Én annyira kényelmes ember vagyok, hogy növényi sajtot egyszerűen nem vagyok hajlandó készíteni, ráadásul annyira finomakat lehet már kapni és mindig is úgy voltam vele, hogy azt az időt, amíg megcsinálnám inkább más értelmesebb dologra szánom. Meg, hát kinek van ugyan kedve kísérletezgetni, úgy sem lesz olyan, mint a bolti, amit egyébként imádok, szerintem csúcsszuperek. Szóval most jön a DE, kaptam egy videót és szerelembe estem. Van már annyi tapasztalatom, hogy csupán a recept olvasásával el tudom dönteni, hogy értelmes-e, érdemes-e, finom lesz-e. Annyira felcsigázott ez az elkészítési mód, hogy rohantam kókuszjoghurtot venni, mert az mindig van a hűtőben (képtelen vagyok nélküle élni), de persze pont most nem volt. És végre, vére nem útifüves nyúlós, nyákos, vagy olajjal, hüvelyessel, karfiollal teletömött, furcsa állagú, sehova be nem sorolható, sajtnak (még növényinek sem) közel sem nevezhető valami lett a végeredmény (ez nem lehúzás, én is csináltam korábban ilyeneket), hanem igazi mozzarella állagra és ízre hasonlító finomság. Jó, azért kell hozzá képzelőerő, csodával ez sem bír, de na, értitek. Eredetileg szójajoghurttal készül és vaderjesztéssel csalogatják elő a jellegzetes savanykás ízt, de én egy kicsit variáltam és gyorsítottam rajta (naná, hogy nem bírtam ki, hogy ne nyúljak bele a receptbe). Szóval akkor lássuk az alanyt!
IR-esek, cukorbetegek, ez a mozzarella gyors felszívódású szénhidrát! Ha úgy döntötök, hogy belefér a diétátokba, akkor csak a megengedett mennyiségben és csakis lassúakkal együtt fogyasszátok!
HOZZÁVALÓK:
- 240 g cukormentes kókuszjoghurt
- 130 g Eden Premium kesudió
- 2 g Eden Premium gluténmentes sörélesztő pehely
- 240 g víz
- 1,5 teáskanál Himalája só
- 1 evőkanál Eden Premium agar-agar (6 g)
- 3 evőkanál Eden Premium tápióka keményítő (25 g)
- frissen facsart citromlé ízlés szerint
ELKÉSZÍTÉS:
A kesudiót áztassuk be éjszakára vagy pár órára, utóbbi esetben forró vízben. Szűrjük le, öblítsük át tiszta vízzel, majd turmixoljuk krémesre a kókuszjoghurttal, sóval, sörélesztő pehellyel, tápióka keményítővel és a víz felével. Amikor elkészült a víz másik felét keverjük össze az agar-agarral és folyamatosan kevergetve főzzük 3-4 percig, majd keverjük bele a kesus kókuszjoghurtos krémet és folyamatosan kevergetve főzzük sűrűre. Egy tálba tegyünk hűtőhideg vizet és jeget, ebbe szaggassuk a meleg sajtot, mint a nokedlit. Evőkanállal, ha nagyobb, vágnivalót szeretnénk, kiskanállal, ha a kisebb változatot szeretnénk. 20-30 perc múlva megszilárdul és fogyasztható. 1 adag krémből nekem 16 darab lett, ha evőkanállal szaggattam, 45 darab, ha kiskanállal szaggattam.
@edenpremium_hu Vegán házi “mozzarella” 🧀 #vegancheese #veganmozzarella #homemadecheese #plantbasedcheese #edenpremium ♬ Tarantella Napoletana (traditional italian song) - HobbyHorseAudio