Nagyon sokan kértetek banán kenyér receptet, így megszületett eme csodagyerek. Én annyira meglepődtem, mert ennek valóban banán íze lett. Még soha nem kóstoltam banánkenyeret, a mentes diétám előtt sem és valamiért az volt bennem, hogy a banántól csak édes lesz, de nem dominál benne az íze. Hát kérem szépen hatalmasat tévedtem. Ennyire finomat tényleg régen ettem, pihe-puha az egész süti, banános is, kakaós is, karamellás is, szemtelenül krémes is, hát valami szenzációs. Sajnos az én pályafutásom eddig tartott vele, mert éppen, hogy csak megkóstolhattam, mivel a banán az IR-eseknek és cukorbetegeknek tiltólistás, szóval ez a recept nem nekünk szól, a többieknek viszont annál inkább. Bízom benne, hogy elnyeri tetszéseteket.
HOZZÁVALÓK 15 SZELETHEZ:
A tésztához:
- 300 g Bake-Free piskóta-muffin lisztkeverék
- 10 g Eden Premium eritvia MAX
- 14 g kakaópor
- 1 csomag sütőpor
- 20 g kókuszolaj olvasztott állapotban
- 235 g banán (héj nélkül mérve)
- 250 g cukormentes mandula ital (Joya)
- karamell aroma ízlés szerint
A karamellhez:
- 100 g aszalt datolya
- 100 g natúr mogyorókrém (édesítés és kakaó nélkül, tehát krémesre darált mogyoró)
- 100 g meleg víz
A krémhez:
- 100 g cukormentes mascarpone (VegArt)
- 4 g Eden Premium eritvia MAX
A díszítéshez:
- 10 g sósmogyoró
- 10 g pekándió
- 60 g banán (héj nélkül mérve)
ELKÉSZÍTÉS:
A tésztához a banánokat villával törjük össze, de ne teljesen egyneműre, maradjanak benne apróbb darabkák, majd keverjük össze a nedves hozzávalókkal. Keverjük össze a szárazakat is és alaposan dolgozzuk őket össze. Sűrű tészta lesz. Egyengessük a sütőformánkba (nekem 22x8 cm szilikon) és előmelegített 180 fokos sütőben süssük meg 45 perc alatt alsó-felső sütéssel. Rácson hagyjuk kihűlni, majd szeljük 3 egyforma méretű lapra.
A karamellhez csak aprítsuk össze a hozzávalókat és kenjük meg vele a piskótalapokat (egy picit hagyunk meg a díszítéshez is) és tegyük őket egymás tetejére.
A krémhez csak keverjük össze a hozzávalókat és szépen oszlassuk el a piskóta tetején. Szórjuk meg aprított sósmogyoróval és néhány szem pekándióval valamint szeletelt banánnal. A maradék karamellt keverjük el pici vízzel és csorgassuk meg a süteményünket vele. Vágjuk 15 darab egyforma szeletre.
@edenpremium_hu Cukor- és gluténmentes karamellás banoffee!🥰 #edenpremium #vegan #veganrecipes #datefruit #banana #healthy #nosugar #glutenfree ♬ Summer day - TimTaj