, majd mártogassuk bele a pereceket és ha kibírjuk, hagyjuk megkötni.

@edenpremium_hu Perec napon pereceket készítsünk 🥨 #edenpremium #veganrecipes #pretzel ♬ Boulangerie - Jeremy Sherman

 


Megjegyzés írása

Kérjük vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket megjelenés előtt jóvá kell hagyjuk

Ezt a webhelyet a reCAPTCHA rendszer védi, és a Google adatvédelmi szabályzata, valamint szolgáltatási feltételei vonatkoznak rá.