Szállítás 17.000 Ft felett ingyenes!

Láttad már legújabb termékeinket? Kattints ide.

Új év Új én

Új év Új én

Új év=Új én; vagy mindez csak önhitegetés?

Az újévi fogadalom rendszeres vendége a szilveszteri összejöveteleknek és valljuk be: hacsak egy rövid időre is, de mindenki legalább eljátszik a gondolattal, hogy a következő év más lesz.

Mindenki ismer olyan személyt, aki az óév utolsó óráiban nagy hévvel tesz hangzatos ígéreteket a jövőre vonatkozóan. Az újévi fogadalom rendszeres vendége a szilveszteri összejöveteleknek és valljuk be: hacsak egy rövid időre is, de mindenki legalább eljátszik a gondolattal, hogy a következő év más lesz.

Új év új én

Mik is azok az újévi fogadalmak, amelyek szerintünk a leggyakrabban elhangzanak?

  • „Leszokok a dohányzásról!”
  • „Sokkal tudatosabban étkezem majd.”
  • „Elkezdek sportolni.”
  • „Leadok x kilót.”
  • „A következő évben sokkal többet spórolok!”

A sort még hosszan lehetne folytatni. Statisztikák is bizonyították már, hogy a szilveszterkor megfogadott ígéretek nagyon kevés százaléka valósul csupán meg. Igen; sajnos vagy nem sajnos a fogadalmak igen gyakran merülnek a feledés homályába. Miért lehet ez?

Miért is fogadkozunk? 

Az előző évet december 31-én éjfélkor lezárjuk, és ezzel együtt el kívánjuk engedni a rossz szokásainkat, a negatív tényezőket is az életünkben. Az új év új kezdetet, új lendületet és várakozást jelent a legtöbb ember számára. Nem újkeletű dolog az évváltást szertartásként megülni: már az ókorban is különböző rituálékat tartottak az év kezdetén (persze ez akkor még nem télre esett). Az tehát, hogy ígéretet teszünk családunk, barátaink előtt szinte „belénk van kódolva”. Neked is van olyan barátod, aki éjfél közeledtével buzdítja a társaságot: „Fogadjunk meg közösen valamit!”?

Új év új én

Ha közelebbről szemügyre vesszük a fogadalmakat, észrevehetjük, hogy általában valami olyanra irányulnak, amit különböző okokból eddig képtelenek voltunk meglépni. Általában rossz tulajdonságainkat, valamilyen vélt vagy valós hiányosságunkat, helytelen életmódunkat szeretnénk megváltoztatni. Az évváltás tökéletes alkalomnak tűnik, hogy új ÉN-t alakítsunk ki, és hogy új életet kezdjünk.

Érdemes elgondolkodni,

hogy ezeket a változtatásokat miért halogattuk idáig, és vajon mi az oka annak, hogy eddig vártunk velük. Ha ezt őszintén megtesszük, akkor képet kaphatunk arról, hogy valóban akarjuk-e ezt a változást. Nem elég csupán kimondani a szavakat; azok nem hoznak maguktól javulást. Ha azt akarjuk, hogy a kimondott fogadalmunk tényleg meg is valósuljon, akkor az elszántságot igényel.

Új év új én

Néhány tipp, hogy ha fogadalmat teszel, akkor azt sikeresen be is tudd tartani:

  • Reális célokat tűzz ki (akár bontsd kisebb minicélokra, hiszen így folyamatosan lehet sikerélményed, és nem csökken a lelkesedésed sem).

  • A cél, amit kitűzöl, legyen konkrét, könnyen megfogató. Csak így fogod tudni megállapítani, hogy elérted-e vagy sem (például nem elég azt kijelenteni, hogy fogyni fogok, hanem konkrétan határozd meg a fogyás mértékét).

  • Jutalmazd magad. Ez erőt ad a folytatáshoz.

  • Tervezz! Ha előre tudod, mikor mit fogsz csinálni, és hogyan alakul majd az adott hónapod/vagy legalább heted, akkor sokkal könnyebben vagy képes a célod eléréséhez alakítani a programjaidat.

Nem minden esetben légből kapott, hirtelen felindulásból szól az „Új év, új én” kijelentés, ám ha tényleg szeretnénk pozitív változást elérni, akkor bizony erőfeszítéseket kell tegyünk.

Te megfogadsz valamit a következő évre?

Ha a tudatosabb étkezést, esetleg a diétát, egészséges életmódot tűzted ki célul, akkor az Eden Premium termékei segítségedre lehetnek ezen cél elérésében. Nézz szét webáruházunkban !

Leave a comment

Please note: comments must be approved before they are published.