Minden karácsonykor eljönnek a mézeskalács sütésének meghitt pillanatai. Legalább is nekem meghitt. Rá szoktam készülni alaposan, külön rituálét fejlesztettem már eme csodás tevékenységhez. Számomra itt kezdődik a karácsony. Volt az életemben egy olyan (szerencsére rövid) időszak, amikor már gluténmentesen étkeztem, de még nem tudtam az inzulinrezisztenciámról és orrba-szájba sütöttem a rizslisztes-cukros sütiket, de mindig rosszul voltam tőlük. Szerencsére hamar rájöttem mi lehet a baj és be is igazolódott. Amióta megszülettek a Bak-Free lisztkeverékek, és a diéta szerint táplálkozom, már nem vagyok rosszul mézeskalácstól (sem), mert cukormentes és lassú felszívódású finomságokat lehet belőlük készíteni. Így újra örömmel készítem.
Hozzávalók:
- 125 g Bake-Free linzer lisztkeverék
- 4 g Eden Premium eritvia MAX
- 30 g Eden Premium mandulaliszt
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 20 g kókuszolaj
- 1 tasak bourbon vanília aroma
- 100 g víz
- mézeskalács fűszerkeverék
Elkészítés:
Keverjük össze a hozzávalókat és pihentessük 15 percig. Száraz felületen nyújtsuk ki 0,5 cm vastagra, majd szaggassuk tetszőleges formákra az összes tésztát. Előmelegített 180 fokos sütőben szilikonos sütőpapíros tepsin süssük készre 10-12 perc alatt (nem kell neki több!!) alsó-felső sütéssel.