Szerintem ezek a kalácsok mindent tudnak, amit tudniuk kell az ennyi mindentől mentes finomságoknak és ehhez csupán az kellett, hogy kétféle lisztet összekeverjek és megszülettek ezek a csodák, kétféle változatban is. Sütőporral és élesztővel is késztettem egy-egy mintapéldányt. Tudjuk, hogy a mentes kalácsok egyáltalán nem foszlósak, mint a búzalisztből készültek, de a sütőporos változat picit visszaadja azt az érzést, viszont ne várjatok mást tőlük, mint amit adhatnak. Ezek a kalácsok is száradnak egy picit másnapra, de még akkor is nagyon finomak. Esetleg meg lehet melegíteni őket, úgy már pihe-puhák is lesznek. Cukorbetegséggel és inzulinrezisztenciával élők a mazsolát mindenképpen hagyják ki, mert nagyon tilos alapanyag!
Mazsolás kalács sütőporral
HOZZÁVALÓK:
- 150 g Bake-Free kelt tészta lisztkeverék
- 200 g Bake-Free piskóta-muffin lisztkeverék
- 10 g Eden Premium eritvia MAX
- csipet Eden Premium fekete só (csak a tojásos aroma miatt)
- 1,5 csomag sütőpor (18 g)
- 70 g mazsola (kihagyható, cserélhető)
- 375 g langyos/meleg víz (vagy növényi ital)
- 50 g nagyon sűrű kókuszkrém (Aldi Asia)
- 20 g növényi margarin olvasztott állapotban + 5 g a kenéshez (Liga)
ELKÉSZÍTÉS:
Keverjük össze alaposan a hozzávalókat (először külön az egyneműeket). Osszuk 3 egyforma részre és margarinos kézzel, margarinos felületen formázzunk három kukacot, majd fonjuk be. Tegyük egy szilikonos sütőpapírral bélelt formába (én 11x26 cm-eset használtam), kenjük le margarinnal a felületét és előmelegített 200 fokos sütőben süssük készre 45 perc alatt alsó-felső sütéssel úgy, hogy a rácsra a forma mellé tegyünk egy forró vízzel teli edényt (én egy 10 cm átmérőjűt tettem, k.b. 2 dl víz volt benne). Rácson hagyjuk teljesen kihűlni és vágjuk 15 darab egyforma szeletre.
Mazsolás kalács élesztővel
HOZZÁVALÓK:
- 150 g Bake-Free kelt tészta lisztkeverék
- 200 g Bake-Free piskóta-muffin lisztkeverék
- 10 g Eden Premium eritvia MAX
- csipet Eden Premium fekete só (csak a tojásos aroma miatt)
- 2 g Eden Premium kókuszvirág cukor
- 1 csomag porélesztő (7 g)
- 70 g mazsola (kihagyható, cserélhető)
- 330 g langyos/meleg víz (vagy növényi ital)
- 50 g nagyon sűrű kókuszkrém (Aldi Asia)
- 20 g növényi margarin olvasztott állapotban + 5 g a kenéshez (Liga)
ELKÉSZÍTÉS:
Keverjük össze alaposan a hozzávalókat (először külön az egyneműeket). Margarinnal kikent tálban, margarinnal megkenve a tészta felületét, lefedve, meleg helyen (én 50 fokos sütőben) kelesszük 30 percig. Osszuk 3 egyforma részre és margarinos kézzel, margarinos felületen formázzunk három kukacot, majd fonjuk be. Tegyük egy szilikonos sütőpapírral bélelt formába (én 11x26 cm-eset használtam), kenjük le margarinnal a felületét és kelesszük tovább lefedve, még 30 percig. Előmelegített 200 fokos sütőben süssük készre 45 perc alatt alsó-felső sütéssel úgy, hogy a rácsra a forma mellé tegyünk egy forró vízzel teli edényt (én egy 10 cm átmérőjűt tettem, k.b. 2 dl víz volt benne). Rácson hagyjuk teljesen kihűlni és vágjuk 15 darab egyforma szeletre.