Szerelmünk az Erzsi kockával az általános iskolai „sulibüfében” kezdődött, mely az első pillanattól kezdve örök és sérthetetlen. A diétám óta sajnos távkapcsolatban éltünk, én rengeteget gondoltam rá és az együtt eltöltött szép idők emlékére. Félre is léptem Zserbóval, Zserglivel, jaj és még sorolhatnám, de szerintem Erzsi kocka meg fogja bocsájtani, ha őszintén elmondom Neki mi történt. Egyszerűen elviselhetetlennek éreztem a hiányát és hát pótolnom kellett. Most újra találkoztunk személyesen és örömmel nyugtáztam, hogy az íze nemhogy annyira mámorító, mint régen, hanem finomabb, mint valaha volt.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 300 g Bake-Free linzer lisztkeverék
- 85 g négyszeres édesítő
- 35 g kókuszolaj
- 230 g víz
- 2 evőkanál vanília aroma
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
A töltelékhez:
- 150 g növényi margarin
- 120 g négyszeres édesítő
- 100 g cukormentes növényi ital (mandula)
- 2 evőkanál rumaroma
- 100 g darált dió
- 50 g baracklekvár (2 evőkanál)
- 15 g kakaópor
A mázhoz:
- 50 g vegán cukormentes csokoládé
- 20 g kókuszolaj
Elkészítés:
Keverjük össze a tészta hozzávalóit, osszuk pontosan 3 egyforma részre és pihentessük 5 percig. Száraz felületen nyújtsuk őket a formánk (nekem 24x24 cm-es) méreténél picit nagyobbra, szurkáljuk meg villával és sütőpapírral bélelt tepsin, előmelegített sütőben süssük ki mindhármat (nekem csak egyesével fért be a sütőbe) 180 fokon, alsó-felső sütéssel, darabonként 10 percig (a harmadikat elég csak úgy nagyjából laposra nyújtani, nem kell szépre formázni). Két lapot szabjunk a formánk méretéhez és a morzsalékot daráljuk le a harmadik lappal együtt.
A töltelékhez „habosítsuk” fel a margarint robotgéppel, majd keverjük össze a többi hozzávalóval (a darált dióból picit hagyjunk meg a díszítéshez) és a darált lappal.
Tegyük az egyik lapot a formába, kenjük meg a töltelékkel és illesszük rá a másik lapot is. A mához vízgőz felett olvasszuk fel a hozzávalókat és alaposan keverjük össze, majd csorgassuk a süti tetejére. Szórjuk meg darált dióval. Hagyjuk megszilárdulni és összeállni. Szeljük 16 darab egyforma részre.
Tipp: A diót kihagyhatjátok, vagy cserélhetitek más olajos magra (mandula, mogyoró, ...), csak azért került bele, mert én így szeretem.
213 kcal, 14,3 g zsír, 27,9 g szénhidrát melyből poliolok 14 g 4,5 g rost, 4,2 g fehérje
13,9 g