Céklás-hamis túrós pite

Tulajdonképpen egy ihlettől vezérelve született meg a céklás-hamis túrós pite. Imádom a céklalevet és pont egy fenséges „céklalé ivós” pillanatomban szállt meg a gondolata. A töltelék egyértelműen az édes “túró” receptem alapján került bele, szerintem tökéletesen kiegészítik egymást ízügyileg a céklával. No és a színe….annyira szép, talán túl erős is lett, de nekem tetszett. És képzeljétek a nem mentesen étkező munkatársak odáig és vissza voltak érte.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 300 g Bake-Free linzer lisztkeverék
  • 85 g Eden Premium eritvia
  • 35 g Eden Premium kókuszolaj
  • 220 g bio cukormentes céklalé
  • 1 g Eden Premium kókuszolaj a forma kikenéséhez + 2 g lisztkeverék a forma lisztezéséhez

A töltelékhez:

  • 200 g Eden Premium hántolt köles
  • 200 g kókuszkrém
  • 100 g Eden Premium eritvia
  • vanília aroma ízlés szerint
  • pár csepp citromlé ízlés szerint
  • 400 g víz

Elkészítés:

Alaposan mossuk át a kölest folyóvíz alatt, majd keverjük össze a többi hozzávalóval és alacsony lángon fedő alatt főzzük készre körülbelül 10-15 perc alatt.

Keverjük össze a tészta hozzávalóit és hagyjuk állni 10 percig, majd osszuk 1/3-ad, 2/3-ad részre. A 2/3-ad rész tésztát száraz felületen nyújtsuk a formánk méretéhez (én 28 cm átmérőjűt használtam), az 1/3-ad részből nyújtsunk díszíteni valót. Olajozzuk és lisztezzük ki vékonyan a formát és tegyük bele a kinyújtott tésztát, majd szurkáljuk meg villával pár helyen és süssük elő 5 percig előmelegített 180 fokos sütőben, alsó-felső sütéssel. Kanalazzuk bele a tölteléket és ízlés szerint díszítsük a maradék tésztával süssük készre további 20 perc alatt szintén 180 fokon alsó-felső sütéssel. Amint kihűlt vágjuk 12 darab egyforma szeletre.

1 szelet céklás-hamis túrós pite átlagos tápértéke:
220 kcal, 5,3 g zsír, 49 g szénhidrát amelyből poliolok 15,4 g, 2,8 g rost, 4,5 g fehérje

1 szelet céklás-túrós pite átlagos felszívódó szénhidráttartalma: 33,6 g

A tápértékek az adott alapanyagból, a receptben leírt mennyiségű hozzávalókból lettek kiszámolva. Mivel minden alapanyagnak eltérő lehet a pontos tápértéke, ezért az általunk közzétett adatok tájékoztató jellegűek.

A recept nyomtatható formája ide kattintva tölthető le pdf fájlként.

Jó étvágyat kívánok!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fill out this field
Fill out this field
Adjunk meg egy valós email címet.

Menü