Szállítás 17.000 Ft felett ingyenes!

Láttad már legújabb termékeinket? Kattints ide.

Eszterházy torta

Eszterházy torta

Számomra ez a torta az ászok ásza. Emlékszem, a legfinomabbat a Nagyi KILENCVENEDIK! szülinapján ettem és nagyon szégyelltem magam utána, mert egyből két szelettel is bevágtam, annyira ízlett. Ráadásul az volt az utolsó Eszterházy tortám, mert utána lettem allergiás. És gondoljátok el milyen érzés volt, amikor havi rendszerességgel elmentem a cukrászda előtt ahonnan rendeltük az ominózus életem legfinomabb tortáját (kicsit sem túlzok) és minden alkalommal szinte éreztem a számban az ízét, de nem ehettem.
Amikor már kicsit gyakorlott lettem a mentesezésben, elkezdtem gondolkodni a kivitelezésnek hogyanján, de mindig akadályba ütköztem.
Ezután, ahogy szokott, megszállt az ihlet és megszületett a tökéletes mentes vajkém recept. Gondolhatjátok, hogy ez volt az első torta, amit elkészítettem vele, de azt is sejthetitek, hogy most már tortarecept özönnel foglak elárasztani benneteket. Remélem nem bánjátok nagyon J.
Sajnos a tetejéről elmaradt a jellegzetes Eszterházy minta, mert éppen nem kaptam mentes fehércsokit és nem is tudtam addig várni vele, míg beszerzem. De így is csodás lett szerintem. És végre újra élvezhetem kedvenc tortám minden részletét.

Hozzávalók:

A tésztához:

A vajkrémhez:

  • 200 g kókuszkrém
  • 300 g víz
  • 100 g négyszeres édesítő
  • 150 g barna rizsliszt
  • 1-1 teáskanál rum-, és vanília aroma
  • 1 kezeletlen citrom héja
  • 250 g növényi margarin
  • 150 g darált dió (érdemes előtte sütőben szárazon megpirítani picit)

A díszítő krémhez:

  • 50 g Eden Premium blansírozott mandula
  • 20 g négyszeres édesítő
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • pár csepp citromlé
  • 20 g meleg víz
  • 2 g Eden Premium konjac liszt

Az egyéb díszítéshez:

  • 50 g darált dió
  • 10 g mindenmentes étcsokoládé
  • 2 g kókuszolaj

Elkészítés:

Tészta:

Keverjük össze a hozzávalókat és hagyjuk állni 10 percig. Osszuk pontosan 3 részre. Szilikonos sütőpapíron nedves kézzel és kanállal, vagy, ha elbírja a tészta akkor nyújtófával nyújtsuk mindegyiket 20 cm átmérőjű vékony lapra, szurkáljuk meg villával és 180 fokra előmelegített sütőben a sütőpapírral együtt süssük készre egyenként (ha több fér a tepsibe, akkor gyorsabb, nekem nem fért) 10-10 perc alatt őket alsó-felső sütéssel (sütőfüggő). Mindegyik lapot vágjuk félbe és kisülten is szurkáljuk meg villával őket.

Krém:

Keverjük össze a vizet, a kókuszkrémet, az aromákat az édesítőt, barna rizslisztet és folyamatos kevergetés mellett főzzük sűrűre (legalább egyet-kettőt rottyanjon). Hagyjuk teljesen kihűlni (közben sűrűn kevergessük). Gépi habverővel dolgozzuk el a kockákra vágott, szobahőmérsékletű margarint, majd folyamatosan keverve adagonként adjuk hozzá a pudingot és keverjük el jól. Szedjünk ki egy tálba 200 g-ot és tegyük félre a díszítéshez, majd keverjük hozzá a citromhéjat és a diót is.

Díszítő krém:

Késes aprítóval dolgozzuk krémesre a hozzávalókat és töltsük habzsákba.

Összeállítás:

Rétegezzük egymásra felváltva a lapokat a krémmel. A tetejét és az oldalait kenjük be egyenletesen a félretett dió nélküli krémmel. A csokoládét vízgőz felett olvasszuk össze a kókuszolajjal és csigavonalban csorgassuk a torta tetejére.  Hurkapálcával dolgozzuk össze nagyjából a krémmel, hogy szép mintát kapjunk. A darált diót óvatosan nyomkodjuk végig a torta oldalán. Habzsákból díszítsük fel a szélét ízlés szerint. Pihentessük hűvös helyen legalább 2 órát, majd vágjuk 12 darab egyforma szeletre.

 Eszterházy torta

1 szelet Eszterházy torta átlagos tápértéke:
418 kcal, 29 g zsír, 51 g szénhidrát amelyből poliolok 19,5 g, 4,2 g rost, 8,1 g fehérje

1 szelet Eszterházy torta átlagos felszívódó szénhidráttartalma: 31,5 g

Nehézségi fok (1-5): 4

Elkészítési idő: 1,5 óra+ a pihentetés

Kalkuláció: Az egész torta   ̴3.379.- Ft-ba kerül, 1 szelet (ha 12 darab egyforma szeletre vágjuk)   ̴281.- Ft.

A tápértékek az adott alapanyagból, a receptben leírt mennyiségű hozzávalókból lettek kiszámolva. Mivel minden alapanyagnak eltérő lehet a pontos tápértéke, ezért az általunk közzétett adatok tájékoztató jellegűek.

Az árak az Eden Premium webáruházában feltüntetett összegekből kerülnek kalkulációra, melyek  a recept megjelenésének időpontjában érvényesek. Az egyéb hozzávalókhoz az adott időpont átlagárai kerülnek kalkulációra, ezért a feltüntetett összegek csak iránymutató jellegűek, felelősséget értük nem vállalunk és minden esetben magyar forintban értendőek.

Jó étvágyat kívánok!

Megjegyzés írása

Kérjük vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket megjelenés előtt jóvá kell hagyjuk