Szállítás 17.000 Ft felett ingyenes!

Láttad már legújabb termékeinket? Kattints ide.

Szirog, azaz sárga túró

Szirog, azaz sárga túró

Nem tudom hányan ismeritek ezt a szuper kis húsvéti fogást, én teljesen meglepődtem, újdonságként hatott rám, pedig ez egy régi, magyar ünnepi étel. Az eredeti változatot tojásból készítik, amit felkeverve, cukros tejben főznek ki, míg túró állaga nem lesz. Ezután konyharuhába helyezik és hagyják csepegni. Természetesen egyből tudtam, hogy hogyan fogom elkészíteni a mentes változatát, azonnal fakanalat ragadtam, így most már mi, menteskék is tudunk szirogot (illetve a mentes utánzatát) fogyasztani húsvétkor. Ami a legszebb a dologban, hogy ebből a receptből vegán túrógombócot is tudtok készíteni.

 

Hozzávalók:

  • 100 g Eden Premium hántolt köles
  • 100 g nagyon sűrű, krémes kókusztej (Aldi Asia konzerves)
  • 200 g cukormentes mandulaital (Joya)
  • 70 g négyszeres édesítő
  • 20 g útifű maghéj liszt
  • fél (kezeletlen) citrom reszelt héja
  • vanília aroma
  • csipet Eden Premium fekete só (a tojásos beütés miatt)

 

Elkészítés:

Az útifű maghéj liszten kívül keverjük össze a hozzávalókat és alacsony fokozaton. Résnyire nyitott fedő alatt főzzük készre 15-20 perc alatt, majd fedjük le teljesen 10 percre, hogy beszívja a maradék levet. Amint langyosra hűlt keverjük hozzá alaposan az útifű maghéj lisztet is és formázzunk belőle gömböt. Csomagoljuk folpackba és tegyük hűtőbe egy órára.

 

Szirog

Szirog táblázat

 

Az egész adag szirog/sárga túró átlagos tápértéke: 593 kcal, 26 g zsír, 74,4 g szénhidrát, 4,6 g rost, 12,3 g fehérje
A tápértékek az adott alapanyagból, a receptben leírt mennyiségű hozzávalókból lettek kiszámolva. Mivel minden alapanyagnak eltérő lehet a pontos tápértéke, ezért az általunk közzétett adatok tájékoztató jellegűek.
Az árak az Eden Premium webáruházában feltüntetett összegekből kerülnek kalkulációra, melyek a recept megjelenésének időpontjában érvényesek. Az egyéb hozzávalókhoz az adott időpont átlagárai kerülnek kalkulációra, ezért a feltüntetett összegek csak iránymutató jellegűek, felelősséget értük nem vállalunk és minden esetben magyar forintban értendőek.
Jó étvágyat kívánok!

Leave a comment

Please note: comments must be approved before they are published.