Annyira, de annyira vártam már ezt a bejegyzést. Tudnotok kell rólam, hogy zserbómániás vagyok. Minden karácsonykor és húsvétkor zserbót készítettem a „nagy bumm” előtt. Nyilván, azóta ez elmaradt. Tavaly már nagyon boldog voltam, hogy végre én is ehettem sütit az ünnepek alkalmával. Karácsonykor mákosguba tortát, húsvétkor pedig bejglit készítettem. De nem volt teljesen hiánytalan a boldogságom. A teljes elégedettségemhez hiányzott még valami, hiszen amióta háziasszonykodom mindig volt ünnepi zserbó az asztalon. No, de most elkészült életem első mentes zserbója, így már számomra is tökéletesen fognak telni az ünnepek.

Hozzávalók:

Tészta:

Töltelék:

Máz:

  • 60 g mindenmentes étcsokoládé
  • 1 evőkanál Eden Premium kókuszolaj (8 g)

Elkészítés:

Töltelék:
Keverjük össze a diót az eritrittel és aprítsuk durvára.

Tészta:
Keverjük össze a hozzávalókat és pihentessük, amíg elkészítjük a töltelékeket, majd osszuk 4 egyforma részre. A formát (24×24 cm) béleljük ki szilikonos sütőpapírral. Nyújtsuk méretre a tésztát száraz felületen, majd rétegezzük a következő sorrendben: tészta, lekvár, dió. A legfelső réteg tésztát kenjük meg vékonyan még a maradék lekvárral. Amikor elkészült szurkáljuk meg villával és előmelegített 180 fokos sütőben, alsó-felső sütéssel süssük készre 50 perc alatt. Amikor kihűlt vágjuk 21 darab egyforma szeletre.

Máz:
Vízgőz felett olvasszuk fel a csokoládé-olaj keveréket és egyenletesen oszlassuk el a kihűlt sütemény  tetején.

Tippek, trükkök:
Ha nem vagy igazán jártas a tésztanyújtásban elkészítheted úgy is, hogy egy szilikonos sütőpapírra rárajzolod a tepsi formáját és a másik oldalán nyújtod pontosan akkorára a tésztát, majd a tésztával lefele belerakod sütőpapírostól a formába és finoman lefejted róla a papírt.
Ha nincs időd ennyit bíbelődni ezzel a sütivel, elkészítheted 3 lappal is.

1 szelet zserbó átlagos tápértéke:
180 kcal, 10 g zsír, 32,7 g szénhidrát amelyből poliolok 15,6 g, 3,3 g rost, 4 g fehérje

1 szelet zserbó átlagos felszívódó szénhidrát tartalma: 17,1 g

A tápértékek az adott alapanyagból, a receptben leírt mennyiségű hozzávalókból lettek kiszámolva. Mivel minden alapanyagnak eltérő lehet a pontos tápértéke (jelen esetben a dió és a csokoládé), ezért az általunk közzétett adatok tájékoztató jellegűek.

A recept nyomtatható formája ide kattintva tölthető le pdf fájlként.

Kellemes ünnepeket kívánok! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fill out this field
Fill out this field
Adjunk meg egy valós email címet.

Menü