Házi túrós csusza baconnel

Házi túrós csusza baconnel

Klasszikus túrós csusza nincs pörc nélkül, ezt mindenki tudja, kivétel az édestúrós tészta, nyami (na, de már nem vagyunk gyerekek). A new age már baconnel készíti szalonna helyett, a növényi alapú-gluténmentes new age pedig répával, goji bogyóval, vagy borsófehérje granulátummal. Most egyszerre elkészítettem és összehasonlítottam őket, így mindegyikről el tudom mesélni, hogy miben a legjobb, ti pedig ki tudjátok előre választani, hogy melyik lesz a befutó nálatok.
-A répás verziót azoknak ajánlom, akik nem ragaszkodnak a roppanós állaghoz és szeretik az édeskés ízvilágot, ugyanis puhább marad és eredendőjééből kifolyólag édes is, nem hazuttolja meg önmagát. Azoknak is ajánlom, akik nem szeretik a szalonnát, sem a bacont, de gusztusosnak találják, hogy ezt a szuper tésztát díszíti egy jó kis szaftos, paprikás finomság. Például a gyerekek imádják (meg én is nagyon).
-A gojis verziót azoknak ajánlom, akik kifejezetten szeretik a roppanós állagot és szeretik az ízt is, mert ez hasonlít legjobban az eredetire e két tényezőt szem előtt tartva. Kinézetre viszont nem annyira passzol, de nagyon finom, nagyon roppanós, nagyon ott van.
-A borsófehérjés verziót pedig azoknak ajánlom, akik kifejezetten csak a látványra mennek, ez hasonlít a legjobban az eredetire, szinte megtévesztésig, viszont nem olyan roppanós és az íze sem pont ugyanolyan, de hasonló azért.
Magát a növényi alapú-gluténmentes túróscsuszát pedig mindenkinek és bárkinek a világon, mert annyira finom, annyira hozza az érzést, hogy alig lehet abbahagyni. Most komolyan, hát házi tésztával  …. Mama csinálta mindig így, csakis jó lehet!
Kíváncsi vagyok melyik lett a kedvencetek, írjátok meg kommentben!
U.i.: ne tévesszen meg senkit az adag, laktatós étek!

HOZZÁVALÓK 6 ADAGHOZ:

A tésztához:

A túróhoz:

  • 100 g köles
  • 300 g cukormentes mandula ital +100 g
  • Eden Premium Himalája só
  • frissen facsart citromlé (ne sajnáljuk)

A répabaconhöz:

  • 1 közepes sárgarépa (80 g)
  • bükkfán füstölt fűszerpaprika
  • Eden Premium Himalája só
  • 2 evőkanál Eden Premium kókuszolaj a sütéshez (16 g)

A gojibaconhöz:

  • 30 g Eden Premium goji bogyó
  • bükkfán füstölt fűszerpaprika
  • Eden Premium Himalája só
  • 2 evőkanál Eden Premium kókuszolaj a sütéshez (16 g)

A borsófehérje baconhöz:

 

ELKÉSZÍTÉS:

A tésztához keverjük össze a hozzávalókat, majd száraz felületen nyújtsuk papírvékonyra. Ez nehéz feladat lesz, gyűrjük fel az ingujjat, a tészta elég masszív, de mivel nagy adagot készítünk, kell is, hogy ne főjön szét. Ha kisebb adagot készítünk lehet lágyabbra is keverni a tésztát egy picit több vízzel. Vágjunk belőle kockákat majd egyszerre tegyük forrásban lévő vízbe és főzzük addig, amíg fel nem jönnek a víz tetejére (közben kevergessük meg néha). Alá lehet lisztezni, ha úgy könnyebb, én nem tettem, hogy kelljen számolgatni plusszban a szénhidrátokat. Amint elkészült szűrjük le és hideg folyóvízzel öblítsük át.

A túróhoz öblítsük át a kölest alaposan a kölest forró folyóvíz alatt, majd tegyük egy lábasba a 300 g mandula itallal és a sóval. Résnyire nyitott fedő alatt, alacsony fokozaton főzzük készre körülbelül 15 perc alatt, majd csorgassuk bele a citromlevet (közben kóstoljunk). Mielőtt összekeverjük a tésztával, keverjünk hozzá 100 g mandula italt, hogy krémesebb állagú legyen.

A répabaconhöz vágjuk apró kockákra a répát és sós vízben főzzük meg, majd szűrjük le. Forró kókuszolajban pirítsuk meg, majd vegyük le a tűzről és keverjük hozzá a sót és a füstölt paprikát.

A gojbaconhöz pirítsuk meg forró kókuszolajon a goji bogyót, majd vegyük le a tűzről és keverjük hozzá a sót és a füstölt paprikát.

A borsófehérje baconhöz áztassuk be sós, forró vízbe a granulátumot pár percre, majd csavarjuk ki belőle kézzel a nedvességet. Pirítsuk meg forró kókuszolajon (be fogja szívni, utána fog csak pirulni). Akkor jó, amikor már érződik az illata. Vegyük le a tűzről és keverjük hozzá a sót és a füstölt paprikát.

Keverjük össze a kifőtt tésztát a túróval, majd szórjuk meg a kedvenc baconünkkel és csorgassuk meg a sütésből maradt paprikás olajjal.

Házi túrós csusza baconnel 1
Házi túrós csusza baconnel 2

Házi túrós csusza baconnel 3
Házi túrós csusza baconnel táblázat
1 adag répabaconös házi túróscsusza átlagos tápértéke:
246 kcal, 5 g zsír, 42,3 g szénhidrát, 4,2 g rost, 6 g fehérje

1 adag gojibaconös házi túróscsusza átlagos tápértéke:
252 kcal, 5 g zsír, 42,3 g szénhidrát, 4,2 g rost, 7 g fehérje

1 adag borsófehérje baconös házi túróscsusza átlagos tápértéke:
252 kcal, 5 g zsír, 41,7 g szénhidrát, 4,3 g rost, 7,8 g fehérje

A tápértékek az adott alapanyagból, a receptben leírt mennyiségű hozzávalókból lettek kiszámolva. Mivel minden alapanyagnak eltérő lehet a pontos tápértéke, ezért az általunk közzétett adatok tájékoztató jellegűek.

Az árak az Eden Premium webáruházában feltüntetett összegekből kerülnek kalkulációra, melyek a recept megjelenésének időpontjában érvényesek. Az egyéb hozzávalókhoz az adott időpont átlagárai kerülnek kalkulációra, ezért a feltüntetett összegek csak iránymutató jellegűek, felelősséget értük nem vállalunk és minden esetben magyar forintban értendőek.
Érdekel hogyan kell elkészíteni? Nézd meg a videót:

Megjegyzés írása

Kérjük vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket megjelenés előtt jóvá kell hagyjuk

Ezt a webhelyet a reCAPTCHA rendszer védi, és a Google adatvédelmi szabályzata, valamint szolgáltatási feltételei vonatkoznak rá.


Ezek is érdekelhetnek Megnézem mind