Ennek a fantasztikus édességnek az eredeti változata Madeline Paulier konyhalány nevéhez fűződik, aki ügyesen kihúzott a pácból egy fontos lakomát. Történt ugyanis, hogy Lotaringiában, Stanislaw Leszczynski herceg otthonában vejét, XV. Lajost látta éppen vendégül, miközben a szakács valamiért berágott és otthagyta csapot-papot a konyhát. A kreatív lány a mamájától tanult aprósüteménnyel nem csak, hogy megmentette az eseményt, de Versailles-ban kedvelt és népszerű édességgé avanzsálta ezt a finomságot, mely akkor még nem nyerte el végleges, jellegzetes kagylóformáját. Erre akkor került sor, amikor a XIX. század elején Sylvain Bailly, a kor egyik mestercukrásza szárnyai alá vette az aprósüteményt, ekkor fonódott össze a jellegzetes íz a csodálatos formával.
Komolyan mondom, mentesen ez valami fenomenális lett. Igaz a kagylóformát csak nyomokban vette fel, de szerintem verhetetlen a kategóriájában. Nem is magyarázom túl, nézzük a lényeget, gyertek!
HOZZÁVALÓK:
- 150 g Bake-Free piskóta-muffin lisztkeverék
- 50 g Eden Premium mandulaliszt
- 10 g Eden Premium eritvia MAX
- csipet Eden Premium feketesó
- fél csomag sütőpor (6 g)
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 50 g szobahőmérsékletű, nagyon sűrű kókuszkrém (Aldi Asia)
- 1 evőkanál vanília aroma
- 90 g szobahőmérsékletű víz (vagy növényi ital)
- 40 g frissen facsart citromlé
- 20 g növényi margarin olvasztva (Liga) + 5 g a kenéshez
ELKÉSZÍTÉS:
Keverjük össze a nedves és a száraz hozzávalókat, majd öntsük egybe és keverjük össze alaposan. Nagyon sűrű tészta lesz, így a jó, ilyennek kell lennie. A formákat vékonyan kenjük ki margarinnal, majd oszlassuk el bennük egyenletesen a tésztát (nekem 17 darab lett). 180 fokos sütőben süssük készre 25-30 perc alatt alsó-felső sütéssel.