A kenyérlepény számomra...

 …nemcsak egy tipikus karácsonyi vásáros alapétel, hanem sok emlékem is fűződik hozzá. Anyukámtól kaptam az eddigi legjobb receptet. A kézzel írt papírt a mai napig őrzöm egy gyönyörű ládikóban. A hagyományos szakácskönyveimet pedig rég elajándékoztam (kivéve, amiket anyukámtól kaptam, mert azok KINCSEK), de ezt a receptet életem végéig megőrzöm. Gyermekkoromban is sűrűn került az asztalra, de én is gyakran sütöttem, mert gyorsan és egyszerűen, kevés hozzávalóval el tudtam készíteni nemcsak rohanós estéken, hanem vendégváróként is és kivétel nélkül osztatlan sikert aratott. De, tudjátok soha sem sikerült annyira finomra, mint Anyáé! Természetesen azonnal megpróbáltam ezt is a Bake-Free lisztkeverékkel mindenmentessé varázsolni és azt gondolom nagyszerűen sikerült. Újra tudok nosztalgiázni.

Hozzávalók 4 adaghoz:

A lepényhez:

  • 125 g Bake-Free házi kenyér lisztkeverék
  • 2 g Eden Premium Himalaya só
  • 155 g meleg víz körülbelül 40 fokos

A mandulatejfölhöz:

  • 50 g Eden Premium blansírozott mandula pár órára vízbe áztatva
  • 1 gerezd fokhagyma
  • Eden Premium Himalaya só ízlés szerint
  • néhány csepp citromlé

A feltéthez:

  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb fej lilahagyma
  • vegán, növényi sajt

A bacon-höz:

  • 1 kisebb padlizsán
  • Eden Premium kókuszolaj
  • Eden Premium Himalaya só
  • füstölt só fűszerkeverék
  • csipetnyi füstölt fűszerpaprika

Elkészítés:

Keverjük össze a lepénykenyér hozzávalóit, és száraz felületen nyújtófával nyújtsuk 22×27 cm-es téglalappá. Tegyük szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire és pihentessük 10 percig. Addig készítsük el a bacon-t. Vágjuk félbe a padlizsánt, magozzuk ki és szeleteljük apró kockákra. 1 evőkanál kókuszolajon kezdjük el pirítani. Amint levet engedett fűszerezzük be a füstsóval és a paprikával, majd öntsük fel pici vízzel. Pároljuk tovább, amíg megpuhul. Tegyük turmixba a blansírozott, beáztatott mandulát a többi hozzávalóval és öntsük fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Dolgozzuk össze. Ha szükséges hígíthatjuk még pici vízzel, vagy növényi tejjel, esetleg zöldség lével. Ez egy nagyobb mennyiség lesz. Azért szoktam ennyit készíteni, mert a turmix ekkora adagtól tud jól dolgozni. Ha kevesebbet teszek bele, akkor nem pépesíti megfelelően. Viszont sok mindenre felhasználható, így nem megy kárba egy cseppje sem. Le is telt a 10 perc. A tésztát szurkáljuk meg villával, majd kenjük meg a mandulatejföllel. Én 3-4 evőkanállal tettem rá. Szórjuk meg a bacon-nel, az apró szeletekre vágott vörös és fokhagymával. Tegyük előmelegített sütőbe és alsó-felső sütéssel süssük 15 percig. Szórjuk rá a sajtot és süssük további 5 percig. Vágjuk 4 egyenlő részre.

1 szelet feltét nélküli kenyérlepény átlagos tápértéke:
101 kcal, 0,7 g zsír, 19 g szénhidrát, 4,6 g rost, 2,6 g fehérje

Jó étvágyat kívánok! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fill out this field
Fill out this field
Adjunk meg egy valós email címet.

Menü