Túrós rétes két változatban

Kértétek, hát megcsináltam a túrós rétes kétféle változatát is. Készült egy zsírosabb változat, ami jobban hasonlít az eredeti, hagyományos rétesre. A külseje ropogós, a belseje pedig finom, puha. A második változat pedig egy zsiradékmentes variáció, így mindenki tud a diétájának megfelelő receptet választani. Itt a tölteléknél is igyekeztem csökkenteni a zsírtartalmat, pici kókuszkrém került csak bele, de a két rétes tölteléket kedvetekre variálhatjátok. Gondoltad volna, hogy mindezt a Bake-Free nokedli lisztkeverékéből alkottam meg? Zseniális, ugye?

Zsírmentes tésztájú túrós rétes:

ELKÉSZÍTÉS:

Töltelék:
Mossuk át alaposan forró víz alatt a kölest. Keverjük össze az összes hozzávalót és fedő alatt lassú tűzön főzzük puhára 15-20 perc alatt. Ha hígabb „túrót” szeretnénk, vegyük le a fedőt, ha sűrűbbet, akkor fedő alatt hagyjuk állni további 10 percig.

Tészta:
Keverjük össze a tészta hozzávalóit és gyúrjuk össze a tésztát alaposan. Lisztezett felületen nyújtsuk nagyon vékonyra (nekem 47×47 cm lett). Kenjük le pici vízzel hígított baracklekvárral és halmozzuk rá a kihűlt tölteléket. Tekerjük fel és a maradék vizes lekvárral kenjük le a tetejét. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsin 200 fokra előmelegített sütőben süssük 40 perc alatt alsó-felső sütéssel, további 5 percig 200 fokon légkeveréssel. Nekem 42×7,5 cm-es rétesem lett. Várjuk meg, míg kihűl és vágjuk 10 darab egyforma szeletre.

HOZZÁVALÓK:

A tésztához:

A nyújtáshoz és a kenéshez:

A töltelékhez:

  • 100 g Eden Premium hántolt köles
  • 50 g Eden Premium eritvia
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja
  • 35 g kókuszkrém
  • 265 g víz
  • 1 evőkanál vanília aroma

1 szelet zsírmentes tésztájú túrós rétes átlagos tápértéke:
146 kcal, 1,8 g zsír, 34,4 g szénhidrát amelyből poliolok 6,3 g, 2,4 g rost, 3,6 g fehérje

1 szelet zsírmentes tésztájú túrós rétes átlagos felszívódó szénhidráttartalma: 28,1 g

A tápértékek az adott alapanyagból, a receptben leírt mennyiségű hozzávalókból lettek kiszámolva. Mivel minden alapanyagnak eltérő lehet a pontos tápértéke, ezért az általunk közzétett adatok tájékoztató jellegűek.

A recept nyomtatható formája ide kattintva tölthető le pdf fájlként.

Házi túrós rétes:

ELKÉSZÍTÉS:

Töltelék:
Mossuk át alaposan forró víz alatt a kölest. Keverjük össze az összes hozzávalót és fedő alatt lassú tűzön főzzük puhára 15-20 perc alatt. Ha hígabb „túrót” szeretnénk, vegyük le a fedőt, ha sűrűbbet, akkor fedő alatt hagyjuk állni további 10 percig.

Tészta:
Keverjük össze a lisztet, a sót és a kockára vágott margarint. Folpakba csomagolva pihentessük fél óráig hűtőben, majd alaposan dolgozzuk össze a hideg vízzel. Nem kell megijedni, elég ragacsos tészta lesz. Alaposan meglisztezett felületen nyújtsuk ki hajszál vékonyra, úgy hogy közben is folyamatosan lisztezzük a tésztát (nekem 60×60 cm lett). Kenjük meg vékonyan folyékony kókuszolajjal és hajtsuk, vagy vágjuk 4 fele és rétegezzük egymásra. Nem baj, ha szakad, sőt. Ismét nyújtsuk ki vékonyra (ennél a fázisnál is meg lehet kenni kókuszolajjal, de én már nem tettem). Hajtsuk félbe és halmozzuk tá a kihűlt túrót, majd tekerjük fel és kenjük le kókuszolajjal a tetejét. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsin előmelegített 200 fokos sütőben süssük 40 percig alsó-felső sütéssel, majd további 5 percig légkeveréssel szintén 200 fokon. Amint kihűlt vágjuk 11 darab egyforma szeletre.

HOZZÁVALÓK:

A tésztához:

A szóráshoz és a kenéshez:

  • 85 g Bake-Free nokedli lisztkeverék
  • 20 g Eden Premium kókuszolaj

A töltelékhez:

  • 100 g Eden Premium hántolt köles
  • 50 g Eden Premium eritvia
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja
  • 100 g kókuszkrém
  • 200 g víz
  • 1 evőkanál vanília aroma

1 szelet házi túrós rétes átlagos tápértéke:
222 kcal, 10,5 g zsír, 33,5 g szénhidrát amelyből poliolok 4,5 g, 2,4 g rost, 3,8 g fehérje

1 szelet házi túrós rétes átlagos felszívódó szénhidráttartalma: 29 g

A tápértékek az adott alapanyagból, a receptben leírt mennyiségű hozzávalókból lettek kiszámolva. Mivel minden alapanyagnak eltérő lehet a pontos tápértéke, ezért az általunk közzétett adatok tájékoztató jellegűek.

A recept nyomtatható formája ide kattintva tölthető le pdf fájlként.

Boldog sütést és jó étvágyat kívánok!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fill out this field
Fill out this field
Adjunk meg egy valós email címet.

Menü