Mi más, ha nem szilva? Egy őszi sütireceptet csakis szilvából tudok elképzelni. Na, jó, a körte és a dió is számításba jöhet, de ezekkel már sütöttem sokfélét (és még fogok is). Most viszont elérkezett a szilva ideje is. Hogy mégis különlegesebb legyen, mandulával házasítottam és ez által egy isteni piskóta alapot kapott a torta, amit a későbbiekben más sütikhez is fel tudtok majd használni. Tényleg isteni, nem túlzok.
Hozzávalók:
A pisótához:
- 200 g Bake-Free piskóta-muffin lisztkeverék
- 100 g Eden Premium mandulaliszt
- 100 g Eden Premium eritrit
- csipet Eden Premium fekete só
- 80 g szobahőmérsékletű kókuszkrém (!ne legyen hideg!)
- 1 evőkanál vanília aroma
- pár csepp friss citromlé
- 160 g !szobahőmérsékletű! cukormentes növényi ital (mandula)
- fél csomag sütőpor
A krémhez:
- 300 g Eden Premium hántolt köles
- 300 ml kókuszkrém
- 6 dl víz
- 120 g Eden Premium eritvia
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 3 teáskanál vanília aroma
A zseléhez:
- 375 g mag nélküli szilva
- 40 g Eden Premium eritrit
- 4 g Eden Premium agar-agar
- 25 g kókuszkrém
- fahéj
A díszítéshez:
- 120 g mag nélküli szilva
- fahéj
Elkészítés:
A piskótához keverjük össze a nedves és a száraz hozzávalókat, majd öntsük egybe és keverjük össze alaposan. Öntsük egy sütőpapírral bélelt formába (én 20 cm átmérőjűt használtam) és előmelegített sütőben 180 fokon alsó-felső sütéssel süssük készre 30 perc alatt (tűpróba). Szedjük ki a formából és hagyjuk kihűlni. Bánjunk vele óvatosan, omlós tészta lesz. Csomagoljuk alufóliába és pihetessük éjszakára. Másnap a krémhez öblítsük át a kölest alaposan forró víz alatt, majd keverjük össze a többi hozzávalóval. Lassú tűzön fedő alatt főzzük készre 10-15 perc alatt. Amint langyosra hűlt turmixoljuk egyneművé (nem kell túl alaposan). A piskótát cérna segítségével vágjuk 3 lapra úgy, hogy a legfelső lap vékonyabb legyen, mit a többi és azt késes aprítóval őröljük porrá, majd keverjük a krémhez. Tegyük a formába az alsó lapot, majd kanalazzuk rá a krém 1/3-át. A zseléhez turmixoljuk össze a szilvát a kókuszkrémmel és tegyük fel melegedni. Keverjük össze az eritritet a fahéjat és az agar-agart, majd öntsük a melegedő szilvához. Folyamatos kevergetés mellett főzzük rottyanásig. Várjuk meg amíg hűl egy picit és öntsük a formába a krémre. Tegyük hűtőbe fél órára, majd kenjük meg egy újabb adag krémmel, erre jön a felső piskóta lap, majd erre a maradék krém egy része. Tegyük hűtőbe pár órára, majd vegyük le a forma peremét és kenjük körbe a maradék krémmel. Szórjuk meg fahéjjal és díszítsük szilvaszeletekkel. Vágjuk 12 darab egyforma szeletre.
1 szelet mandulás szilvatorta átlagos tápértéke:
301 kcal, 14,4 g zsír, 56,4 g szénhidrát amelyből poliolok 21,6 g, 4,5 g rost, 7 g fehérje
1 szelet mandulás szilvatorta átlagos felszívódó szénhidráttartalma: 34,8 g
A tápértékek az adott alapanyagból, a receptben leírt mennyiségű hozzávalókból lettek kiszámolva. Mivel minden alapanyagnak eltérő lehet a pontos tápértéke, ezért az általunk közzétett adatok tájékoztató jellegűek.
Az árak az Eden Premium webáruházában feltüntetett összegekből kerülnek kalkulációra, melyek a recept megjelenésének időpontjában érvényesek. Az egyéb hozzávalókhoz az adott időpont átlagárai kerülnek kalkulációra, ezért a feltüntetett összegek csak iránymutató jellegűek, felelősséget értük nem vállalunk és minden esetben magyar forintban értendőek.
Jó étvágyat kívánok!