Tipikusan azok közé a menzaételek közé tartozik, amit az egész osztály, iskola, mindenki szeretett. Az otthonit még jobban. Minél kisebb és minél több gombóc volt benne, annál finomabb lett. Ki ecetesen, ki tejfölösen, ki mindkettővel, ki magában, de tényleg mindenki szerette. FŐLEG ÉN! Nos, amikor kiderült, hogy a krumplival kötött szoros barátságomon lazítani kell, kicsit elszontyolodtam. Ezért készítettem el ebben a formában imádott levesemet.
Hozzávalók 4 adaghoz:
A leveshez:
- 4 darab répa (190,8 g tisztítva)
- 2 darab petrezselyem gyökér (78,8 g tisztítva)
- 1 fej vöröshagyma (47 g tisztítva)
- 3-4 gerezd fokhagyma (6,6 g tisztítva)
- 1 zeller (149,6 g tisztítva)
- 2-3 krumpli (392,6 g tisztítva)
- 2-3 teáskanál Himalája só ízlés szerint
- 2 teáskanálőrölt fekete bors ízlés szerint
- 2 evőkanál őrölt fűszerpaprika
A gombócokhoz:
- 90 g Bake-Free nokedli lisztkeverék
- 77 g víz
- 1 teáskanál Himalája só
Elkészítés:
Tisztítsuk meg és daraboljuk fel a zöldségeket. A krumpli kivételével tegyük fel őket főni bő vízzel és a fűszerekkel. Amikor félig megpuhultak tegyük bele a krumplit és a zeller levelét is, majd keverjük össze a gombóc hozzávalóit és formázzunk pici gömböket belőle. Amikor minden zöldség megpuhult tegyük a lobogó levesbe a gombócokat és főzzük addig, amíg fel nem jönnek a leves tetejére (k.b. 3-5 perc).
Azért készítettem krumpli nélkül a gombócot, hogy akinek nem fér bele a diétájába a pépes krumpli, az is tudja fogyasztani. Igaz így is belefő a levesbe némi keményítő, de mégis enyhébb lesz, mint a hagyományos változat és ha nem is eszik a krumpliból, legalább az ízélmény megmarad. Ezért kapta a ligt nevet. Akinek viszont nem okoz problémát a pépes krumpli, elkészítheti a hagyományos változatot is. Ebben az esetben a főtt, tört krumplihoz keverjünk annyi nokedli lisztkeveréket, hogy formázható állaga legyen. Nem tudok hozzá mennyiségeket írni, mivel minden krumpli máshogyan viselkedik, más mennyiségű lisztet vesz fel.
1 adag krumpligombóc leves átlagos tápértéke:
214 kcal, 1,6 g zsír, 42 g szénhidrát, 6,6 g rost, 6,1 g fehérje
A tápértékek az adott alapanyagból, a receptben leírt mennyiségű hozzávalókból lettek kiszámolva. Mivel minden alapanyagnak eltérő lehet a pontos tápértéke, ezért az általunk közzétett adatok tájékoztató jellegűek.
Jó étvágyat kívánok!