Szilvás derelye

Égen-földön kerestem hagyományos derelyevágót, de nem találtam. Úgy kellett kölcsönkérnem. Hihetetlen, hogy már nem árulják. Jójó, nélküle is el tudtam volna készíteni és ráadásul nem is látszik a tészta széle, de nekem vannak kényszeres hagyományőrzési szokásaim. A derelye nem derelye derelyevágó nélkül. Szerintetek?
Hozzávalók 6 darabhoz:
A tésztához:
- 140 g Bake-Free nokedli lisztkeverék
- 110 g víz
- 2 g Eden Premium Himalája, vagy Parajdi só
- csipet Eden Premium fekete só
Egyéb hozzávalók:
- 50 g házi Bake-Free zsemlemorzsa
- 1 evőkanál kókuszolaj (8 g)
- Eden Premium porrá őrölt eritrit ízlés szerint a szóráshoz
A szilvalekvárhoz:
- 225 g szilva (mag nélkül)
- 125 g víz
- 25 g Eden Premium eritvia
- 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
- 2,5 g Eden Premium konjac liszt
Elkészítés:
Szilvalekvár:
Keverjük össze az eritritet a konjac liszttel és a fűszerrel. Tegyük hozzá a feldarabolt szilvákat, majd öntsük fel vízzel. Folyamatosan kevergetve (kézi habverővel) főzzük sűsűre (körülbelül 2-3 perc). Amint langyosra hűlt turmixoljuk, vagy botmixerrel pépesítsük.
Derelye:
Keverjük össze a lisztkeveréket a vízzel, sóval, feketesóval és nyújtsuk ki száraz felületen 2 darab 0,5 cm vastagságú téglalapra. Az egyik lapra tegyünk egymástól pár centire 6 kanál lekvárt (nekem ez 64 g volt), majd borítsuk be a másik lappal és vágjuk háromszögekre, vagy rombuszokra, vagy kockákra a derelyevágóval. Tegyük őket forrásban lévő vízbe és várjuk meg, amíg feljönnek a tetejére (körülbelül 2-4 perc). A zsemlemorzsát pirítsuk le a kókuszolajon és forgassuk bele a kifőtt derelyéket.
A tápértékek az adott alapanyagból, a receptben leírt mennyiségű hozzávalókból lettek kiszámolva. Mivel minden alapanyagnak eltérő lehet a pontos tápértéke, ezért az általunk közzétett adatok tájékoztató jellegűek.
Az árak az Eden Premium webáruházában feltüntetett összegekből kerülnek kalkulációra, melyek a recept megjelenésének időpontjában érvényesek. Az egyéb hozzávalókhoz az adott időpont átlagárai kerülnek kalkulációra, ezért a feltüntetett összegek csak iránymutató jellegűek, felelősséget értük nem vállalunk és minden esetben magyar forintban értendőek.
Jó étvágyat kívánok!
Szia,
köszönöm, hogy hozzám fordultál kérdéseddel és nagyon sajnálom, hogy így jártál.
Igen, biztosan 110 g folyadék jár 140 g lisztkeverékhez. Ebből egy masszív, nyújtható tészta lesz. Háromszoros mennyiségben pedig 330 g folyadék a 420 g liszthez. Más receptet készítettél már a lisztkeverékből?
Szia, én a megadott mennyiség 3x-át kevertem be arányosan, de folyós, illetve lágy lett a tészta. Biztos, hogy 110g víz kell egy adagba bele?
Megjegyzés írása