Mindig is csodáltam ezeket a gyönyörű pitéket, ráadásul még életemben nem készítettem almás süteményt, de szó szerint semmilyent. Mondjuk, hozzátartozik a történethez, hogy én a gyümölcsöket a maguk eredeti állapotában szeretem fogyasztani. Ha sütiről van szó, akkor inkább „túrós”, krémes, diós, mákos, gesztenyés. De nem bírtam most ellenállni a kísértésnek, „kézműveskedhetnékem” volt és most pont ezt találtam ki.
Jaaaaaj, azt el is felejtettem írni, hogy szuper fini lett!
Hozzávalók:
A tésztához:
- 300 g Bake-Free linzer lisztkeverék
- 85 g négyszeres édesítő
- 35 g kókuszolaj
- 2 evőkanál vanília aroma
- 220 g langyos víz
A töltelékhez:
- 5 darab alma (hámozva, reszelve 838 g)
- 100 g négyszeres édesítő
- 30 g Bake-Free linzer lisztkeverék
- mézeskalács fűszerkeverék ízlés szerint
- 1 db citrom leve
Elkészítés:
Töltelék:
Az almákat reszeljük le, csorgassuk meg a citrom levével és hagyjuk állni, amíg kiereszti a levét, majd szűrjük le és pároljuk meg. Keverjük és melegítsük össze a többi hozzávalóval.
Tészta:
Keverjük össze a hozzávalókat és pihentessük 10 percig. Osszuk 1/3-2/3-ad részre. A 2/3-át száraz felületen nyújtsuk a piteforma méretéhez (én 28 cm átmérőjűt használtam). A formát kenjük ki vékonyan kókuszolajjal és hintsük meg lisztkeverékkel, majd egyengessük bele a kinyújtott tésztát. Szurkáljuk meg villával és előmelegített 180 fokos sütőben alsó-felső sütéssel süssük elő 5 perc alatt. Halmozzuk rá a tölteléket. A maradék tésztából készítsünk díszítést és helyezzük a pite tetejére, majd tegyük vissza a sütőbe további 30 percre. Amint kihűlt vágjuk 12 darab egyforma szeletre.
1 szelet átlagos tápértéke:
143 kcal, 3,8 g zsír, 38,4 g szénhidrát amelyből poliolok 15,4 g, 5 g rost, 2,8 g fehérje
1 szelet átlagos felszívódó szénhidráttartalma: 23 g
A tápértékek az adott alapanyagból, a receptben leírt mennyiségű hozzávalókból lettek kiszámolva. Mivel minden alapanyagnak eltérő lehet a pontos tápértéke, ezért az általunk közzétett adatok tájékoztató jellegűek.
Jó étvágyat kívánok!