Szállítás 14.000 Ft felett ingyenes!

Láttad már legújabb termékeinket? Kattints ide.

Gyümölcskenyér eredete

Gyümölcskenyér eredete

A gyümölcskenyér eredete az ókori Rómából származik. A korai receptekben gránátalma-magot, fenyőmagot és mazsolát kevertek az árpapépbe, amiből annak idején készült ez a sütemény.

Ezt a desszertet 1329-ben említették először, mint Henrik püspök karácsonyi ajándékát. Akkoriban még szegényes ételnek számított, és az adventi böjt idejére kelt tésztából készítették. Vallási okok miatt azonban nem engedték, hogy vajat vagy tejet fogyasszanak a böjt idején, ezért leginkább vízből, zabból és repceolajból sütöttek süteményeket. 

A gyümölcskenyér egyik változata; a Christstollen nevét onnan kapta, hogy formájában és kinézetében a bepólyált Kis Jézusra emlékeztet. Ez a desszert Németország egyik legrégebbi édessége, amit hagyományosan karácsony közeledtével készítenek el.

 

Gyümölcskenyér

 

A hagyomány szerint egy szászországbeli udvari péktől eredeztethető az ötlet, aki a szegényes kalácsot akarta feldobni valamivel karácsonyra. A választása különböző ínyencségekre esett, mint például az aszalt gyümölcsök. Így született meg a böjti kalácsból a ma már jól ismert ünnepi gyümölcskenyér.

Gyümölcskenyér változatai:

A pontos recept országonként eltérő lehet, a hagyományok valamint a rendelkezésre álló alapanyagok miatt. Itthon a németektől átvett Stollent készítjük el karácsonykor a legtöbbször, amibe a mazsola mellett kandírozott gyümölcsöket is tehetünk. 

Na, de lássuk, hogy a különböző országokban, hogyan is készítik el a gyümölcskenyeret.

Egyesült Királyság

Itt a gyümölcskenyérnek számtalan fajtája van, az egészen egyszerűtől a friss gyümölcsöktől és egyéb hozzávalóktól igazán gazdagig. Hagyományosan ezt a süteményt marcipánnal, majd fehér szaténnal vonják be. Általában kerek sütőformában sütik, és gyakran előfordul, hogy nem csak karácsonyra készítik el, hanem esküvőkre is. Dekorációként különböző alapanyagokat használnak fel, mint például magyallevél, valódi vagy mű bogyó, illetve marcipán figurák.

Írország

Írországban barmbrack néven ismerik és jóval korábban fogyasztják; már a Halloweeni időszakban megtalálható az étkezőasztalokon. Az elkészítés során különböző tárgyakat, - mint például pénzérméket vagy gyűrűket -  rejtenek el a tésztában, amely a babona szerint gazdagságot hoz megtalálójának. 

Új-Zéland

Új-Zélandra a korai telepesek hozták be Nagy-Britanniából. Korai formáját még szövetben főzték, általában a hajók fedélzetén, amit a hajó utasainak szolgálták fel csemegeként. Az 1960-as évekig jellemzően házi készítésűek voltak, azonban azóta széles körben elérhetővé váltak a kereskedelemben is, többféle stílusban. Az íz fokozására a házi készítésű gyümölcskenyerekbe előszeretettel használnak brandyt vagy sherryt. Az új-zélandiak is gyakran fogyasztják esküvőkön, mint a britek. 

Kanada

A kanadai gyümölcskenyér stílusában nagyon hasonlít a brit változathoz, Kanadában azonban leginkább csak a karácsonyi szezonban fogyasztják és egy tipikus karácsonyi süteményként ismerik. Jellemzően nem díszítik ezeket a süteményeket semmiféle bevonattal, azonban gazdagon használnak különböző gyümölcsöket és aszalványokat a tésztában. Gyakran adják ajándékba üzleti partnereknek, közeli barátoknak és családtagoknak a karácsonyi időszakban.

USA

A tipikus amerikai gyümölcskenyerek gazdagok a diófélékben és a gyümölcsökben. A hagyományos receptekben likőrt vagy brandyt használnak, hogy még intenzívebb ízt kapjanak, azonban a legtöbb amerikai tömeggyártású gyümölcskenyérben nem használnak semmilyen alkoholt. Az 1900-as években már lehetett katalógusból rendelni a különböző pékségekből gyümölcskenyeret, amit házhoz is szállítottak a megrendelőnek. 

 

Rengeteg változat létezik a nagyvilában, ezért úgy gondoltunk mentesen is elhozzuk nektek a receptet. És az ünnep közeledtével egy különleges limitált kiadású meglepetéssel készültünk, hogy Ti is elkészíthessétek ezt a szuper gyümölcskenyeret ráadásul mentesen. A linkre kattintva beszerezhetitek a Piskóta-muffin lisztkeverék limitált gyümölcskenyér kiadását, amiben egy kis aszalvány keveréket csomagoltunk a lisztkeverékünkhöz.

 

Gyümölcskenyér csomag

 

Megjegyzés írása

Kérjük vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket megjelenés előtt jóvá kell hagyjuk