Szállítás 14.000 Ft felett ingyenes!

Láttad már legújabb termékeinket? Kattints ide.

Gy.i.k. a diétámról

Gy.i.k. a diétámról

Eleinte azt hittem összeomlok. Elvesztem a sok korlátozás, szabály közt. Azt sem tudtam hol áll a fejem.  Azután szép lassan kezdtek kitisztulni a részletek. 

Hogy bírod ki, hogy nem eszel ebből-abból az ételből?

 Azért bírom ki, mert ezek az ételek hatalmas fájdalmakat okoztak nekem. Ezt a megpróbáltatást én éltem át és nem várom el senkitől, hogy megértse (főleg azt, hogy átélje). Feltételezem, hogy az elmém ezen ételekhez hozzákapcsolja az átélt fájdalmaimat, tehát egy tejszínhabos kávéról nem az jut eszembe, hogy milyen finom lehet, hanem az, hogy mennyire fájt. Így abszolút nem okoz nehézséget nem elfogyasztani. Őszintén hálás vagyok a fájdalomért, mert különben sokkal-sokkal nehezebben tudnék lemondani a finomságokról (vagy pedig egyáltalán nem). Azt gondolom, hogy igen, a fájdalom lehet hasznos is, mivel, ha tűzbe tett kézzel nem éreznénk, akkor nem vennénk el onnan azonnal és elég rendesen megégne.

Tej

Nyaraláson hogyan étkezel?

Úgy, ahogyan a hétköznapokon is. Apartmanban szoktunk szállást foglalni, ahol minden szükséges konyhafelszerelés adott. A főételeket otthon előre megfőzöm és lefagyasztva szállítjuk, így ebédre csak a köretekről kell gondoskodnom (amiket szintén viszünk magunkkal). Gyakran sütök ilyenkor a fasírtkeverékekből is különböző finomságokat, mert pik-pakk megvannak. Reggelire és vacsorára Bake-Free zsemléket sütök és azt is lefagyasztva szállítjuk. Zöldséget, gyümölcsöt helyben vesszük frissen. Tízóraira, uzsonnára szintén Bake-Free lángostfánkotpalacsintát, tortillát, melegszendvicseket szoktam sütni, vagy gyümölcsöt eszek olajos magvakkal, vagy mini Bake-Free zsemléket friss zöldségekkel, néha köles pudingot is készítek. Mindent meg lehet oldani.

ebéd

Ha étterembe mész mit eszel?

Általában nem járok étterembe. Ennek több oka is van:

  • a legfontosabb, hogy senkitől nem várom el, hogy ennyi mindenre odafigyeljen, nem hozok senkit ilyen helyzetbe
  • túl sok tiltólistás ételt kellene felsorolnom (30 fölötti számról „beszélek”), nem ér ennyit az egész
  • ha fel is sorolnám, egy hagyományos étterem sem vállalná
  • ha vállalná, sem bízok meg senkiben, aki nem ismeri ezt a speciális diétát
  • jobban szeretek vendéget látni, mint étterembe menni (ez már az allergiám előtt is így volt)

Természetesen azért fontosabb eseményeken voltak próbálkozások, de sohasem vállalták, amit meg is értek, mert nagy felelősség, és a hagyományos éttermek nincsenek erre a speciális, nagyon egyedi diétára felkészülve, felszerelve. Ezt teljesen megértem és nem is áll szándékomban ezért felelősségre vonni őket.  Nos, nyilván az esküvőkön, fontos rendezvényeken részt veszek, de úgy, hogy ételhordóban viszem a kis menümet, amit én készítettem el. Ezt szerencsére meg szokták engedni. Ráadásul nagyobb adagot szoktam vinni, mert a többiek szereik megkóstolni (mindenki kíváncsi rá, hogy mit eszek) én pedig büszkén mesélni, hogy hogyan készül. Érdekes, hogy általában azt hiszik, hogy füvet eszek levegővel bruhahaha. Egy hagyományosan étkező ember el sem tudja képzelni mennyi finomságot lehet készíteni mentesen is.

Egy picit sem szoktál csalni?

Miért csalnék? Az fájna. Ez nem egy fogyókúra. Egy falat több évnyi diétámat teszi tönkre. A glutén például körülbelül fél év alatt ürül ki a szervezetből. Mára már majdnem minden kedvencemnek kreáltam mentes alternatívát, így már nem kell sok mindenről lemondanom. Sőt!!

Hogy éled meg lelkileg, hogy ennyit időt és energiát kíván tőled az étrended?

Egész jól. Eleinte azt hittem összeomlok. Elvesztem a sok korlátozás, szabály közt. Azt sem tudtam hol áll a fejem.  Azután szép lassan kezdtek kitisztulni a részletek. Rengeteget olvastam, informálódtam. Amint egyre rutinosabb lettem, annál gyorsabban és egyszerűbben ment a dolog. A titkom az előre tervezés. Minden hétvégén leülök és összeírom a következő heti étrendemet. Általában 2 ebédre valót főzök, így egy héten 3-4 féle ételt kell elkészítenem. Rájöttem, hogy, ha egyszerre főzök le mindent, akkor sokkal gyorsabb és gazdaságosabb. Beteszem a mélyhűtőbe és hétköznap csak a köretekről kell gondoskodnom. Hétvégén sütöm meg a reggelire és vacsorára való Bake-Free zsemléimet és azok is mennek a mélyhűtőbe. Ezeket variálni szoktam. Van, hogy kiflit, császárzsemlét, pogácsákat készítek különböző fűszerezésekkel. Uzsonnára, tízóraira általában frissen készítek különböző finomságokat. Amióta a Bake-Free lisztkeverékeket használom, sokkal gyorsabban elkészülök. Ráadásul velük a régi kedvenceimet is az asztalra tudom varázsolni. Azért néha vannak nehezebb napok is. Amikor tényleg jól esne inkább rendelni valamit. Van, hogy nagyon fáradt vagyok, vagy csak éppen piszkosul LUSTA. Olyankor kinyafogom magam, nyújtózok egyet, bekapcsolom a kedvenc zenémet (most éppen Queen) maximum hangerőn és nekiállok. Ettől általában annyira felpörgök, hogy nemcsak megfőzök, hanem belekezdek olyan takarításba, vagy rendrakásba, amibe normál esetben este 10-11-kor már hozzá sem látnék. Így szoktam átesni a holtpotjaimon.

Hogy éled meg lelkileg, hogy ennyit időt és energiát kíván tőled az étrended?

Külön főzöl a családodnak?

Igen is, nem is. Általában ebédre egyfélét főzök. Szerencsére mindenkinek ízlik a mentes étel (vagy csak ügyes vagyok?). SOSEM tiltottam el senkit semmitől (inkább csak terelgettem a jobb felé), ezért vannak otthon hagyományos ételek is (kenyér, keksz, csoki, felvágottak, …), tehát úgy néz ki a hűtőm, mint minden háztartásban. Ha kell, akkor főzök is kétfélét (természetesen mindent külön kezelve), nem okoz problémát. Vagy éppen bemegyek a pizzériába és vásárolok egy pizzát, magamnak pedig készítek. Amikor vendégségbe megyek, vagy hozzám jönnek csinálok hagyományos süteményt is. Eddig még senki nem panaszkodott a főztjeimre (vagy csak nem mertek).

„A zene az kell, mert körülölel és nem veszünk majd el.
Ha van elég szív az sokat segít, már úgysem adjuk fel.
mert mindenki erős és életre való,
Ami fontos az, hogy úgy legyen,
az, hogy mindenki más milyen,
a zene is csak ettől igaz, s a dal csak így lesz szép!”

Megjegyzés írása

Kérjük vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket megjelenés előtt jóvá kell hagyjuk