Picit szégyenlem bevallani, hogy igaz halottam már erről a süteményről, de közelebbről nem ismertem. Mi sosem csináltunk és soha nem is kóstoltam még az eredeti változatát sem. Talán nem a Dél-Alföldről származik. Azt tudtam, hogy amolyan tipikus húsvéti-karácsonyi finomság, de ennyi. Ti kértétek a receptet, így hát megalkottam és most én tartozok Nektek köszönettel, mert imádom minden egyes összetevőjét. Hát még az ízét!
Hozzávalók:
A tésztához:
- 290 g Bake-Free linzer lisztkeverék
- 85 g négyszeres édesítő
- 35 g kókuszolaj
- 220 g víz
- 2 evőkanál vanília aroma
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- fahéj ízlés szerint
Az almás töltelékhez:
- 4 darab alma (tisztítva 595 g)
- 1 citrom leve
- fahéj ízlés szerint
- 70 g Eden Premium eritrit
- 2 evőkanál (24 g) Bake-Free linzer lisztkeverék
A mákos töltelékhez:
- 100 g darált mák
- 55 g Eden Premium eritrit
- 50 g víz
A diós töltelékhez:
- 100 g darált dió
- 55 g Eden Premium eritrit
- 30 g víz
Egyéb hozzávaló:
- 160 g cukormentes szilvalekvár (4 evőkanál)
Elkészítés:
Tészta:
Keverjük össze a hozzávalókat és pihentessük, amíg elkészítjük a töltelékeket.
Töltekékek:
Az almákat reszeljük le, csorgassuk meg a citrom levével és hagyjuk állni, amíg kiereszti a levét, majd szűrjük le és pároljuk meg. Keverjük és melegítsük össze a többi hozzávalóval. A mákos és a diós tölteléket is keverjük ki a hozzávalóikkal.
A tésztát osszuk 4 egyforma részre. A formát (24x24 cm) béleljük ki szilikonos sütőpapírral. Nyújtsuk a forma méretére a tésztákat. Rétegezzük őket a töltelékekkel és a lekvárral: tészta, 1 evőkanál lekvár, diós töltelék, tészta, 1 evőkanál lekvár, mákos töltelék, tészta, 1 evőkanál lekvár, alma töltelék, tészta, 1 evőkanál lekvár. A tetejét szurkáljuk meg villával és előmelegített 180 fokos sütőben, alsó-felső sütéssel süssük készre 50 perc alatt. Kihűlve vágjuk 21 darab egyforma szeletre. Ízlés szerint megszórhatjuk porrá őrölt eritrittel.
1 szelet flódni átlagos tápértéke:
157 kcal, 5,2 g zsír, 29,2 g szénhidrát amelyből poliolok 12,6 g, 3,1 g rost, 3,2 g fehérje
1 szelet flódni átlagos felszívódó szénhidráttartalma:
16,6 g
A tápértékek az adott alapanyagból, a receptben leírt mennyiségű hozzávalókból lettek kiszámolva. Mivel minden alapanyagnak eltérő lehet a pontos tápértéke (jelen esetben a mák, a dió, az alma és a szilvalekvár), ezért az általunk közzétett adatok tájékoztató jellegűek.
Jó étvágyat kívánok!