Annyira csábító ez a torta, már a neve hallatára is azonnal beindulnak a Pavlovi reflexek. Ember legyen a talpán, aki ellen tud állni neki. Nézzétek csak azt a fehér kókuszjoghurtot, ami oly békésen, mégis pimaszul, kacsintgatva csordogál a pihe-puha torta szélein, mintha csak azt mondaná: „Érzed az illatom? Megkívántál, ugye? Gyere, kóstolj meg!”
HOZZÁVALÓK:
A piskótához:
- 250 g Bake-Free piskóta-muffin lisztkeverék
- 10 g Eden Premium eritvia MAX
- csipet Eden Premium fekete só (a tojásos ízvilág miatt, de kihagyható)
- fél csomag sütőpor (6 g)
- 15 g kókuszolaj olvasztott állapotban
- 50 g nagyon sűrű kókuszkrém (Aldi Asia)
- 260 g szobahőmérsékletű, cukormentes mandula ital (Joya)
- 1 evőkanál vanília aroma
- 30 g frissen facsart citromlé
- fél kezeletlen citrom reszelt héja
A krémhez:
- 200 g köles
- 550 g cukormentes mandula ital (Joya)
- 150 g nagyon sűrű kókuszkrém (Aldi konzerves Asia)
- 16 g Eden Premium eritvia MAX
- 1 evőkanál vanília aroma
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 30 g frissen facsart citromlé
- 8 g Eden Premium agar-agar
A tetejére:
- 100 g cukormentes kókuszjoghurt (Aldi Natur Ativ)
ELKÉSZÍTÉS:
A piskótához keverjük össze a hozzávalókat (először nemük szerint, majd egybe) és kanalazzuk a vékonyan olajjal kikent sütőformába (én 20 cm átmérőjűt használtam). Előmelegített 180 fokos sütőben süssük készre 45 perc alatt (tűpróba). Rácson hagyjuk kihűlni, majd a megemelkedett részeit vágjuk le, hogy teljesen vízszintes legyen a teteje (nekem 55 g lett). A nyesedéket késes aprítóban dolgozzuk morzsásra és ha szeretnénk száraz serpenyőben pirítsuk meg (én most nem tettem, de ki van próbálva, mindkét verzió szuper). A piskótát szeljük 2 egyforma lapra. A töltelékhez forró víz alatt öblítsük át a kölest alaposan és 100 g mandula italon és az agar-agaron kívül keverjük össze a többi hozzávalóval (tehát 450 g mandula ital megy bele). Résnyire nyitott fedő alatt, alacsony lángon főzzük puhára. Mérjünk ki belőle 100 g-ot (ebből lesznek a gombócok). Az agar-agart keverjük össze a meghagyott 100 g mandula itallal, öntsük a köleshez és folyamatosan keverve forraljuk össze pár percre. Hagyjuk hűlni egy picit. Közben tegyük az alsó lapot a formánkba (lecsatolható oldalú, vagy kivehető aljú legyen), kanalazzuk rá a kölest, tegyük rá a felső lapot és hagyjuk kihűlni (ne tegyük hűtőbe, mert a piskóta megkeményedik). Amikor ez megtörtént vegyük ki a formából és kanalazzuk rá a joghurtot. Én nem édesítettem, mert a süti elég édes lett, de ízlés szerint megtehetitek és a mennyiséget is lehet növelni. A kimért 100 g kölesből formázzunk 10 vagy 12 darab egyforma golyót, hempergessük meg a sütimorzsában. A maradék morzsát szórjuk ízlésesen a joghurtra, majd díszítsük fel a golyókkal. Vágjuk 12 darab egyforma szeletre.
A tápértékek az adott alapanyagból, a receptben leírt mennyiségű hozzávalókból lettek kiszámolva. Mivel minden alapanyagnak eltérő lehet a pontos tápértéke, ezért az általunk közzétett adatok tájékoztató jellegűek.
Az árak az Eden Premium webáruházában feltüntetett összegekből kerülnek kalkulációra, melyek a recept megjelenésének időpontjában érvényesek. Az egyéb hozzávalókhoz az adott időpont átlagárai kerülnek kalkulációra, ezért a feltüntetett összegek csak iránymutató jellegűek, felelősséget értük nem vállalunk és minden esetben magyar forintban értendőek.
@edenpremium_hu Vegán túrógombóc torta 😊 folytatás a part 2-ben #edenpremium #glutenfree #dairyfree #veganfood #plantpased #vegancake ♬ FEEL THE GROOVE - Queens Road, Fabian Graetz