Akkor most „elmondom”, hogy mi volt az eredeti tervem. Láttam egy videóban, hogy pukifóliával nyomkodják meg a nyers tésztát és darázsfészek szerű sütiket sütnek belőle. Rá is készültem, hogy na, majd én mennyire jól fogom csinálni, hogy fog mindenkinek tetszeni az ötlet. Kitaláltam, hogy kurkumával fogom színezni a kekszeket, kakaós csicserikrémmel pedig tölteni és majd szépen leszedem a tetejét, mint a pilótakeksznél, lassan élvezve az ízeket lemajszolom róla krémet, majd befalom a kekszeket. Végül is így történt, isteni finom lett, csak a darázsfészek nem olyan mutatós, mint gondoltam. Mérgemben ki is durrogtattam az összes a levegőt a fólián. Legközelebb inkább pecsételni fogom és oreonak nevezem.
Hozzávalók:
A kekszhez:
- 125 g Bake-Free linzer lisztkeverék
- 45 g négyszeres édesítő
- 30 g Eden Premium mandulaliszt
- 1 kezeletlen citrom héja
- 1 tasak burbon vanília aroma
- 90 g víz
A kakaós csicserikrémhez:
- 100 g Eden Premium csicseriborsó
- 100 g kókusztejszín
- 13 g kakaópor
- 70 g Eden Premium eritrit
- pár csepp citromlé
- csipet Eden Premium kurkuma (elhagyható)
- 1 teáskanál vanília aroma
- 50 g víz
- csipet szódabikarbóna
Elkészítés:
Főzzük meg fedél nélkül egy csipet szódabikarbónával az előző éjszaka beáztatott csicseri borsót. Amint kihűlt tegyük turmixgépbe. Keverjük össze a kókusztejszínt, a kakaóport, az eritritet, a vanília aromát, a vizet és melegítsük össze, amíg az eritrit fel nem olvad teljesen. Adjuk hozzá a csicseri borsóhoz, csepegtessünk bele pár csepp citromlevet ízlés szerint és dolgozzuk pépesre. Körülbelül, 4-4,5 dl krém lesz belőle. Én a felét használtam fel a kekszekhez, de érdemes ekkora adagot készíteni, mert nagyon gyorsan elfogy. A tészta hozzávalóit keverjük össze, nyújtsuk ki 1 cm vastagságúra és szaggassunk belőle köröket. Én 6,5 cm-es formát használtam és 10 darab lett. Tegyük őket szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire és pukifóliával, vagy sütipecséttel nyomkodjuk meg a tetejüket. Helyezzük előmelegített sütőbe és 190 fokon alsó-felső sütéssel süssük készre 15 perc alatt. Kenjünk meg 5 kekszet vastagon a csicseri krémmel és borítsuk be mindegyiket egy másik keksszel.
1 adag keksz (1 pár krémmel töltve) átlagos tápértéke:
268 kcal, 11 g zsír, 52,7 g szénhidrát amelyből poliolok 22,9 g, 6,9 g rost, 7,9 g fehérje
1 adag keksz (1 pár krémmel töltve) átlagos felszívódó szénhidráttartalma: 29,8 g
A tápértékek az adott alapanyagból, a receptben leírt mennyiségű hozzávalókból lettek kiszámolva. Mivel minden alapanyagnak eltérő lehet a pontos tápértéke, ezért az általunk közzétett adatok tájékoztató jellegűek.
Jó étvágyat kívánok!