Hosszúak és fárasztóak voltak az első iskolai napok, nem csak a gyerkőcnek, de neked is? Akkor mi sem lehetne jobb, mint egy kis napvégi sütögetéssel kikapcsolni az agyunkat. A szorgos anyukák ugyan már azon gondolkoznak, mit is csomagolhatnának a következő nap a tízórai csomagba Összeválogattunk jó néhány receptet, amiket könnyedén elcsomagolhatsz másnap tízóraira vagy uzsonnára a gyereknek, de még akár magadnak is.
Cukkinis muffin
HOZZÁVALÓK:
- 200 g Bake-Free piskóta-muffin lisztkeverék
- 20 g Eden Premium gluténmentes sörélesztő pehely
- fél csomag sütőpor (6 g)
- 30 g szezámmag
- 25 g Eden Premium borsófehérje granulátum + 75 g forró víz
- 265 g reszelt cukkíni
- 65 g kápia paprika
- 30 g újhagyma zöldje
- 50 g fagyasztott zöldborsó
- Himalája só, fokhagyma granulátum, őrölt színes bors ízlés szerint
- 200 g szobahőmérsékletű víz (vagy cukormentes mandula ital)
- 20 g kókuszolaj olvasztott állapotban
ELKÉSZÍTÉS:
A granulátumot áztassuk be forró, sós vízbe, majd fedjük le és hagyjuk állni 10 percig. Közben pároljuk meg a borsót, reszeljük le a cukkinit, sózzuk meg és hagyjuk, hogy kiengedje a levét. Szeleteljük fel a paprikát és a hagymát. Nyomkodjuk ki a granulátumból és a cukkiniből a folyadékot, majd keverjük össze az összes hozzávalót. Én tépkedtem bele friss bazsalikomot is. Kanalazzuk szilikonos muffinformákba (nagyon sűrű a tészta) és előmelegített 180 fokos sütőben, alsó-felső sütőben süssük készre 40 perc alatt. Nekem 10 darab lett.
Kakaós csiga
Hozzávalók 13 darabhoz:
A tésztához:
- 200 g Bake-Free kelt tészta lisztkeverék
- 200 g langyos víz
- 7 g porélesztő
- 2,5 g vaníliás cukor
- 2,5 g Eden Premium fekete só
- 25 g Eden Premium porrá őrölt eritrit
A töltelékhez:
- 30 g bio kakaópor
- 85 g Eden Premium eritrit porrá őrölve
- 50 g kókuszolaj
- 1 teáskanál rumaroma
Elkészítés:
Keverjük össze a tészta hozzávalóit és lefedve, meleg helyen kelesszük egy óráig. Keverjük össze a töltelék hozzávalóit is. Száraz felületen nyújtsuk ki a tésztát (nekem 23x25 cm-es lett), kenjük meg a töltelékkel és tekerjük fel, majd vágjuk egyforma karikákra. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsin, előmelegített 210 fokos sütőben alsó-felső sütéssel süssük 10 percig, majd további 10 percig 180 fokon szintén alsó-felső sütéssel.
Basic pizzás csiga
Hozzávalók:
A tésztához:
- 250 g Eden Premium Basic kenyér lisztkeverék
- 5 g Eden Premium útifű maghéj liszt
- fél csomag porélesztő (3,5 g)
- 10 g Himalája só
- 8 g cukor
- 200 g langyos víz
- 50 g olvasztott margarin + az edény kikenéséhez
- pizza fűszerkeverék, fokhagyma granulátum ízlés szerint
A töltelékhez:
- 260 g Sempre Napoli – Paradicsomszósz Olívabogyó darabokkal
- 15 g Eden Premium gluténmentes sörélesztő pehely
- 125 g pritaminpaprika
- 90 g Oosty növényi sajt
Elkészítés:
A tésztához keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd adjuk hozzá a langyos vizet és az olajat. Robotgéppel közepes fokozaton dolgozzuk össze 5 perc alatt, amíg egynemű és teljesen sima lesz. Vékonyan margarinozott edényben, konyharuhával letakarva kelesszük 30 percig. Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki vékonyra és kenjük meg a paradicsomszósszal, szórjuk meg sörélesztő pehellyel és sorakoztassuk rá az apróra vágott paprikákat. Tekerjük fel és szeleteljük ízlés szerint (nekem 14 db lett). Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsin, 200 fokos előmelegített sütőben süssük készre 20 perc alatt alsó-felső sütéssel.
Ha inkább a Bake-Free lisztkeverékünkből készítenéd el akkor sem kell csüggedned. Orsi azt is kikísérletezte. A receptet ITT találod.
Falafelek pitában
Hozzávalók 4 bőséges adaghoz:
A falafelhez:
- 200 g Eden Premium csicseriborsó
- 1 fej vöröshagyma (tisztítva 86 g)
- 3 gerezd fokhagyma (tisztítva 9,5 g)
- 15 g friss petrezselyem levél
- 15 g friss kapor
- 10 g friss koriander levél
- Himalája só, feketebors, őrölt kömény ízlés szerint
- szódabikarbóna
A forgatáshoz:
- 40 g házi zsemlemorzsa
A sütéshez:
- kókuszolaj
A pitákhoz:
- 250 g Bake-Free szénhidrátcsökkentett arany kenyér lisztkeverék
- 5 g Himalája vagy parajdi só
- 350 g langyos víz
- fél csomag sütőpor (6 g)
A töltelékhez:
- saláta
- paradicsom
- lilahagyma
- retek
A tahinihez:
- 100 g szezámmag
- 50 g hidegen sajtolt szezámmag olaj
- csipet Eden Premium Himalája só
Elkészítés:
A falafelhez áztassuk be a csicseriborsót minimum dupla mennyiségű szódabikarbónás vízbe 24 órára, hűtőben tárolva. Másnap öblítsük át laposan és késes aprítóban egyszerűen csak dolgozzuk össze a többi hozzávalóval (a zsemlemorzsa nem ide kell!, abban majd forgatjuk a fasírtokat) alaposan. Most is kell egy kis szódabikarbóna a masszába. Nekem egy elég gyenge gépem van, de nagyon szépen vitte a csicserit, majdnem krém állagúra. Nem kell plussz folyadék vagy liszt, semmi más hozzávaló! Így, ahogy van, tegyük be lefedve a hűtőbe éjszakára (de nem baj, ha tovább marad, attól csak jobban összeérik). Másnap nedves kézzel formázzunk belőle apró golyókat (kisebb dió nagyságúakat). Nekem 50 darab lett. Nem mertem nagyobbra formázni, mert féltem, hogy szét fog esni, de azóta már kipróbáltam picikét nagyobbakkal és működik. Lágy golyók lesznek, bánjunk velük óvatosan.
- Forgassuk meg zsemlemorzsában és bő olajban süssük meg őket.
- Akár pici olajjal lekenve, akár nélküle, szilikonos sütőpapírral bélelt tepsin, előmelegített 200 fokos sütőben légkeveréssel süssük készre 20 perc alatt (a sütők eltérőek lehetnek).
A pitához keverjük össze a hozzávalókat és hagyjuk pihenni 10 percig. Osszuk pontosan 4 egyforma részre és száraz felületen nyújtsuk ki őket 15 cm átmérőjű körre. Ne legyen nagyobb, mert nem lehet akkor szépen felvágni. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsin, előmelegített 180 fokos sütőben süssük készre 20 perc alatt őket. Nekem egyszerre 2 darab fért a tepsire.
A tahinihez száraz serpenyőben pirítsuk barnára a szezámmagot (vigyázzunk, nehogy megégjen, mert akkor keserű lesz). Amikor kihűlt csak dolgozzuk krémesre a többi hozzávalóval. Az eredetiben nem szerepel olaj, csak a mag, de én még nem találtam olyan gépet, ami teljesen krémesre dolgozza, ezért én használok olajat is hozzá. Só nélkül is el lehet készíteni, én csak azért tettem bele, mert így jobban szeretem és tartósabb is, már, ha van arra esély, hogy nem fogy el azonnal. Nálam nem volt. Most már csak annyi dolgunk van, hogy összeállítsuk az ételt és finomakat falatozzunk belőle.
"Májkrém" császárzsemlével
HOZZÁVALÓK:
A császárzsemlékhez:
- 250 g Bake-Free szénhidrátcsökkentett arany kenyér lisztkeverék
- 5 g Himalája só
- 350 g langyos víz (minimum 40 fokos)
- fél csomag sütőpor (6 g)
A zsemlékre:
A májkrémhez:
- 120 g főtt barnalencse
- 30 g cukormentes kókuszjoghurt (Aldi Natur Aktiv)
- 30 Eden Premium kesudió
- 20 g Eden Premium gluténementes sörélesztő pehely
- bükkfán füstölt fűszerpaprika
- Himalája só, őrölt feketebors, majoranna
- 1 kisebb fej vöröshagyma (tisztítva 110 g)
- 1 gerezd fokhagyma (tisztítva 4,5 g)
- 1 teáskanál kókuszolaj (8 g)
ELKÉSZÍTÉS:
A zsemlékhez keverjük össze a hozzávalókat és alaposan dolgozzuk össze. Pihentessük 10 percig, majd száraz felületen sodorjunk belőle 4 darab egyforma kukacot és formázzuk meg őket császárzsemlének. Kenjük le paradicsomszósszal és szórjuk meg lenmaggal. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsin, előmelegített, 190 fokos sütőben süssük készre 50 perc alatt, alsó-felső sütéssel. Rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
A májkrémhez a kesudiót áztassuk be forró vízbe pár órára. Erre többek közt azért van szükség, mert krémesebbre lehet így darálni. A vöröshagymát vágjuk apróra, majd pirítsuk meg a fokhagymával együtt a kókuszolajon, picit kozmáljuk is oda, ettől lesz majd jellegzetes édeskés íze. Várjuk meg míg legalább langyosra hűl. A lencsét öblítsük át folyóvíz alatt alaposan (ettől kevésbé fog puffasztani). A kesudiót is öblítsük át hideg folyóvíz alatt alaposan, majd tegyük késes aprítóba az összes többi hozzávalóval együtt és dolgozzuk krémesre. Fontos, hogy elegendő mennyiségű majoranna kerüljön bele. Fogyasszuk friss császárzsemlére kenve.
Túró rudi
Hozzávalók:
A túróhoz:
- 50 g Eden Premium hántolt köles
- 50 ml kókuszkrém
- 100 g víz
- 40 g Eden Premium eritrit
- 1 tasak bourbon vanília
- 1 kezeletlen citrom héja
- 10 g Eden Premium útifű maghéj liszt
A csokimázhoz:
- 28 g mindenmentes étcsokoládé
- 10 g kókuszolaj
Elkészítés:
Mossuk át alaposan forró víz alatt a kölest. Keverjük össze a túró összes hozzávalójával (kivéve az útifű maghéj liszt) és fedő alatt lassú tűzön főzzük puhára 15-20 perc alatt. Fedjük le teljesen és hagyjuk kihűlni. Keverjük hozzá az útifű maghéj lisztet és formázzunk belőle 5 darab egyforma méretű rudat. A csokit gőz felett olvasszuk össze a kókuszolajjal és kenjük a rudikra.