Street food ételek Bake-Free lisztkeverékből

A street food ételek – ahogyan azt a nevük is mutatja – eredetileg az utcán, igen gyorsan elkészülő ételeket jelentették. Az árusok általában bódékból, helyes kis talponállókból, esetleg piacon kínálják ezeket a finomságokat.
Mára már megváltozott a street food-ok megítélése, sok újításon estek át a gyors ételek, rengetegen készítik el minőségi alapanyagokból akár otthon is őket. Én is. Mentesen.
Azt nem ígérhetem, hogy egy bódéból fogom nektek árulni a mennyei mindenmentes street food ételeket, de a receptjüket megosztanám most Veletek! Lássunk hát három street food fogást, amelyeket a kedvenc lisztkeverékeim felhasználásával készítettem el!

1. Vegán mindenmentes Wimpi

Hozzávalók 1 darabhoz:

  • 125 g Bake-Free házi kenyér lisztkeverék
  • 2 g Eden Premium Himalaya só
  • 155 g meleg víz körülbelül 40 fokos
  • 2 g Eden Premium kókuszolaj
  • 1 teáskanál szezámmag
  • 1 db répa
  • füstsó fűszerkeverék
  • pár szelet paradicsom, lilahagyma
  • salátalevél
  • vegán, növényi sajt

Elkészítés:

Keverjük össze a lisztkeveréket a sóval és a vízzel, majd gyúrjuk át alaposan. Alakítsuk bagett formára, majd pihentessük 10 percig. Kenjük meg kókuszolajjal és szórjuk meg szezámmaggal. Ezután érdemes 3-4 bevágást ejteni rajta. Előmelegített 190 fokos sütőben szilikonos sütőpapírral bélelt tepsin süssük 60 percig alsó-felső sütéssel. Rácson hagyjuk kihűlni, majd szeljük hosszában ketté. A répát alakítsuk virsli alakúra és főzzük meg sós vízben, majd forgassuk meg füstsó fűszerkeverékben. Töltsük meg a bagettett saláta levéllel, paradicsommal, lila hagymával, répával, majd locsoljuk meg mandula tejföllel.

Mandulatejföl:

50 g pár órára beáztatott Eden Premium blansírozott mandulát tegyünk turmixba és öntsük fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Tegyünk hozzá egy gerezd fokhagymát, sót és néhány csepp citromlét. Dolgozzuk össze. Ha szükséges hígítsuk még vízzel, vagy akár növényi tejjel

1 darab a recept alapján elkészített üres bagett átlagos tápértéke: 423 kcal, 4,7 g zsír, 75 g szénhidrát, 18,6 g rost, 10,2 g fehérje

2. Vöröslencse burger

Elkészítés:

Öblítsük át a lencsét alaposan folyó víz alatt, majd sós, szódabikarbónás (egy csipet) vízben fedő nélkül főzzük puhára körülbelül 10 perc alatt. Ahogy elkészült osszuk 2 fele. Az egyikből lesz a szósz, a másikból a fasírtok. Vágjuk apróra a hagymát és keverjük össze az egyik rész lencsével. Préseljük bele a fokhagymát és fűszerezzük. Keverjük össze a zabpehely liszttel és annyi vízzel, hogy formázható állaga legyen. A liszt mennyisége változhat, a lényeg, hogy tudjunk dolgozni a keverékkel. Formázzunk belőle korongokat és sütőpapíros tepsin 180 fokos sütőben süssük alsó-felső sütéssel 25 percig az egyik oldalát, 15 percig a másikat. A szószhoz a lencse másik felét tegyük turmixba a többi hozzávalóval és pépesítsük. Ízlés szerint hígítható vízzel.

Egy adag (1 darab zsemle 1 darab fasírttal szósz nélkül, tehát üresen) átlagos tápértéke:
200 kcal, 1,4 g zsír, 35 g szénhidrát, 8,2 g rost, 7 g fehérje

Hozzávalók 6 darab zsemléhez:

  • 250 g Bake-Free házi kenyér lisztkeverék
  • 4 g Eden Premium Himalaya, vagy Eden Premium Parajdi só
  • 310 g langyos víz (körülbelül 40 fokos)

Keverjük össze a hozzávalókat, majd gyúrjuk át alaposan. Osszuk 6 részre, formázzunk belőle zsemléket, majd pihentessük 10 percig. Előmelegített 190 fokos sütőben szilikonos sütőpapírral bélelt tepsin süssük 50 percig alsó-felső sütéssel. Rácson hagyjuk kihűlni.

Hozzávalók 5 darab vörös lencse fasírthoz és a szószhoz:

A fasírthoz:

  • 115 g vörös lencse (összesen ennyire van szükség a fasírtokhoz és a szószhoz)
  • 1 kisebb fej vörös hagyma (tisztítva 55 g)
  • 1 gerezd fokhagyma (tisztítva 7,5 g) a fasírthoz
  • 1 kávéskanál Eden Premium Himalaya só
  • 0,5 kávéskanál őrölt fekete bors
  • 1 kávéskanál füstölt csemege paprika
  • csipet szárított chili őrlemény
  • 24 g Eden Premium gluténmentes zabpehely liszt

A szószhoz:

  • 20 g száraz serpenyőben pirított szezámmag
  • 1 gerezd fokhagyma (tisztítva 6,2 g) a szószhoz
  • 1 evőkanál Eden Premium gluténmentes sörélesztő pehely
  • 1 kávéskanál Eden Premium Himalaya só
  • 1 teáskanál balzsamecet

3. Tortilla

Hozzávalók 2 db-hoz:

  • 60 g Bake-Free palacsinta lisztkeverék
  • 3 g Eden Premium Himalaya vagy Parajdi só
  • 130 g víz
  • 2 mokkáskanál mindenmentes pizza fűszerkeverék
  • 2 g Eden premium kókuszolaj a sütéshez

A szószhoz:

  • Coco4me kókusztejszín
  • Eden Premium Himalaya vagy Parajdi só
  • mindenmentes pizza fűszerkeverék ízlés szerint

Elkészítés:

Melegítsük elő a palacsinta sütőt. Keverjük össze a hozzávalókat és süssünk belőle 2 darab palacsintát. A kókusztejszínt keverjük össze a fűszerekkel. Töltsük meg tetszőleges töltelékkel, csorgassuk rá a szószt és szórjuk meg növényi sajttal.

1 db tortilla átlagos tápértéke üresen:
116 kcal, 21 g szénhidrát, 3 g rost, 3,8 g fehérje

Jó étvágyat kívánok! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fill out this field
Fill out this field
Adjunk meg egy valós email címet.

Menü