Oly régóta vágyom már az ökörszem sütit elkészíteni, hogy el sem tudom mondani. Ami túrós, az bármikor, bárhol jöhet, hát még így ebbe a finom tésztába foglalva. Kicsit megcsavartam a sztorit, mert a túróba kókuszjoghurtot kevertem, hogy még savanykásabb legyen és hát komolyan, szuperül kiemelte az ízét. Valamint egy kombinált tésztát (kétféle lisztkeveréket tartalmaz) álmodtam meg hozzá, amit pont így képzeltem el. Többször is említettem már, hogy ezek a finomságok nem lesznek teljesen olyanok, mint a hagyományosak, de mindent megteszek, hogy megközelítsék a régi ízeket.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 100 g Bake-Free szénhidrátcsökkentett arany kenyér lisztkeverék
- 150 g Bake-Free piskóta-muffin lisztkeverék + 25 g a nyújtáshoz
- 60 g négyszeres édesítő
- 1 g kókuszvirág cukor
- fél csomag porélesztő (3,5 g)
- 70 g szobahőmérsékletű, cukormentes kókuszjoghurt (Aldi Natur Aktiv)
- 260 g langyos víz
A töltelékhez:
- 1 adag édes túró
- pár csepp citromlé
- 50 g cukormentes kókuszjoghurt (Aldi Natur Aktiv)
A tetejére:
- 10 g cukormentes mandula ital (Joya)
Elkészítés:
A tésztához keverjük össze a hozzávalókat (először nemük szerint, majd egybe) és lefedve, meleg helyen kelesszük meg 30 perc alatt. A töltelékhez készítsük el az édes túrót amikor kihűlt keverjük hozzá a kókuszjoghurtot és pár csepp frissen facsart citromlevet ízlés szerint. Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk körülbelül 1 cm vastagra a tésztát és szaggassuk 9 darab egyforma részre (én 10 cm átmérőjű formát használtam). Tegyük szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire, takarjuk le és kelesszük tovább meleg helyen még 15 percig. Pohár aljával nyomjunk mélyedést beléjük, kanalazzuk rájuk a tölteléket és ecsettel kenjük le a mandula itallal a széleiket. Előmelegített, 180 fokos sütőben süssük készre 40 perc alatt, alsó-felső sütéssel.