Sűrűn használt kiegészítő receptek

Top kiegészítő receptek

Csokorba szedtük Nektek ebben a bejegyzésben az általunk legsűrűbben használt recepteket, amelyek már a korábbi fogásainkban is láthatóak voltak. Ezek leginkább krémek, szószok, dzsemek, stb., tehát olyan ételek, amelyek inkább tekinthetőek kiegészítőként egy-egy ételnél. Például mandulaföl egy isteni vegán töltött káposzta esetében.

Barack lekvár

Hozzávalók:

  • 100 g aszalt sárgabarack
  • 55 g eritrit
  • 90 g víz

Elkészítés:

Daraboljuk fel a barackokat apróra, majd tegyük egy lábasba a többi hozzávalóval és lassú tűzön melegítsük addig, amíg teljesen felolvad az eritrit. Amint kihűlt turmixoljuk egyneművé.

Az egész adag átlagos tápértéke:
274 kcal, 118 g szénhidrát amelyből poliolok 55 g, 7,4 g rost, 3 g fehérje, 0,51 g zsír

Az egész adag átlagos felszívódó szénhidrát tartalma: 63 g

Csokipuding

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 200 ml kókusztejszín
  • 300 g víz
  • 1 evőkanál Eden Premium kakaópor (12 g)
  • 70 g Eden Premium eritrit
  • 2 teáskanál rumaroma
  • 30 g Eden Premium kölesliszt
  • 2 g Eden Premium konjac liszt

Elkészítés:
Keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd öntsük hozzá a nedves hozzávalókat is. Folyamatos kevergetés mellett forraljuk fel és főzzük sűrűre.

 1 adag átlagos tápértéke:
161 kcal, 13,7 g zsír, 33 g szénhidrát (amelyből poliolok 17,4 g), 1,4 g rost, 1,9 g fehérje

1 adag átlagos felszívódó szénhidrát tartalma: 15,6 g (melyből 160 g szénhidrátos diétában számolandó: 5,4 g, nem számolandó: 10,2 g)

Diókrém

Hozzávalók:

  • 35 g Coco4me kókuszvaj
  • 30 g Eden Premium eritvia
  • 50 g dió
  • 10 g kókuszreszelék
  • 1 teáskanál vanília aroma

Elkészítés:

Öntsük egy lábasba a kókuszvajat és az eritviát. Lassú tűzön kezdjük el melegíteni, amíg a kristályos eritvia fel nem olvad. Tegyük turmixba a többi hozzávalóval és dolgozzuk össze.

Az egész adag átlagos tápértéke:
639 kcal, 40 g szénhidrát amelyből poliolok 30 g, 6 g rost, 13 g fehérje, 60 g zsír

Az egész adag átlagos felszívódó szénhidrát tartalma: 10 g

A tápértékek az adott alapanyagból, a receptben leírt mennyiségű hozzávalókból lettek kiszámolva. Mivel minden alapanyagnak eltérő lehet a pontos tápértéke (jelen esetben a kókuszreszeléké és a dióé), ezért az általunk közzétett adatok tájékoztató jellegűek.

Mandulaföl

Hozzávalók:

  • 50 g Eden Premium blansírozott mandula pár órára vízbe áztatva
  • 1 gerezd fokhagyma
  • Eden Premium Himalaya só ízlés szerint
  • néhány csepp citromlé

Elkészítés:

Tegyük turmixba a blansírozott, beáztatott (majd tiszta vízzel átöblített) mandulát a többi hozzávalóval és öntsük fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Dolgozzuk össze. Ha szükséges hígíthatjuk még pici vízzel, vagy növényi tejjel, esetleg zöldség lével.

Az egész adag átlagos tápértéke:
295 kcal, 9,5 g szénhidrát, 6 g rost, 10,5 g fehérje, 26,5 g zsír

Juhtúró

Hozzávalók:

  • 30 g Eden Premium hántolt köles
  • 30 ml Coco4me kókuszkrém
  • 5 evőkanál savanyú káposzta lé
  • Eden Premium Himalaya vagy Parajdi só ízlés szerint

Elkészítés:

Alaposan mossuk át a kölest forró víz alatt. Tegyük a kókusztejszínt egy tálba és öntsük fel annyi vízzel, hogy a köles mennyiségének két és félszerese legyen. Tegyük egy lábasba az összes hozzávalót és fedő alatt lassú tűzön főzzük puhára 15-20 perc alatt. A káposztalé mennyiségét is lehet változtatni ízlés szerint.

Az egész adag átlagos tápértéke:
398 kcal, 8 g zsír, 22 g szénhidrát, 0,96 g rost, 3,6 g fehérje

Édes túró

Hozzávalók:

  • 50 g Eden Premium hántolt köles
  • 50 ml Coco4me kókuszkrém
  • 40 g Eden Premium eritrit
  • 1 tasak bourbon vanília
  • 1 kezeletlen citrom héja

Elkészítés:

Mossuk át alaposan forró víz alatt a kölest. Tegyük egy tálba a kókuszkrémet és öntsük fel annyi vízzel, hogy a köles mennyiségének háromszorosa legyen. Keverjük össze az összes hozzávalót és fedő alatt lassú tűzön főzzük puhára 15-20 perc alatt. Ha hígabb „túrót” szeretnénk, vegyük le a fedőt, ha sűrűbbet, akkor fedő alatt hagyjuk állni további 10 percig. Készíthetjük édesebbre is ízlés szerint.

Az egész adag átlagos tápértéke:
664 cal, 13 g zsír, 76,8 g szénhidrát amelyből poliolok 40 g, 1,6 g rost, 6 g fehérje

Az egész adag átlagos felszívódó szénhidrát tartalma: 36,8 g

Kókuszkrém

Hozzávalók:

  • 200 ml Coco4me kókusztejszín
  • 50 g Eden premium porrá őrölt eritrit
  • 1 evőkanál vanília aroma
  • fél kezeletlen citrom héja
  • 1 mokkáskanál EdenPremium konjac liszt (0,6 g)
  • 50 g kókuszreszelék

Elkészítés:

Keverjük össze hozzávalókat és, ha van időnk rá tegyük hűtőbe pár óra hosszára, hogy összeérjenek az ízek. Kb. 300 g lesz belőle.

Az egész adag átlagos tápértéke:
810 kcal, 79 g zsír, 66 g szénhidrát amelyből 50 g poliol, 11,6 g rost, 6,2 g fehérje

Az egész adag átlagos felszívódó szénhidrát tartalma: 16 g

A tápértékek az adott alapanyagból, a receptben leírt mennyiségű hozzávalókból lettek kiszámolva. Mivel minden alapanyagnak eltérő lehet a pontos tápértéke (jelen esetben a kókuszrszeléké) ezért az általunk közzétett adatok tájékoztató jellegűek.

Sodó

Hozzávalók:

  • 100 ml Coco4me kókusztejszín (elhagyható, ebben az esetben ugyanennyi vízzel pótolni)
  • 200 g víz
  • 40 g Eden Premium eritrit
  • csipet Eden Premium fekete só
  • 1 tasak bourbon vanília aroma (5g)
  • 15 g Eden Premium köles liszt
  • csipet Eden Premium kurkuma
  • késhegynyi Eden Premium aszkorbinsav

Elkészítés:

A köles liszten és az eritriten kívül keverjük el az összes hozzávalót és szedjünk ki egy kis tálba kb 1,5 dl-t. A többiben keverjük el az eritritet és tegyük fel főni. Amikor felforrt a kis tálban keverjük össze a köles lisztet a hideg folyadékkal csomómentesre, majd öntsük a többihez és folyamatos kevergetés mellett főzzük sűrűre.

Az egész adag átlagos tápértéke:
285 kcal, 24,4 g zsír, 52,8 g szénhidrát amelyből poliolok 39,9 g, 0,6 g rost, 1 g fehérje

Az egész adag átlagos felszívódó szénhidrát tartalma: 12,9 g

Vegán vaj, zsír

Hozzávalók:

  • 50 g Eden Premium kókuszolaj
  • 33 g Eden Premium hidegen sajtolt szezámmag olaj
  • 17 g Coco4me kókusztejszín
  • 1 csipet Eden Premium Himalaya só
  • 1 teáskanál Eden Premium gluténmentes sörélesztő pehely (1,5 g)

Elkészítés:

Tegyük egy tálba a hozzávalókat és vízgőzben melegítsük addig, amíg fel nem olvad mindegyik összetevő. Botmixerrel elegyítsük, majd tegyük hűtőbe, amíg megszilárdul. 100 ml vaj lesz belőle.

Az egész adag átlagos tápértéke:
785 kcal, 86 g zsír, 31,3 g szénhidrát, 6,7 g rost, 5,3 g fehérje

Köleskrém

Hozzávalók:

  • 100 g Eden Premium hántolt köles
  • 200 ml Coco4me kókuszkrém
  • 1 dl víz
  • 40 g Eden premium eritvia
  • 1 teáskanál őrölt, szárított citromhéj por
  • 3 teáskanál vanília aroma

Elkészítés:

Öblítsük át a kölest alaposan forró víz alatt, majd keverjük össze a többi hozzávalóval. Lassú tűzön fedő alatt főzzük készre 10-15 perc alatt. Amint langyosra hűlt turmixoljuk egyneművé.

Az egész adag átlagos tápértéke:
2295 kcal, 51 g zsír, 116 g szénhidrát amelyből poliolok 40 g, 3,3 g rost, 13,7 g fehérje

Az egész adag átlagos felszívódó szénhidrát tartalma: 76 g

Földimogyoró krém

Hozzávalók:

  • 340 g pörkölt sótlan földimogyoró
  • 30 g Eden Premium kókuszolaj
  • 40 g Eden Premium kakaópor
  • 100 ml Coco4me kókuszkrém
  • 4 dl víz
  • 130 g Eden Premium eritvia
  • 2 teáskanál vanília aroma
  • 1 csipet Eden Premium aszkorbinsav

Elkészítés:

Áztassuk be tiszta vízbe pár órára a mogyorót, majd öblítsük át folyó víz alatt. Tegyük turmixba a többi összetevővel és dolgozzuk krémesre. Ebből a mennyiségből körülbelül 1 liternyi mogyorókrém lesz.

Az egész adag átlagos tápértéke:
2827 kcal, 235 g zsír, 189 g szénhidrát amelyből poliolok 129 g, 47 g rost, 105 g fehérje

Az egész adag átlagos felszívódó szénhidrát tartalma: 60 g

A tápértékek az adott alapanyagból, a receptben leírt mennyiségű hozzávalókból lettek kiszámolva. Mivel minden alapanyagnak eltérő lehet a pontos tápértéke (jelen esetben a földimogyoróé ), ezért az általunk közzétett adatok tájékoztató jellegűek.

Padlizsán bacon

Hozzávalók:

  • 1 kisebb padlizsán (tisztítva 162 g)
  • 1 evőkanál Eden Premium kókuszolaj (8 g)
  • Eden Premium Himalaya só
  • füstölt só fűszerkeverék
  • csipetnyi füstölt fűszerpaprika

Elkészítés:

Vágjuk félbe a padlizsánt, magozzuk ki és szeleteljük apró kockákra. 1 evőkanál kókuszolajon kezdjük el pirítani. Amint levet engedett fűszerezzük be a füstölt só fűszerkeverékkel és a paprikával, majd öntsük fel pici vízzel. Pároljuk tovább, amíg megpuhul.

Az egész adag átlagos tápértéke:
115 kcal, 8,3 g zsír, 7,7 g szénhidrát, 4 g rost, 2,1 g fehérje

A tápértékek az adott alapanyagból, a receptben leírt mennyiségű hozzávalókból lettek kiszámolva. Mivel minden alapanyagnak eltérő lehet a pontos tápértéke (jelen esetben a padlizsán), ezért az általunk közzétett adatok tájékoztató jellegűek.

Karfiolföl

Hozzávalók:

  • 1 kisebb fej karfiol (nyersen 417 g)
  • 1 gerezd fokhagyma (tisztítva 6,5 g)
  • 30 g Eden Premium gluténmentes sörélesztő pehely
  • 1 citrom leve
  • Eden Premium Himalája só ízlés szerint

Elkészítés:

Főzzük meg a karfiolt sós vízben és amikor kihűlt turmixoljuk krémesre a többi hozzávalóval.

Az egész adag átlagos tápértéke:
230 kcal, 3,1 g zsír, 20,7 g szénhidrát, 17,4 g rost, 24,6 g fehérje

Nyers mandulatej

Hozzávalók:

  • 100 g Eden Premium blansírozott mandula
  • 1 g Eden Premium konjac liszt (fél kávéskanál)
  • 8 dl víz
  • csipet Eden Premium Himalája só
  • csipet Eden Premium aszkorbinsav

Elkészítés:

A mandulát érdemes egy éjszakára vízbe áztatni, de, ha elmarad az sem baj. Tegyük turmixgépbe a mandulát és a konjac lisztet és dolgozzuk krémesre. Ezután 2 dl-enként adagoljuk hozzá a vizet folyamatosan összedolgozva a legnagyobb fokozaton. Amint elkészült sűrű szűrőn keresztül szűrjük le. Nekem nem volt rá szükségem, mert ezzel a módszerrel teljesen pépesítettem a mandulát (gyengébb teljesítményű turmix esetén viszont szükséges lesz a szűrés), így egy igen gazdag italt lett. 1 liter tejet kapunk belőle.

Tipp: Ízlés szerint megbolondíthatjuk fahájjal, vaníliával, édesíthetjük kedvünkre.

Az egész adag átlagos tápértéke:
592 kcal, 53 g zsír, 19 g szénhidrát, 11 g rost, 21 g fehérje

1 dl (100 ml) átlagos tápértéke:
59 kcal, 5,3 g zsír, 1,9 g szénhidrát, 1,1 g rost, 2,1 g fehérje

Szilvalekvár

Hozzávalók:

  • 450 g szilva (mag nélkül)
  • 250 g víz
  • 50 g Eden Premium eritvia
  • 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 5 g Eden Premium konjac liszt

Elkészítés:

Keverjük össze az eritritet a konjac liszttel és a fűszerrel. Tegyük hozzá a feldarabolt szilvákat, majd öntsük fel vízzel. Folyamatosan kevergetve (kézi habverővel) főzzük sűrűre (körülbelül 2-3 perc). Amint langyosra hűlt turmixoljuk, vagy botmioxerrel pépesítsük.

Azért szeretem így készíteni a lekvárt, mert a konjac liszt telis-tele van rosttal, így az amúgy gyors felszívódású szilvát (ráadásul még pürésítve is van), valamennyire lassítja. Mondjuk ez nem azt jelenti, hogy innentől kezdve bármennyit büntetlenül ehetek belőle, csak egyszerűen jobb a lelkiismeretemnek, ha néha-néha uzsonnára picit fogyasztok belőle. Ami még nagyon jó, hogy nincs szétfőzve a szilva, sokkal jobban megőrzi rost, vitamin és ásványi anyagtartalmát, mint a hagyományos társa. Nos, szerintem ez egy igen egészséges lekvár, vagy csatni lett.

Az egész adag lekvár átlagos tápértéke:
220 kcal, 4 g zsír, 96 g szénhidrát amelyből poliolok 50 g, 15,5 g rost, 3,7 g fehérje

Az egész adag lekvár átlagos felszívódó szénhidrát tartalma: 46 g

Csodálatos Csicseri Csokikrém (CSCSCS)

Hozzávalók:

  • 100 g Eden Premium csicseriborsó
  • 100 g kókusztejszín
  • 13 g Eden Pemium bio kakaópor
  • 70 g Eden Premium eritrit
  • pár csepp cirtomlé
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 50 g víz
  • csipet Eden Premium szódabikarbóna

Elkészítés:

Főzzük meg fedél nélkül egy csipet szódabikarbónával az előző éjszaka beáztatott csicseriborsót. Amint kihűlt tegyük turmixgépbe. Keverjük össze a kókusztejszínt, a kakaóport, az eritritet, a vanília aromát, a vizet és melegítsük össze, amíg az eritrit fel nem olvad teljesen. Adjuk hozzá a csicseriborsóhoz, csepegtessünk bele pár csepp citromlevet ízlés szerint és dolgozzuk pépesre. Körülbelül, 4-4,5 dl krém lesz belőle.

Az egész adag átlagos tápértéke:
718 kcal, 36 g zsír, 132 g szénhidrát, amelyből poliolok 69,9 g, 20,1 g rost, 22,2 g fehérje

Az egész adag átlagos felszívódó szénhidrát tartalma: 62 g

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fill out this field
Fill out this field
Adjunk meg egy valós email címet.

Menü