1. ASZALT PARADICSOMOS, OLÍVÁS TUNKI-TUNKI, TÖKMAGOLAJOS HUMUSSZAL

Hozzávalók:

A tunki-tunkihoz (30 darab):

  • 250 g Bake-Free házikenyér lisztkeverék
  • 4 darab (35 g) aszalt paradicsom (olajban eltett)
  • 50 g olívabogyó
  • 8 g Eden Premium Himalája só
  • 310 g meleg víz

A humuszhoz:

  • 100 g Eden Premium csicseriborsó (szárazon mérve)
  • pár csepp citromlé
  • fél kezeletlen citrom reszelt héja
  • 4 evőkanál Eden Premium hidegen sajtolt tökmagolaj (32g)
  • Eden Premium Himalája só ízlés szerint
  • őrölt feketebors, fokhagyma granulátum ízlés szerint

1 darab tunki-tunki átlagos tápértéke:
35,2 kcal, 0,9 g zsír, 5,3 g szénhidrát, 1,3 g rost, 0,7 g fehérje

Az egész adag humusz tápértéke:
694 kcal, 37,4 g zsír, 60 g szénhidrát, 17 g rost, 19 g fehérje

Elkészítés:

Tunki-tunki:
Vágjuk apróra az olívákat és az aszalt paradicsomot. Keverjük össze az összes hozzávalót és két szilikonos sütőpapír közt a sütőtepsiben nyújtsuk szét annyira, hogy teljesen kitöltse az összes helyet (körülbelül 3-4 mm vastag lesz). Vegyük le a tetejéről a sütőpapírt és vágjuk egyforma darabokra (nekem 30 darab lett). Kenjük meg az aszalt paradicsom olajával és előmelegített 190 fokos sütőben süssük készre 35 perc alatt alsó-felső sütéssel.

Humusz:
Főzzük készre a csicseriborsót, majd turmixoljuk krémesre a hozzávalókkal. Szükség esetén hígíthatjuk pici vízzel.

1 darab átlagos tápértéke:
190 kcal, 1,25 g zsír, 31 g szénhidrát, 16,8 g rost, 4,2 g fehérje

2. HAGYMÁS CSAVART BAGETTE:

Hozzávalók 4 darabhoz:
Elkészítés:

Keverjük össze a hozzávalókat és osszuk 8 darab egyforma részre. Formázzunk belőle kukacokat és kettesével csavarjuk össze. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsin, előmelegített 190 fokos sütőben süssük készre 50 perc alatt alsó-felső sütéssel.

3. ASZPIKOS ZÖLDSÉGEK

Hozzávalók:
  • 230 g mirelit zöldségmix
  • 5 dl víz
  • 5 g Eden Premium agar-agar
  • Eden Premium Himalája só ízlés szerint

A fehér részhez és a csillagokhoz:

  • 200 ml kókuszkrém
  • 2 dl víz
  • 7 g Eden Premium agar-agar
  • Eden Premium Himalája só ízlés szerint
Elkészítés:

Pároljuk puhára a zöldségeket és várjuk meg amíg kihűlnek. Vizezzük be a formánkat (én 30 cm hosszú, 10 cm széles és 4 cm magas formát használtam). Forraljuk fel a vizet a sóval és az agar-agarral. A zöldségek 1/3-át szórjuk a formába és öntsük fel a folyadék 1/3-ával. Várjunk pár percet, amíg valamennyire megszilárdul és fogpiszkálóval szurkáljuk meg picit. Ezt ismételjük meg még kétszer. A fehér részhez is forraljuk fel a hozzávalókat és öntsük a formába, a maradékokat pedig vízzel átöblített tetszőleges szilikonos formákba (én erre az alkalomra csillagokat választottam). Amint teljesen megszilárdult, a forma oldala és a zselé közé illesszünk óvatosan pár fogpiszkálót és fordítsuk rá egy tálcára. A csillagokat is szedjük ki a tartóból.

Tipp: Én most teljesen átlátszó zselét szerettem volna készíteni, de forralhatunk a folyadékba bármilyen fűszert teatojásban (mondjuk Eden Premium sómentes ételízesítőt).

Az egész adag átlagos tápértéke (a csillagokkal együtt):
675 kcal, 50,3 g zsír, 72,7 g szénhidrát, 18 g rost, 9,9 g fehérje

Elkészítés:

Saláta:
Főzzük meg az előző éjszaka beáztatott lencsét tetszőleges fűszerekkel (én most csak sóval). Főzzük meg az alaposan (forró vízzel) átöblített barnarizst is lassú tűzön, fedő alatt 30-45 perc alatt dupla mennyiségű sós vízben. A paradicsomokat vágjuk apróra és keverjük össze az összes hozzávalóval.

Virsli:
A répát és a petrezselyem levelet késes aprítóval dolgozzuk nagyon apróra, de ne legyen pépes. Keverjük össze az összes hozzávalóval (a kókuszolaj és az arany lenmagliszt kivételével) és hagyjuk állni 10 percet. Formázzunk belőle 5 darab egyforma virsliutánzatot és mindegyiket hempergessük meg az arany lenmaglisztben. Bő, forró olajban süssük ki (körülbelül 3-5 perc alatt).

4. LENCSÉS BARNARIZS SALÁTA BUNDÁS VIRSLIVEL

Hozzávalók:

A salátához (4 adag):

  • 50 g lencse (szárazon mérve)
  • 50 g Eden Premium barna rizs
  • 4 darab aszalt paradicsom (34 g), (üveges)
  • 1 evőkanál Eden Premium hidegen sajtolt tökmagolaj (8 g)
  • Eden Premium Himalája só ízlés szerint

A virslikhez (5 darab):

  • 1 darab répa (tisztítva 126 g)
  • 2 gerezd fokhagyma (tisztítva 5 g)
  • pár levél petrezselyem zöld
  • 5 g Eden Premium Himalája só
  • 100 g Bake-Free füstös BBQ fasírtalap köleses
  • 20 g Eden Premium arany lenmagliszt
  • 115 g langyos víz
  • Eden Premium kókuszolaj a sütéshez

1 adag saláta átlagos tápértéke:
490 kcal, 24,2 g zsír, 43,3 g szénhidrát, 14,4 g rost, 17,8 g fehérje

1 darab virsli átlagos tápértéke:
13,8 g szénhidrát, 4,3 g rost, 4 g fehérje

5. MALAC SÜTI

Hozzávalók 7 darabhoz:
  • 125 g Bake-Free linzer lisztkeverék
  • 45 g Eden Premium eritvia
  • 30 g Eden Premium mandulaliszt
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja
  • 20 g Eden Premium kókuszolaj
  • 1 tasak bourbon vanília aroma
  • 90 g víz
  • 14 db egész feketebors
Elkészítés:

Keverjük össze a hozzávalókat és hagyjuk állni 10 percig. Száraz felületen nyújtsuk 0,8 cm vastagságúra és szaggassuk ki (én 8 cm átmérőjű formát használtam). A maradék tésztából formázzuk meg a malackák orrait és füleit. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsin, előmelegített 180 fokos sütőben süssük készre 10-13 perc alatt alsó-felső sütéssel.

1 darabátlagos tápértéke:
114 kcal, 5,6 g zsír, 18,6 g szénhidrát amelyből poliolok 6,4 g, 2 g rost, 2,5 g fehérje

1 darabátlagos felszívódó szénhidrát tartalma: 12,2 g

1 darab kocka átlagos tápértéke:
34 kcal, 1,7 g zsír, 3,3 g szénhidrát, 0,7 g rost, 0,9 g fehérje

6. LENMAGOS KOCKA

Hozzávalók 27 darabhoz:
  • 125 g Bake-Free linzer lisztkeverék
  • 30 g Eden Premium mandulaliszt
  • 20 g Eden Premium kókuszolaj
  • 6 g Eden Premium Himalája só
  • 10 g Eden Premium gluténmentes sörélesztő pehely
  • 100 g víz
  • 10 g Eden Premium lenmag
  • 3 g Eden Premium kókuszolaj a kenéshez
Elkészítés:

Keverjük össze a hozzávalókat és hagyjuk állni 10 percig. Száraz felületen nyújtsuk 1 cm vastagságúra és szeleteljük apró kockákra. Tegyük szilikonos sütőpapírral kibélelt tepsire, kenjük meg kókuszolajjal és szórjuk meg lenmaggal. Előmelegített 180 fokos sütőben süssük készre 10-13 perc alatt alsó-felső sütéssel.

7. LÓHERE SÜTI TÖKMAGLISZTTEL

Hozzávalók 5 darabhoz:
  • 125 g Bake-Free linzer lisztkeverék
  • 30 g Eden Premium tökmagliszt
  • 20 g Eden Premium kókuszolaj
  • 4 g Eden Premium Himalája só
  • 100 g víz
  • 20 darab tökmag (4 g)
Elkészítés:

Keverjük össze a hozzávalókat és hagyjuk állni 10 percig. Száraz felületen nyújtsuk 0,8 cm vastagságúra és szaggassuk ki szív alakúra az összes tésztát. 4 darab szívecskének illesszük össze a csücskeit nedves kézzel, tegyünk rájuk 1-1 tökmagot és szilikonos sütőpapírral bélelt tepsin, előmelegített 180 fokos sütőben süssük készre 10-13 perc alatt alsó-felső sütéssel.

1 darab átlagos tápértéke:
155 kcal, 5,9 g zsír, 16,8 g szénhidrát, 3 g rost, 6,6 g fehérje

1 adag tésztasaláta átlagos tápértéke:
336 kcal, 13,5 g zsír, 44,9 g szénhidrát, 7 g rost, 7 g fehérje

8. TÉSZTASALÁTA

Hozzávalók 2 adaghoz:
  • fél csomag Eden Premium kölestészta orsó
  • fél darab piros színű paprika (84 g)
  • fél darab zöld színű paprika (50 g)
  • fél fej lilahagyma (tisztítva 74 g)
  • 55 g olíva bogyó
  • 2 evőkanál Eden Premium hidegen sajtolt tökmagolaj (8 g)
  • Eden Premium Himalája só ízlés szerint
  • pár szem száraz serpenyőben pirított tökmag (8 g)
Elkészítés:

Főzzük meg a tésztát, majd hideg folyóvízzel alaposan öblítsük át. A zöldségeket szeleteljük fel tetszés szerint és keverjük össze a tésztával. Szórjuk meg tökmaggal és csorgassuk meg tökmagolajjal.

9. LENCSEFASÍRT FALATKÁK

Hozzávalók 18 darabhoz:

A fasírtokhoz:

  • 50 g lencse (szárazon mérve)
  • 150 g Bake-Free alap fasírtkeverék köleses
  • 10 g Eden Premium Himalája só
  • majoranna ízlés szerint
  • őrölt bors ízlés szerint
  • 150 g langyos víz
  • Eden Premium kókuszolaj a sütéshez

A tálaláshoz:

  • koktélparadicsom
  • növényi sajt
  • olíva bogyó
Elkészítés:

Főzzük meg az előző éjszakára beáztatott lencsét. Amikor kihűlt, keverjük össze a fasírt többi hozzávalójával és hagyjuk állni 10 percig. Nedves kézzel formázzunk belőle golyókat és forró kókuszolajban süssük ki (6-7-es fokozaton). Tálaláshoz fogpiszkálóra szurkáljuk fel a paradicsomokkal, a sajttal és az olíva bogyókkal.

1 darab fasírt átlagos tápértéke:
6,5 g szénhidrát, 1,8 g rost, 1,8 g fehérje

A tápértékek az adott alapanyagból, a receptben leírt mennyiségű hozzávalókból lettek kiszámolva. Mivel minden alapanyagnak eltérő lehet a pontos tápértéke, ezért az általunk közzétett adatok tájékoztató jellegűek.

És végezetül boldog új évet kívánok!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fill out this field
Fill out this field
Adjunk meg egy valós email címet.

Menü