Szállítás 17.000 Ft felett ingyenes!

Láttad már legújabb termékeinket? Kattints ide.

Vegyszermentes háztartás I.

Vegyszermentes háztartás I.

Említettem már, hogy azért lettem fodrász, mert imádtam a „fodrász illat”-ot? 

Gyermekkoromban sűrűn jártunk (akkor még külön női) fodrászatba, ugyanis az egyik nagynéném fodrász. Elvarázsolt az ott terjengő illat. Mindig jól éreztem magam nála, mindenki kedves és mosolygós volt, és kaptam szép frizurát is. Nem is volt kérdés: akkor már határozottan tudtam, hogy én, ha felnövök, fodrász leszek. Sosem -még egy percre sem- inogtam meg elhatározásomban. Képzelhetitek, hogy néztek ki a babáim miután vágást és festést gyakoroltam a hajukon. Később a középiskolában már az osztálytársaim örvendhettek „fantasztikus tehetségem”-nek. Ahogy leérettségiztem szinte rohantam a fodrász iskolába. És tudjátok mit élveztem a legjobban? Hogy „fodrász illatú” vagyok . Büszke voltam, hogy állandóan festékfoltos a kezem, így mindenki láthatta, hogy én bizony FODRÁSZ VAGYOK! Persze kesztyűt, azt sosem használtam. 

Amikor az allergia teszt eredményére vártam,

tudtam, hogy valami olyan anyag lesz a hunyó, ami MINDENBEN benne van. Persze ez be is igazolódott (boszorkány vagyok?), jók voltak a megérzéseim. Képzeljétek, ami csak a skálán fel volt sorolva, az ÖSSZES FÉLE illatanyagra erősen allergiás vagyok (meg még pár vegyi anyagra is, csak úgy kiegészítés képpen). Ez azt jeleni, hogy nem csak a szintetikus illatokkal, de a természetes illatokkal sem érintkezhetek. Azért ez elég fájdalmasan érintett, mert ugye imádom (akkor még imádtam) az illatokat. Főleg a „fodrász illat”-ot. Nyilván a munkám során gumikesztyűvel nagyjából meg tudtam oldani, hogy a bőröm ne érintkezzen többet semmiféle vegyi anyaggal (az más kérdés, hogy továbbra is belélegeztem, de ez egy másik sztori), DE mi lesz VELEM illat nélkül????? Hogy fogok tudni leszokni a szerről????

fodrász

Sorolom, hogy mik azok, amik soha többet nem lehetnek az életem részei: 

hajfestés, műköröm, körömlakk, kozmetika, tetoválás (mondjuk nem is terveztem, most meg már főleg nem), parfüm, illóolaj, textilöblítő (uh, a szerelmese voltam), mosószerek, takarítószerek, illatos bőrápolók, és mindenféle női kencefice.

Atya ég mi lesz velem?????? Büdös leszek (persze, hogy erre gondoltam először)? És mivel fogok mosni és takarítani??? Mit kenjek magamra? Mivel fürödjek?

HOGY LEHET EGYÁLTALÁN ILLAT NÉLKÜL ÉLNI?????

Bementem a drogériákba és elveszettnek éreztem magam. Ott vannak a csodásabbnál-csodásabb termékek és nem használhatom őket! Több órányi címke olvasgatás után (nem tudom mit gondolhattak ott rólam:-D) majdnem mindenre találtam alternatívát. Mondjuk azon meglepődtem, hogy nagyon sok érzékeny bőrre való termékbe tesznek parfümöt (?????).

Kezdetben állandóan szagolgattam magam, de nem, nem lettem büdös. Nincs parfüm illatom, de abszolút jó illatom van. Nehezen, de találtam megfelelő tusfürdőt, sampont, testápolót, arcápolókat, dekorkozmetikumokat, dezodort. Hajfestéshez igazi növényi hennaport használok. Ápolni nem kell, csak samponnal megmosom. Hajpakolás nem kell rá, mert a henna szép csillogóvá és ápolttá teszi. Fixálni sem kell szerencsére, mert (szerénység nélkül) jó hajtípusom van. Tehát igen, csak henna és sampon. Ennyi. A mosáshoz mosódiót, mosószódát és ecetet használok és képzeljétek jó illatúak a ruháim. Amolyan tiszta ruha illatuk van. Furcsa, neeem? A takarításhoz ecetet, szódabikarbónát, citromsavat használok. És nem büdös az otthonom. Meglepő módon „tiszta otthon” illata van.

Annyira furcsa most visszatekintenem, hogy anno mennyi vegyszert használtam. Tele volt velük több polc. És mennyivel könnyebb lett az életem nélkülük…. Igaz kisebb a kínálat, amiből választani tudok, de sokkal egyszerűbb lett minden. Nem is gondoltam volna, hogy ennyire jól fogom érezni magam vegyszerek nélkül. Ráadásul említésre méltó az is, hogy mennyivel csökkent az ökológiai lábnyomom. Jó érzés abban a tudatban élni, hogy valamelyest tehetek és teszek is valamit a klímaváltozás ellen.

alapanyag

Utam közben rengeteg természetes bőr és hajápoló receptet gyűjtöttem, melyeket a bejegyzés végén olvashatsz. Ezek általam kipróbált „kenceficék”, bátran ajánlom őket. Ami még érdekessége a történetemnek, hogy megváltozott az ízlésem is. A virág illatát kellemesnek érzem a mű illatokat pedig egyenesen kellemetlennek. Például a régi kedvenc parfümömet képtelen lennék már magamra fújni, pedig nagyon-nagyon szerettem.

Szeretem ezeket az életfeladatokat, mert engem arra inspirálnak, hogy próbáljam megtalálni a pozitív oldalát és azt előnyömre fordítani, így mindig azt érzem, hogy a javamat és a fejlődésemet szolgálják. Bátran ki merem jelenteni, hogy én barátságban élek az allergiáimmal. Igaz néha nehéz (manapság mi könnyű?), de sok jó dologra megtanítottak már.

Így most jó nekem. Jobb, mint valaha volt. Így most kerek nekem a világ.

Hajmosószer alternatíva:

-1 teáskanál Eden Premium szódabikarbóna

-1 csipet Eden Premium Himalája só

-2-3 dl langyos víz (hajhossztól függően)

Nedvesítsd be a hajad, majd oszlasd el rajta a keverék felét és dörzsöld át vele az egész fejbőröd. Ne ijedj meg nem fog habzani, de teljesen tiszta lesz tőle a hajad és a fejbőröd. Öblítsd le és ismételd meg még egyszer a másik adag keverékkel, majd öblítsd ki alaposan.

Ha aggódnál, hogy nem lesz illatos a hajad, nyugodtan tehetsz bele tetszés szerinti tiszta illóolajat, például jázmint. De nélküle is működik, mivel a szódabikarbóna szagtalanítóként is remekül helytáll, így egy átbográcsozott nap utáni hajmosásnál is tiszta illatú lesz hajkoronád illóolaj nélkül is (letesztelve).

Fontos tudni, hogy ez a keverék valamennyire koptatja a szintetikus hajfestéket, ezt érdemes beleszámolni.

Szintén fontos információ, hogy RONCSOLT ÉS ERŐSEN SZŐKÍTETT, VEGYKEZELT HAJRA A TERMÉSZETES HAJMOSÓ ÉS HAJÁPOLÓSZEREK NEM ALALMASAK!

A legtisztább hajápolószer:

-1 evőkanál szűretlen almaecet (kipróbáltam és sokkal jobb, mit a sima bolti ételecet)

-fél liter langyos víz

Miután alaposan kiöblítetted a hajmosószert, öntsd a hajadra és a fejbőrödre ezt a keveréket. NE öblítsd ki, maradjon rajta. Ne aggódj, az ecet illata pár percen belül elillan és marad a puha, csillogó haj. Ha valamiért mégsem szimpatikus számodra az ecet, helyettesítheted ugyanennyi mennyiségű frissen facsart citromlével. Ebbe is csöpögtethetsz tetszőlegesen pár csepp tiszta illóolajat.

Egy kis kémia:

A fejbőrünk pH értéke enyhén savas. A szódabikarbónás mosás pedig enyhén lúgos kémhatású, ezért is van szükség az ecetes (savas) öblítésre.

Ez az öblítés viszont tartósabbá teszi a festett hajszínt.

haj

Hajfixálószer alternatíva:

-1 evőkanál Eden Premium lenmag

-1 dl víz

Forraljuk addig a keveréket, amíg nyúlós tojásfehérje állagot kapuk, majd szűrjük le harisnya segítségével. Hajhossztól függően arányosan növelhetitek a mennyiségét. Kenjük rá vizes hajra és formázzuk ízlés szerint. Ha nagyobb mennyiséget szeretnél készíteni, cseppents bele E-vitamint és tedd hűtőbe.

Szeretnétek még receptet?

Megjegyzés írása

Kérjük vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket megjelenés előtt jóvá kell hagyjuk