Szállítás 17.000 Ft felett ingyenes!

Láttad már legújabb termékeinket? Kattints ide.

Diétás tévhitek

Diétás tévhitek

Szeretnék néhány tévhitet és téves elképzelést tisztázni a szénhidrátok és a diétás ételek, fogyókúra fogalmával kapcsolatban. Ismerem testközelből mindegyik állítást, a diéták majdnem összes, létező formáját kipróbáltam már. Koplaltam, káposztaleves kúráztam, szétválasztóztam, stb. Természetesen mindegyik diéta után visszaszedtem, amit lefogytam, így mindig jójó effektusba kerültem. Alapból a fogyókúra szóban benne van, hogy ez egy időszakos állapot, időszakos megvonásokkal, de arra kellet rájönnöm, hogy sokkal egyszerűbb, célravezetőbb és hosszútávon tartható, hatékony, ha életvitelszerűen egy rendszert követünk. Én is faltam a hamburgert, a tocsogó olajban sült krumplit, az egészségtelen ételeket, voltak kajarohamaim, kajakómáim, túlettem magam, kiéheztettem magam, szóval tudom miről beszélek. Nyilván én az allergiám és az állapotom miatt rá voltam kényszerítve az életmódváltásra, de ha visszamehetnék az időben a mostani tudásommal, akkor ugyanígy felvenném ezt az életformát, amit most folytatok. Mert bevált és soha nem éreztem még magam olyan jól, egészségesen és kiegyensúlyozottan, mint most. Igen, nehéz, de mi a könnyű? Meg hát, ami könnyű, az általában nem tartós. Azért írom ezt le Nektek, mert én a saját káromon tanultam meg és kincset ért volna, ha valaki ezeket akkor elmondja nekem, sok szenvedéstől kíméltem volna meg magam.

A szénhidrát nemcsak a lisztben, a kenyérben, a cukorban és a köretfélékben lakozik. Mindenhol ott van, minden emberi fogyasztásra alkalmas feldolgozatlan ételben. Még a salátákban is, elhanyagolható mennyiségben ugyan, de van szénhidrát. Szénhidrát nélkül nem létezik étel, az az egyik fő alkotóeleme. Tehát, ha Te eszel - amit erősen gyanítok -, akkor eszel szénhidrátot is, nem tudod kikerülni. Ez egy nagyon hosszú téma, de rövid leszek és a lényegre térek. A hüvelyesek is tartalmaznak szénhidrátot, méghozzá nem is annyira keveset, nem lehet őket az alacsony szénhidráttartalmú ételekhez sorolni, de azért a magas szénhidráttartalmú ételekhez sem. A lisztekhez és a köretféleségekhez hasonlóan egy picit kevesebbet tartalmaz. 100 g száraz feketebab (tehát főzés előtti állapot) átlagosan 63 g szénhidrátot, 100 g száraz hántolt köles (tehát főzés előtti állapot) átlagosan 72 g szénhidrátot tartalmaz. Látjátok ez nem akkora különbség, de azért mégis alacsonyabb, de nem számottevően.  Szóval, dehogy is nem eszel szénhidrátot, ha hüvelyest eszel. De ez miért nem baj? Azért, mert az összetett szénhidrátok fogyasztása kifejezetten jó hatással lehet a szervezetre. Azért, mert magas rost-, és fehérjetartalmuk révén stabilan tarthatják a vércukorszintedet, így elkerülheted a falási rohamokat és a túlevést, hamarabb jól laksz tőlük.

Zöldségek és hüvelyesek
  • hüvelyesek, például feketebab, csicseriborsó, vöröslencse
  • álgabonák közül a barnarizs, a köles, a hajdina, a teff, a quinoa, a cirok
  • zöldségek, minden zöldség

 

Ezeket és a belőlük készült liszteket nyugodt szívvel fogyaszthatod, ezekkel csak jót teszel magadnak.

  • kukoricaliszt
  • kukoricakeményítő
  • burgonyapehely
  • burgonyakeményítő
  • fehér rizs
  • fehér rizsliszt

Mivel ezeknek az élelmiszereknek nem magas sem a fehérje, sem a rosttartalmuk, fogyasztásuk nem tudja stabilan tartani a vércukorszintet, ezért többet fogsz enni belőle és hamarabb és jobban megéhezel.

Kvázi a hüvelyeseket és az összetett szénhidráttartalmú álgabonákat nyugodt szívvel fogyaszthatod, de tudd, hogy van bennük szénhidrát, de ez a szénhidrát a jó szénhidrát. Azért ezekből sem lehet mértéktelen mennyiségeket fogyasztani.

Puffasztott rizs

Igen, ez is egy jó téma. Tudnod kell, hogy a pufirizs/abonett és a hozzá hasonló ételek legalább annyi szénhidrátot tartalmaznak, mint bármilyen kenyér, általában még többet is. Ráadásul egyszerű szénhidrát, nincs (vagy elhanyagolható mennyiségű) rost-, és fehérjetartalmuk, ezáltal hamar éhes leszel tőle, ráadásul mivel könnyebb, mint a kenyér, annyit nem tudsz megenni belőle, hogy jól is lakjál tőle és ne legyél farkaséhes egy óra múlva. Nem jársz jobban vele, mint egy-két szelet szuper, összetett szénhidrátokból álló gluténmentes kenyérrel (például ezzel a finomsággal itt, vagy ezzel itt, vagy ezzel itt) sőt, hátrányba kerülsz.

Értem én, értem, én is így csináltam régen. De gondolj csak bele, ha mondjuk hatkor eszel utoljára, de éjfélkor fekszel le, ráadásul korgó gyomorral, mert, ha nem összetett szénhidrátot ettél vacsorára, akkor már 7-8 körül majd kidülled a szemed az éhségtől és ettől ideges is leszel, ami stresszhormonok kibocsájtásával jár (kell ez éjszakára is?). De még, ha összetett szénhidrátot is eszel hatkor, 9-10 órára szintén éhes leszel. Ez nem túl jó. A legjobb, ha összetett szénhidrátokból többször eszel egy nap keveset és eszel hat után is, így stabilan tarthatod a vércukorszintedet.

Ennek is megvan az oka, ugyanis, ha egy nap 110 g szénhidrát alatt tartod a fogyasztásod, akkor a szervezeted átkapcsol ketózisba, ami azt jelenti, hogy a szervezeted zsírból fogja ellátni magát energiával, de csak abban az esetben, ha megfelelő mennyiségűt és minőségűt viszel be belőle. Ennek komoly makrói vannak, nem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik, szakértő segítsége nélkül bele se vágj, és akkor is csak kúraszerűen. Ha Te minimális szénhidrát fogyasztás esetén nem fogysz, az azt jelenti, hogy az energiát, amit nem adsz meg szénhidráttal, nem kompenzáltál semmi mással, így a szervezeted visszatartó üzemmódba kapcsol (komoly stresszhelyzetbe kerül), ezért stagnálsz. A tartós súlyvesztés legjobb módja a sokszor keveset, rendszeresen elv, de jóval többet napi 110 g szénhidrátnál.

Gyümölcslé

Igen, ez nagyon becsapós, hisz első hallásra szupernek tűnik. Az első, amit megemlítenék, hogy nagyon ritka az a gyümölcslé a mostani piacon, ami nem tartalmaz hozzáadott cukrot. Szinte kutatni kell, hogy megfelelőt találj. Az általános gyümölcslevekben akár több cukor is lehet, min egy kólában, így ezekkel nem jársz jobban, nem diétásabbak, mint egy üdítő. A másik dolog az az, hogy ha találsz is olyan gyümölcslevet, ami tényleg nem tartalmaz hozzáadott cukrot, nem mindegy hogy mikor és hogyan fogyasztod. Mivel nem tartalmaz rostot és fehérjét is csak alig, meg azért is, mert gyümölcs, gyors felszívódású szénhidrátnak számít, de a jó fajtából. Fogyasztása jót tesz a szervezetednek, de a legjobb hatást 10:00-17:00-ig tudjuk vele elérni, mert a szervezetünk ebben az időszakban tolerálja legjobban a gyors felszívódású szénhidrátokat. A harmadik dolog, amit megemlítenék az pedig az, hogy mivel a gyümölcslének is van szénhidráttartalma, ezért nem/sem helyettesíti a tiszta vizet. A gyümölcslét ne számoljuk bele a napi folyadékmennyiségbe, mert habár folyékony, de a szervezet megemészti, dolgozik vele, ugyanolyan ételnek számít, mint egy alma és hozzáadódik a napi szénhidrátmennyiségedhez. Ezért ékezésekhez kötve fogyasszuk és minden esetben egészítsük ki valamilyen zöld leveles salátával. Ez segíthet a vércukorszintedet stabilan tartani.

Nem, egyáltalán nem. Attól, hogy a termék zsírtartalmát, vagy akármilyen tartalmát csökkentették, attól még nem ehetsz meg négyszer annyit belőle. Ámbár megteheted, a Te döntésed, de ezzel a módszerrel nem fogod elősegítni a súlyod fenntartását, sem a súlyvesztést. Salátából, leveles zöldekből megehetsz négyszer annyit, az kiválóan szolgálja az egészségedet és a súlyodat sem befolyásolja. A többször keveset elv lehet a leghatékonyabb módszer, mind az egészséged, mind a súlyod szempontjából.

Már bizonyították az ellenkezőjét, de azért belemegyünk a témába egy kicsit. Az elmélet lényege az, hogy vannak olyan ételek, melyeknek a megemésztése több kalóriát igényel, mint amekkorát biztosít, így fogyasztásával kalóriadeficitbe kerülünk. Nos, az ételekben nem lakik semmiféle tündér keresztanya, aki a varázspálcájával rásegítene az emésztésed kalóriaigényére, különben nem lennének súlyproblémás emberek a világon. Ha eszel, energiát viszel be, elsősorban azért, hogy ellásd az életben maradáshoz szükséges funkcióidat, másodsorban azért, hogy egyáltalán mozogni tudj. Egyik étel megemésztésével sem fogsz kalóriadeficitbe kerülni, csak mert feldolgozza a szervezeted, még a szárzellerből (ez állítólag a legnegatívabb kalóriájú étel) sem, marad belőle energia. A szárzeller nagyon egészséges, fogyasztását kifejezetten ajánlom, de ekkora csodásra sajnos ő sem képes, sok más ámulatba ejtő dologra viszont igen. Pedig jól hangzik és elég kecsegtető ez az elmélet, de térjünk inkább vissza a valósághoz.

Zeller

Az egy dolog, hogy ezt most átrágtuk, de felmerülhet benned a kérdés, hogy akkor most hogyan tovább. Nos, bízom benne, hogy minden tévhitet eloszlattam a diéták világával kapcsolatban és készen állsz a következő meglepetésemre. :)

 

Megjegyzés írása

Kérjük vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket megjelenés előtt jóvá kell hagyjuk