Gesztenyés és kókuszos bejgli

Húsvétkor már megosztottunk egy, illetve kettő isteni finom bejgli receptet is. Én azóta rengetegszer elkészítettem, mert annyira ízlik, hogy azt el sem tudom mondani. Előző életemben nem voltam valami nagy bejgli ”fun”, mert általában száraznak véltem. De az én bejglim a hagyományoshoz képest sokkal puhább és napokig megőrzi ezt a tulajdonságát (nejlontasakban tárolva). Komolyan mondom, volt olyan (ráadásul nem is egyszer), hogy sima egyszerű hétköznapokra megsütöttem reggelinek, vagy vacsorának. Ki gondolta volna, hogy az allergiáim bejglirajongóvá tesznek. No, de azóta fejlesztettem is a tésztáján, sikerült elérni, hogy kevesebb cukor és élesztő is elég legyen hozzá. Hát nem szuper?

Így még több kedvet kaptam a további kísérletezéshez és különböző töltelékekkel is kipróbáltam. Most a gesztenyés és a kókuszos verziót osztom meg Veletek, mert ezek is nagy kedvencekké váltak.

Én egyszerre készítettem el a kétféle bejglit, a tészta mennyisége is így van megadva. Ha egyet szeretnél csak készíteni, felezd meg a tészta hozzávalóit, de a kelesztés, sütés ideje és hőfoka maradjon az eredeti.

Hozzávalók:

A tésztához:

A kókuszos töltelékhez:

  • 100 g kókuszreszelék
  • 100 ml kókuszkrém
  • 100 g víz
  • 80 g Eden Premium porrá őrölt eritrit
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 4 g Eden Premium arany lenmagliszt
  • 4 g Bake-Free kelt tészta lisztkeverék

A gesztenyés töltelékhez:

  • 250 g cukormentes gesztenyemassza
  • 80 g Eden Premium porrá őrölt eritrit
  • 1 teáskanál rumaroma
  • 20 g kókuszkrém

Egyéb hozzávaló:

  • 2 g cukormentes lekvár a kenéshez

Elkészítés:

Tészta:
Keverjük össze a tészta hozzávalóit és lefedve, meleg helyen kelesszük egy óráig.

Kókuszos töltelék:
Az arany lenmaglisztet keverjük össze a lisztkeverékkel. A többi hozzávalót állandó kevergetés közben főzzük sűrűbbre, majd keverjük hozzá a liszt-lenmagliszt kombót is. Főzzük még sűrűbbre.

Gesztenyés töltelék:
Egyszerűen csak keverjük össze alaposan a hozzávalókat.

Összeállítás:

A megkelt tésztát osszuk pontosan 2 egyforma részre és száraz felületen nyújtsuk 26×28 cm-es téglalapokra. A töltelékeket kenjük rá a tésztákra, tekerjük fel őket, majd nyomogassuk össze a végeiket és szurkáljukmeg a tetejüket villával. Kenjük le vízzel hígított baracklekvárral majd szilikonos sütőpapírral bélelt tepsin előmelegített 210 fokos sütőben alsó-felső sütéssel süssük 10 percig, majd további 30 percig 180 fokon szintén alsó-felső sütéssel. Várjuk meg míg kihűlnek és szeleteljük kedvünkre. Nekem 14 szelet lett egy darab bejgliből.

1 szelet kókuszos bejgli átlagos tápértéke:
106 kcal, 6,4 g zsír, 19,1 g szénhidrát amelyből pliolok 8,1 g, 2,8 g rost, 1,7 g fehérje

1 szelet kókuszos bejgli átlagos felszívódó szénhidrát tartalma: 11 g

1 szelet gesztenyés bejgli átlagos tápértéke:
65 kcal, 0,8 g zsír, 20,4 g szénhidrát amelyből poliolok 8,1 g, 2,2 g rost, 1,5 g fehérje

1 szelet gesztenyés bejgli átlagos felszívódó szénhidrát tartalma: 12,3 g

A tápértékek az adott alapanyagból, a receptben leírt mennyiségű hozzávalókból lettek kiszámolva. Mivel minden alapanyagnak eltérő lehet a pontos tápértéke (jelen esetben a gesztenye és a kókuszreszelék), ezért az általunk közzétett adatok tájékoztató jellegűek.

Kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog sütést kívánok!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fill out this field
Fill out this field
Adjunk meg egy valós email címet.

Menü