Megláttam, megszereztem, megfőztem és jól megettem. Illetve megettük, de az előző jobban hangzott. Alig vártam a friss, zsenge zöldborsót. Emlékszem a nagymamámnál mindig mi gyerekek pucoltuk, csak így igen kevéske maradt a levesbe, jobban szerettük nyersen. Azt gondolom, hogy ez az emlék nem csak a sajátom. Borsólevest főztem, egészen egyszerűen ennyi a történet. Persze az extra ebben is az, hogy most már galuskával is ehetem, hurrá! Senki meg nem mondaná, hogy nem csipetke van benne és sokkal hamarabb is elkészül a Bake-Free lisztkeverékekhez híven. Ti hogyan készítitek, paprikásan, vagy fehéren?
Hozzávalók 4 liternyi leveshez (körülbelül 10 adag):
- 3 db kisebb répa (255 g tisztítva)
- 1 fej karalábé (190 g tisztítva)
- 1 db petrezselyem gyökér (93 g tisztítva)
- 1 fej vöröshagyma (64 g tisztítva)
- 4 gerezd fokhagyma (18 g tisztítva)
- 500 g friss, zsenge zöldborsó
- 2 csomag petrezselyem levél
- 1 evőkanál kókuszolaj (8 g)
- 2,5 l víz
- parajdi só ízlés szerint
- őrölt fekete bors ízlés szerint
- 2 teáskanál csemege fűszerpaprika
A nokedlihez:
- 150 g Bake-Free nokedli lisztkeverék
- 6 g parajdi só
- 203 g víz
Elkészítés:
A répát és a gyökeret vágjuk karikára, a hagymát félbe, a karalábét apró kockákra. Kókuszolajon pirítsuk meg a borsót, majd a többi zöldséget és a paprikát is, majd öntsük fel vízzel. Sózzuk, borsozzuk és főzzük puhára. Mielőtt elzárnánk, szórjuk bele az apróra vágott petrezselymet. A nokedli hozzávalóit keverjük össze és lobogó vízbe szaggassuk bele. Várjuk meg amíg feljönnek a víz felszínére (1-2 perc) és öblítsük át hideg folyóvíz alatt, majd tegyük a levesbe.
Tipp: Készíthetünk hozzá mandulafölt.
Az egész adag leves átlagos tápértéke:
1129 kcal, 13,5 g zsír, 189 g szénhidrát, 68 g rost, 54 g fehérje
A tápértékek az adott alapanyagból, a receptben leírt mennyiségű hozzávalókból lettek kiszámolva. Mivel minden alapanyagnak eltérő lehet a pontos tápértéke, ezért az általunk közzétett adatok tájékoztató jellegűek.
Jó étvágyat kívánok!