Ezt a tortát úgy próbáltam meg elkészíteni, hogy picit emlékeztessen a sóskaramellás sütikre. Azért csak picit, mert ennyi mindentől mentesen persze nem fogja megütni a mércét, de mégis marad egy kis halovány emóció, egy kis illúzió utána. Ez persze azoknak lesz különleges élmény, akik nem fogyaszthatnak cukrot, mint ahogyan én sem. Akik pedig fogyaszthatnak, azok tekintsenek el a sóskaramell megemlítésétől is, mert nekik a világért sem fog hasonlítani, ők gondoljanak erre az édességre csupán földimogyorósként. A lényeg az egészben, hogy így vagy úgy, de nagyon finom, hisz pihepuha palacsinták sokasága került egymásra rétegezve, zamatos krémmel jól megpakolva. Nekem nem is kell ennél több.
HOZZÁVALÓK:
A palacsintához:
- 200 g Bake-Free palacsinta lisztkeverék
- csipet Eden Premium fekete só (1 g, opcionális)
- 2 g Eden Premium eritvia MAX
- 700 g hideg (14-15 °C), cukormentes mandula ital (Joya), vagy víz
- 2 evőkanál kókuszolaj (16 g) a sütéshez
A földimogyoró krémhez:
- 300 g pörkölt sós földimogyoró
- 30 g Eden Premium kókuszolaj (folyékony állapotában)
- 35 g kakaópor
- 100 g nagyon sűrű kókuszkrém (Aldi Asia)
- 250 g cukormentes mandula ital (Joya)
- 16 g Eden Premium eritvia MAX
- 2 teáskanál vanília aroma
- pár csepp karamell aroma (kihagyható)
- 1 csipet aszkorbinsav
A díszítéshez:
- 10 g pörkölt sós földimogyoró
- 4 g kakaópor
- liofilizált tőzegáfonya
ELKÉSZÍTÉS:
A földimogyoró krémhez áztassuk be tiszta vízbe pár órára a mogyorót, majd öblítsük át folyó víz alatt. Tegyük turmixba a többi hozzávalóval és dolgozzuk krémesre. Tegyük hűtőbe, hogy a kókuszolaj megszilárduljon és így nyeri el a végleges, krémes állagát.
A palacsintához botmixerrel keverjük össze a hozzávalókat és vékonyan olajozott, forró (7-es fokozat) serpenyőben (22 cm D) süssünk 10 darab palacsintát. A tészta egyre sűrűbb lesz, szilikonos lapáttal segíthetjük az egyenletes terülést a serpenyőben. Tovább sül, mint a hagyományos változat. Ha ellenálhatatlan vágyat éreztek rá, 10-10 g mandula itallal lehet hígítani a 3. és a 6. után. Minden palacsintát fedjünk le, amint elkészültek.
Rétegezzük egymásra őket a földimogyoró krémmel, majd díszítsük kakaóporral, földimogyoróval és tőzegáfonyával. Vágjuk 12 darab egyforma szeletre.



A tápértékek az adott alapanyagból, a receptben leírt mennyiségű hozzávalókból lettek kiszámolva. Mivel minden alapanyagnak eltérő lehet a pontos tápértéke, ezért az általunk közzétett adatok tájékoztató jellegűek.
@edenpremium_hu Vegán földimogyorókrémes palacsintatorta 🥞 #edenpremium #glutenfree #sugarfree #lactosefree #bakefree ♬ Butter - 방탄소년단 (BTS)