Ismét vallomással tartozom, ugyanis én eddig nem szerettem a spárgát. Azok a kis szép rügyei nagyon gusztusosak és mindig epekedve néztem őket a boltban, mert én szerettem volna szeretni, de akárhányszor készítettem eddig, valahogy nem nyerte el az ízlésemet. De van nekem egy Keresztanyukám, aki ezt tudván soha nem adta fel, hogy megszerettesse velem. Minden szezonban küldi szuperguszta, menő fotókat az ételekről, amiket készített belőle és írja, hogy „Nézd csak, nagyon finom volt, csináld meg mentesben! Vékonyat vegyél, fiatalt és frisset, az nem lesz fás és rágós!”. Gondoltam mégis teszek egy utolsó próbát, egy életem, egy halálom és azt hiszem érdemes volt, mert most már látok esélyt arra, hogy akár szeressem is. Maga pite az isteni finom. A tésztája szétesős, ne lepődjetek majd meg, kézzel kell beleigazgatni ügyesen a formába, de megéri, mert szuper fini, omlós lesz.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 150 g Bake-Free linzer lisztkeverék + 2 g a forma lisztezéséhez
- 35 g Eden Premium mandulaliszt
- 6 g Himalája só
- 10 g Eden Premium gluténmentes sörélesztő pehely
- 25 g kókuszolaj + 2 g a forma kikenéséhez
- 110 g cukormentes mandula ital (Joya)
A töltelékhez:
- 10 g Bake-Free linzer lisztkeverék
- 6 szál spárga (tisztítva 125 g)
- 90 g olajban eltett articsóka (Aldi üveges)
- 100 g mascarpone jellegű krém
- pár csepp citromé
- 1 nagyobb gerezd fokhagyma (tisztítva 6,4 g)
- 20 g cukormentes mandula ital (Joya)
- Himalája só, feketebors ízlés szerint
- 6 darab koktélparadicsom (61 g)
Elkészítés:
A tésztához keverjük össze a hozzávalókat és hagyjuk pihenni 10 percig. Addig a spárgákról törjük le a végeiket és főzzük, vagy pároljuk meg őket. A formánkat (nekem 35x11 cm) olajozzuk és lisztezzük ki vékonyan. Nyomkodjuk el benne kézzel a tésztát egyenletesre és előmelegített 180 fokos sütőben süssük elő 5 perc alatt alsó-felső sütéssel. A töltelékhez egyszerűen csak turmixoljuk krémesre a hozzávalókat a paradicsomon és a spárgán kívül, majd öntsük a pitébe. Díszítsük fel a spárgákkal és a paradicsomokkal, majd tegyük vissza még 20 percre ugyan azzal a sütéssel (180 fok, alsó-felső). Amikor langyosra hűlt vágjuk 8 darab egyforma szeletre.