Mákos aranygaluska

Mákos aranygaluska

Őszintén szólva, az ötlet Tőletek származik, kérdeztétek, hogy az aranygaluskát (itt) el lehet-e készíteni a kelt tészta lisztkeverékből.
Nagyon örültem a kérdésnek, mert már szerettem volna kipróbálni, de így legalább a tettek mezejére is ráléptem végre, szóval köszönöm, hogy megsürgettetek. Úgy képzeltem el, hogy egy nagyon puha tészta lesz a végeredmény és felülmúlta a várakozásomat. Komolyan mondom, hogy én ilyen pihe-puha tésztájú édességet gluténmentesen még soha életemben nem ettem! Akinek belefér a diétájába az élesztő, mindenképpen próbálja ki, nem fog tudni róla leszokni! Ráadásul így most már tudjátok cserélgetni a mákot és a diót is kedvetekre bármelyik tésztához.
U.i.: A lentebbi szójáték egy rejtvény, aki megfejtette emelje fel a kezét és írja meg a megfejtés kezdőbetűit kommentben.

Hozzávalók 6 adaghoz:

A tésztához:

A forgatáshoz:

  • 25 g darált mák
  • 15 g Eden Premium porrá őrölt eritrit
  • 10 g kókuszkrém (helyettesíthető vízzel, vagy növényi itallal)

Az öntéthez ;-):

  • 50 g kókuszkrém
  • 5 g Eden Premium porrá őrölt eritrit
  • pár csepp vanília aroma
  • pár csepp citromé
  • vagy sodó

Elkészítés:

Tészta:

Keverjük össze a hozzávalókat, majd lefedve, meleg helyen kelesszük meg egy óra alatt. Száraz felületen sodorjuk kukac formájúra és vágjuk egyforma darabokra (nekem 26 darab lett). A mákot keverjük össze az eritrittel. A gombócokat egyesével, ecsettel kenjük körbe vékonyan kókuszkrémmel, majd forgassuk meg a mák keverékben. Sorakoztassuk kiolajozott formába (én 20 cm átmérőjűt használtam) és előmelegített 210 fokos sütőben süssük 10 percig alsó-felső sütéssel, majd további 20 percig 180 fokon szintén alsó-felső sütéssel. Az öntéthez ;-) csak keverjük össze a hozzávalókat. Amint kivettük a sütőből a mákos galuskát, azonnal kenjük meg vékonyan ecset segítségével a tetejét az öntéttel ;-). A többit csak csorgassuk rá tálaláskor.

A kisült mákos aranygaluska fagyasztható, de kiengedés után picit szárazabb, mint frissen és melegen, így fogyasztás előtt melegítés javasolt.

Mákos aranygaluska

Mákosaranygaluska

1 adag mákos aranygaluska átlagos tápértéke:
165 kcal, 5 g zsír, 36,2 g szénhidrát amelyből poliolok 11,6 g, 3 g rost, 4,3 g fehérje

1 adag mákos aranygaluska átlagos felszívódó szénhidráttartalma: 24,6 g

Nehézségi fok (1-5): 2

Elkészítési idő: 60 perc+ amíg kel és a tészta

Kalkuláció: Az egész adag mákos aranygaluska   ̴. 672.- Ft-ba kerül, 1 adag (ha 6 egyforma részre osztjuk)   ̴112 .- Ft.

A tápértékek az adott alapanyagból, a receptben leírt mennyiségű hozzávalókból lettek kiszámolva. Mivel minden alapanyagnak eltérő lehet a pontos tápértéke, ezért az általunk közzétett adatok tájékoztató jellegűek.

Az árak az Eden Premium webáruházában feltüntetett összegekből kerülnek kalkulációra, melyek  a recept megjelenésének időpontjában érvényesek. Az egyéb hozzávalókhoz az adott időpont átlagárai kerülnek kalkulációra, ezért a feltüntetett összegek csak iránymutató jellegűek, felelősséget értük nem vállalunk és minden esetben magyar forintban értendőek.

Jó étvágyat kívánok!


Megjegyzés írása

Kérjük vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket megjelenés előtt jóvá kell hagyjuk

Ezt a webhelyet a reCAPTCHA rendszer védi, és a Google adatvédelmi szabályzata, valamint szolgáltatási feltételei vonatkoznak rá.


Ezek is érdekelhetnek Megnézem mind