Nagyon szeretem a rakott ételeket, mert egyszerűek. Csak összedobom pikk-pakk, bedobom a sütőbe és már ott is hagyhatom a konyhát. Mindig törekszem az egyszerűségre és a gyorsaságra. Köztudott rólam, hogy kísérletezős típus vagyok. Nem rettenek meg a furcsa, elméletileg össze nem illő párosításoktól sem. Biztos ismerős mindenkinek a tanácstalan háziasszony este: csípőre tett kézzel állok a konyhában azzal a gondolattal a fejemben, hogy főzni kellene valamit, de a lustaság szörnyecskéje a fülembe suttogja, hogy „legyél ma lusta, hagyd a boltot a búsba.”. Ezért abból főzök, ami éppen van a kamrában. Nos, így született meg ez a recept is. Azóta a kedvenceim közt tartom számon eme furcsa párosítást.

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 1 kisebb fej lilakáposzta (585 g)
  • 50 g Eden Premium barnarizs
  • 50 g Eden Premium csicseri borsó
  • 1 evőkanál Eden Premium kókuszolaj (8g)
  • 1 kis fej vöröshagyma (81,3 g)
  • 2 gerezd fokhagyma (7,8 g)
  • 70 g Eden Premium hántolt köles
  • 1 gerezd fokhagyma (6,3 g)
  • 4 evőkanál Eden Premium gluténmentes sörélesztő pehely (12 g)
  • pár csepp citromlé ízlés szerint
  • 1 evőkanál Eden Premium sómentes ételízesítő (4,5 g)
  • 1 teáskanál Eden Premium Himalaya só ízlés szerint
  • 1 kávéskanál őrölt fekete bors ízlés szerint

Elkészítés:

A megtisztított, felcsíkozott lilakáposztát megfonnyasztottam fél evőkanál kókuszolajon. Egy csipet só is került rá. Az csicseri borsót sós vízben megfőztem fedő nélkül egy csipet szódabikarbónával. Közben átmostam a barna rizst és fedő alatt dupla mennyiségű sós vízben lassú tűzön készre főztem körülbelül 40 perc alatt, majd további 10 percig lefedtem teljesen. Az apróra vágott hagymát megpirítottam a maradék kókuszolajon, majd hozzáadtam a riszt és a csicseri borsót is. Elkevertem sóval, borssal és bele került a fokhagyma is. A kölest forró víz alatt alaposan átöblítettem, majd dupla mennyiségű sós vízben fedő alatt lassú lángon készre főztem körülbelül 20 perc alatt, majd lefedetem teljesen. Amikor kihűlt turmixban összedolgoztam a fokhagymával, gluténmentes sörélesztő pehellyel, citromlével és a sómentes ételízesítővel. Egy 18×25 cm-es tepsibe rétegeztem a hozzávalókat a következő képpen: lilakáposzta, csicseri borsós barna rizs, lilakáposzta, köles öntet. Előmelegített 180 fokos sütőbe toltam és alsó-felső sütéssel körülbelül 30 perc alatt készre sütöttem. 4 egyenlő részre osztottam, így egy adag (az én számolásom szerint) 40 g szénhidrátot tartalmaz. Én ettem hozzá egy nyers karalábét is (10 g CH).

Egy adag átlagos tápértékei:

Energia:1039 KJ / 249 kcal
Zsír:2 g
Szénhidrát:40 g
Rost:9 g
Feférje:11 g

A tápértékek az adott alapanyagból, a receptben leírt mennyiségű hozzávalókból lettek kiszámolva. Mivel minden alapanyagnak eltérő lehet a pontos tápértéke, ezért az általunk közzétett adatok tájékoztató jellegűek.

A hozzávalókat itt szerezhetitek be

[vc_facebook]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fill out this field
Fill out this field
Adjunk meg egy valós email címet.

Menü